Jedna z najúspešnejších slovenských speváčok a autoriek začína rok 2023 novým singlom Tajomstvo. Pieseň je titulnou skladbou očakávaného filmu Slúžka, ktorý príde do kín už 2. februára. Aktuálne si rytmickú pieseň, ktorá ukazuje Zuzanu Smatanovú v zaujímavej novej polohe, môžete vypočuť na Youtube a streamovacích službách a čoskoro k nej vyjde aj videoklip.

"Mám radosť a veľmi si cením, že režisérka Mariana Čengel Solčanská mi už tretíkrát dala príležitosť pracovať na titulnej skladbe k jej ďalšiemu krásnemu filmu. Predtým, než som začala písať pesničku, chcela som vidieť film, aby som do seba nasala jeho atmosféru a dej. Z projekcie som odchádzala s poznámkami v mobile a cestou k autu mi v hlave už hrala jemná náladová melódia, o ktorej som vedela, že na nej pesničku postavím," hovorí Zuzana Smatanová.

"Doma som si sadla ku klavíru a začala skladať. V texte som vychádzala z hlavnej idey filmu, ktorú asi najlepšie vystihuje slovo 'tajomstvo', podľa ktorého dostala aj názov. Chcela som do pesničky dostať naliehavosť, melanchóliu, nádej, trpkú realitu, ale hlavne tajomno. Pesnička vznikala zhruba dva týždne," približuje speváčka a autorka, ktorá si pieseň aj sama produkovala. Programming zabezpečil Laco Rychtárik a o nahrávku a mixáž sa postarala zvukárska legenda Ivan Jombík.


Aktuálne sa pracuje na videoklipe. Režíruje ho samotná autorka filmu Mariana Čengel Solčanská, máme sa teda na čo tešiť a skladba dostane naozaj exkluzívne obrazové stvárnenie.

Zuzanu Smatanovú čaká okrem novej piesne a videoklipu náročný program po celý rok 2023. Už od začiatku februára spolu s kapelou začína koncertovať a keďže tento rok je aj rokom 20. výročia jej pôsobenia na scéne, okrem poriadnej dávky koncertov chystá aj ďalšie prekvapenia. Odhaľovať ich bude postupne a fanúšikom sľubuje, že to bude naozaj výnimočná sezóna.

Pozrite si stále aktuálny rozhovor Zuzany Smatanovej v podcaste Zoznam:sa, ktorý vyšiel v decembri.


O filme Slúžka

Snímka rozpráva príbeh dvoch dievčat zmietaných citovou neistotou. V období prvej svetovej vojny prichádza 15-ročná Anka (Dana Droppová) pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostaveného rakúsko-uhorského úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ankinou novou rodinou sa stáva zvyšné služobníctvo – kuchárka Kristína (Anna Geislerová), slúžka Líza (Vica Kerekes) či záhradník Štefan (Lukáš Pelč).

Okrem nich však získava aj úhlavného nepriateľa - rovnako starú dcéru z panskej rodiny, Resi (Radka Caldová). Nevraživosť sa však postupne premení na sympatie a medzi mladými ženami sa rozvinie romantický vzťah. To všetko v čase, keď ženy nemali ani volebné právo, nieto ešte právo na lásku podľa vlastného výberu. Podarí sa ich vzťahu prežiť alebo doplatí na vtedajšie normy a pravidlá?

Producentmi historickej drámy Slúžka sú slovenská spoločnosť Bright Sight Pictures a česká spoločnosť CINEART TV Prague, koproducentom filmu je Česká televízia. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, EURIMAGES, Česká televízia, Pardubický kraj. Partnerom ekologickejšej výroby filmu je SodaStream. Film do slovenských kín uvedie 2. februára 2023 distribučná spoločnosť Continental film.

Film je propagovaný aj podmanivou piesňou Verba, ktorá vznikla v spolupráci speváka Štefana Šteca a producenta Jureša Líšku zo skupiny Fallgrapp. Skladba mala premiéru vo februári 2022 spolu s videoklipom so zábermi z filmu.


Redakciu Hudba.sk informoval manažér speváčky Pavol Smolka. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová