Na Slovensku takmer neznámy hudobník Peter Aristone na jar vydá svoj debutový album. Svoju sólovú prvotinu poňal vo veľkom štýle - nahrával ju v Anglicku a okrem iných sa na nej ako hostia objavia aj Mel C zo Spice Girls či James Dean Bradfield z Manic Street Preachers.

"Rozpadla sa mi kapela Popcorn Drama a ja som stále písal pesničky. Potom mi môj manažér povedal - poďme to urobiť vo veľkom," spomína Peter Aristone na začiatky nahrávania albumu 19 Days in Tetbury, ktorý by sa na trhu mal objaviť v priebehu jari. Podľa rozhovoru, ktorý slovenský interpret poskytol pre iDnes.cz, rozhodil siete do zahraničia. Napokon sa mu ozvali traja producenti. "Všetko to boli skvelé mená, ale najviac ma zaujal Greg Haver," uviedol 33-ročný hudobník.

Producent Greg Haver sa preslávil najmä vďaka práci na viacerých albumoch formácie Manic Street Preachers a ukázalo sa, že to bola šťastná voľba. Práve vďaka nemu sa Petrovi podarilo získať na album aj členku skupiny Spice Girls - Mel C. "V priebehu nahrávania sa ma spýtal, čo by som povedal na spoluprácu s Mel C. Bol som nadšený, pretože je to výborná speváčka, čo je poznať najmä na jej sólových albumoch," teší sa Peter a dodáva, že k spoločnej skladbe vznikol aj videoklip. Ten predstaví už čoskoro, duet s Mel C si však môžete už teraz vypočuť TU.

Okrem Mel C sa na nahrávke 19 Days in Tetbury podieľal aj frontman skupiny Manic Street Preachers - James Dean Bradfield. "Má komplikovanejšiu povahu a je to veľmi plachý človek. Musel byť presvedčený, že to bude po všetkých stránkach fungovať. Trvalo asi pol roka, než povedal áno. Boli sme už vyrovnaní s tým, že album vyjde bez neho, ale keď súhlasil, posunuli sme vydanie," dodal hudobník, ktorý vlani zverejnil svoj prvý videoklip k piesni Sunshine.


Ako na to? Musíte mať talent, peniaze aj šťastie

Aj napriek čerstvej spolupráci s veľkými hviezdami britskej scény však meno Peter Aristone na Slovensku zatiaľ veľmi známe nie je. Podľa informácií dostupných na jeho oficiálnej stránke vyštudoval v Prahe a stal sa zvukovým technikom. V rámci tejto profesie okrem iného mastroval album skupiny Elán - Tretie oko (2003) a zároveň sa spolupodieľal aj na ich strahovskom megakoncerte.

V rokoch 2009 až 2012 bol lídrom pražskej pop-rockovej skupiny Popcorn Drama, ktorá za krátku dobu svojej existencie stihla predskakovať americkej speváčke Anastacii v Prahe, Bratislave aj Budapešti, a zahrala si tiež na spoločných koncertoch s IMT Smile, Katarínou Knechtovou a českým spevákom Marekom Ztraceným. S Ivanom Táslerom dokonca kapela nahrala duet Tak fajn. Popritom Aristone pôsobil ako spevák, klavirista a producent aj v českom experimentálnom rockovom kvartete Personal Signet.

Ako sám tvrdí, pri skladaní pesničiek na sólový debut netušil, že ho bude nahrávať v Anglicku. Podarilo sa mu však nájsť sponzora, bez ktorého to podľa neho nejde. Na druhej strane si však myslí, že v dnešnej dobe podobný scenár pre talentovaných umelcov nie je až taký nereálny. "Jednoducho sme to chceli a skúsili. Ja vlastne nerozumiem, že to tu nikto nerobí. Okrem nákladov na pobyt to celé ani nebolo o moc drahšie ako u nás," hovorí o nahrávaní albumu, ktorý bude po vydaní propagovať najmä v Anglicku. Otázne je, či na tak silnom trhu v obrovskej konkurencii má šancu preraziť. Držíme palce.

Prečítajte si: Ako sa slovenskej kapele podarilo dostať medzi svetové hviezdy

Peter Aristone - All We Can Dream (feat. Emma Ejwertz)

Zdroj: iDnes.cz, Peteraristone.com
Foto: Facebook.com/peteraristonemusic

Súvisiaci interpreti: Mel C, Popcorn Drama