Americký spevák Greg Graffin, známy najmä ako líder punk-rockovej kapely Bad Religion, plánuje vydať tretí sólový album. Nahrávka s názvom Millport sa dostane na trh 10. marca a ponúkne desať piesní, ktoré sa, podobne ako dva predchádzajúce sólové albumy, dosť výrazne odlišujú od tvorby jeho domovskej kapely.

"Z novinky som nadšený rovnako, ako keď sme nahrávali s Bad Religion album Suffer (z roku 1988, pozn. SITA)," uviedol Greg Graffin. "Na albume pracujú dvaja skladatelia z Bad Religion a rytmická sekcia skupiny Social Distortion. Sme zástupcovia dvoch vplyvných losangeleských punkových kapiel, ktorí ponúkajú autentický country-rockový album. Myslím si, že nahrávka znie skvelo," povedal Graffin, ktorý má na konte sólovky American Lesion (1997) a Cold as the Clay (2006). Na tých sa predstavil ako milovník americkej folkovej tradície.

Na novej štúdiovke Millport s ním spolupracovali Jonny "2 Bags" Wickersham, Brent Harding a David Hidalgo Jr., všetci traja zo spomínanej kapely Social Distortion, a o produkciu sa postaral gitarista Bad Religion Brett Gurewitz. Graffin už z novinky zverejnil dve ukážky. Prvým singlom sa stala v novembri skladba Lincoln's Funeral Train, ku ktorej o mesiac neskôr zverejnil videoklip plný záberov a fotografií z americkej histórie, ale aj súčasnosti. Skladba má klasický (folk)rockový sound, prirovnať ju možno napríklad k tvorbe R.E.M.


Druhou zverejnenou piesňou je Making Time, ktorú hudobník na Youtube kanáli vydavateľstva Anti Records predstavil včera. V tomto prípade je vplyv country naozaj výrazný.


Tracklist albumu Greg Graffin - Millport:

1. Backroads Of My Mind 
2. Too Many Virtues 
3. Lincoln's Funeral Train 
4. Millport 
5. Time Of Need 
6. Making Time 
7. Shotgun 
8. Echo On The Hill
9. Sawmill
10. Waxwings

Skupina Bad Religion vznikla v roku 1979. Formácia má na konte dovedna 16 štúdiových albumov, pričom ten zatiaľ posledný s názvom True North vyšiel v januári 2013 a Bad Religion sa s ním vyšplhali na 19. priečku amerického rebríčka Billboard 200, čo je ich doteraz najlepšie umiestnenie v tejto hitparáde. Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby ako Punk Rock Song, Los Angeles Is Burning, 21st Century (Digital Boy) alebo Sorrow

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Blabbermouth.net, archív)
Foto: Scott Roth/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Bad Religion