2. marec 2015. To je termín, ktorý si na vydanie nového albumu naplánovala kultová prešovská kapela Chiki Liki Tu-a. Oznámenie presného termínu je v jej prípade naozaj veľká vec, od vydania poslednej štúdiovky totiž ubehlo už 10 rokov, pričom minimálne posledných päť sa pravidelne objavujú správy a vyjadrenia o očakávanej novinke. Prečo to trvalo tak dlho?

Čakanie na piaty album Chiki Liki Tu-a tak trochu pripomínalo slovenskú verziu naťahovačiek pred vydaním albumu Chinese Democracy od Guns N' Roses. Na nástupcu zatiaľ poslednej platne Dvojkilometrový jeleň, ktorý vyšiel v roku 2005, sa totiž pravidelne vypytovali nielen fanúšikovia, ale aj novinári a hudobná obec. Skupina v zložení Martin Višňovský, Ľubo PetruškaTomáš Višňovský odpovedala na túto otázku zakaždým tajomne.

"To by som aj ja chcel vedieť... Máme kopec nápadov, budú DVD, ale novú nahrávku, to si teraz neviem predstaviť... Máme materiál, ale nemáme ho zladený dokopy, aby držal pohromade ako album," povedal Martin Višňovský v roku 2009 v rozhovore s Birdz.sk. "Už od roku 2007 máme záväzok, že na tom budeme pracovať, no vždy ostalo len pri dohadovaní. Väčšinou sme nejaké veci aj cvičili a nahrali ich, no a teraz máme pred sebou asi šiesty pokus, aby sme to spravili," prezradil basgitarista a spevák v roku 2013 po generálke na výnimočný koncert s poradovým číslom 1000. "Stále sme tú robotu začali, no nikdy sme na to nakoniec nemali toľko času, koľko by sme potrebovali. Už ani neviem koľko deadlineov sme pritom porušili," dodal gitarista Ľubo Petruška.

Dodrží kapela deadline, ktorý na svojom Facebooku prisľúbila týmto obrázkom?

Chiki Liki Tu-a na Facebooku sľúbili nový album Zdroj: Facebook.com/chikilikitua

Album aj okrúhle výročie

Termín vydania zverejnili prešovskí hudobníci na Nový rok, presne 15 minút po polnoci, no prvú ochutnávku albumu ponúkli fanúšikom už v apríli roku 2012. Stalo sa tak v rámci videa z turné v predchádzajúcom roku, v ktorom znie neznáma, doteraz nevydaná inštrumentálna nahrávka. Podľa informácií od kapely ide o demo z roku 2008. Ďalšou lastovičkou z očakávaného albumu bol v novembri 2012 vtipný videosingel Letaky.

S blížiacim sa 1000. koncertom poskytla skupina na jar 2013 slovenským médiám množstvo rozhovorov. Každý využil príležitosť opýtať sa teda oficiálne na to, či môžu fanúšikovia v roku 2013 očakávať nový album, keďže po zverejnení spomínaného singla to začalo vyzerať naozaj reálne. "Môžu, ale nevieme, kedy ho budeme mať. Pustíme sa do toho, až keď skončia tieto oslavné koncerty. Malo by to vyústiť do nahrávania prirodzeným spôsobom, presný dátum nevieme," uviedol Martin Višňovský pre Hudba.sk. V marci 2014 skupina zverejnila ďalší videosingel s názvom Prezident. S piesňou, ktorou sa nepriamo zapojila do prezidentskej kampane, prišla aj doposiaľ posledná správa o novej štúdiovke. "Nový album je vo vysokom štádiu tehotenstva," hlásili pred trištvrte rokom.

Pýtate sa, čo robila kapela celých 10 rokov? Výdatne koncertovala nielen po slovenských kluboch a festivaloch, ale aj v zahraničí. Aj preto má dnes na konte viac než 1000 koncertov vo vyše 230 mestách pätnástich krajín. "Vždy je to tak, že keď nenahrávaš platňu, ľudia si myslia, že kapela nefunguje. Nahrali sme ale dosť veľa pesničiek na výberovky iných kapiel. Nahrávali sme viac-menej vždy, akurát sme nedokončili celý album. Hrali sme koncerty po Európe a kapela bola až veľmi koncertne živá," vysvetlil Martin Višňovský.

Chiki Liki Tu-a sú na scéne od roku 1995, v spojení okrúhleho 20. výročia s novou štúdiovkou je jasné, že rok 2015 bude na domácej scéne patriť práve im. Viac informácií o albume prinesieme čoskoro.


TIP: Chiki Liki Tu-a: "Trvá približne sedem rokov, kým si ľudia zapamätajú pesničku"

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček za skupinu Chiki Liki Tu-a. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Dávid Doroš

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a