Na bratislavských Zlatých pieskoch sa v dňoch 24. a 25. júna uskutoční nultý ročník nového tanečného festivalu Neon. Ako headlineri sa predstavia anglické formácie Underworld a Above & Beyond. Program na dvoch pódiách doplní aj dídžejka a producentka Nora En Pure. Predpredaj dvojdňových vstupeniek sa začína dnes.

"Našou snahou je zužitkovať dlhoročné skúsenosti z elektronickej scény a pripraviť na Slovensku elektronický festival európskeho formátu, aký si fanúšikovia dlho priali," priblížil zástupca značky Neon Juraj Volentics, bývalý programový riaditeľ rádia Europa 2. "Projekt Neon sme koncipovali tak, aby bol porovnateľný so špičkovou zahraničnou produkciou elektronického hudobného žánru. Ide o spojenie technického pokroku, audiovizuálneho umenia za podpory európskej špičky v oblasti ozvučenia a laserovej show, tanečných výkonov, inovatívneho dramaturgického a produkčného prístupu a marketingových aktivít," doplnil. 

Ako tiež Volentics prezradil, cieľom organizátorov je, aby malo podujatie v letnej programovej ponuke svoje stále miesto. "Našou víziou je, aby sme konceptom vyplnili dieru, ktorá je na scéne, pretože na Slovensku funguje veľká komunita, ktorá odchádza za podobnými podujatiami do susedných krajín. Radi by sme sa zaradili medzi rešpektované festivaly," vysvetlil. 

Elektronická legenda Underworld ponúkne na festivale Neon svoj plnohodnotný live koncert. Formácia sa na podujatí predstaví v rámci turné k očakávanému albumu Barbara Barbara, We Face a Shining Future, ktorý má vyjsť v marci. Podľa organizátorov bude pre návštevníkov podujatia príjemným prekvapením aj Nora En Pure. Mená ďalších účinkujúcich prezradia neskôr. 

Kto sú headlineri:

Underworld vznikli v roku 1980 v Cardiffe. Okrem zakladateľov Karla Hydea a Ricka Smitha vo formácii pôsobilo viacero hudobníkov, vrátane Darrena Emersona. V súčasnosti pozíciu koncertného klávesáka zastáva Darren Price. Formácia debutovala v roku 1988 albumom Underneath the Radar. Po ňom nasledovali Change the Weather (1989), dubnobasswithmyheadman (1994), Second Toughest in the Infants (1996), Beaucoup Fish (1999), A Hundred Days Off (2002), Oblivion with Bells (2007) a Barking (2010).

Underworld okrem toho pracovali na viacerých soundtrackoch, vydali tiež 18 koncertných nahrávok či štyri kompilácie. Členovia majú na konte aj sólové albumy. V roku 2012 sa Underworld postarali o hudobnú stránku otváracieho ceremoniálu Olympijských hier v Londýne. Najznámejšou skladbou formácie je Born Slippy .NUXX, ktorá sa objavila vo filme Trainspotting (1996) režiséra Dannyho Boylea. 


Zoskupenie Above & Beyond vzniklo v roku 2000 a tvoria ho Jono Grant, Tony McGuinness a Paavo Siljamäki. Vydali štúdiovky Tri-State (2006), Sirens of the Sea (2008), Group Therapy (2011), Acoustic (2014) a We Are All We Need (2015). So skladbou We're All We Need (ft. Zoë Johnston) majú v aktuálnom ročníku udeľovania Grammy nomináciu v kategórii Najlepšia tanečná nahrávka. 


Dídžejka a producentka Nora En Pure pochádza z Juhoafrickej republiky a žije vo Švajčiarsku. Jej doménou je indie dance a deep house. Na tanečnej scéne sa presadila remixom skladby Khaweri Daniela Portmana (2010) a jej nahrávka You Make Me Float (2011) sa dostala na legendárnu kompiláciu Buddha Bar. Na konte má množstvo EP a remixov.


Informácie pochádzajú od Kataríny Arvayovej za projekt Neon a z archívu agentúry SITA. Viac sa dozviete na oficiálnom profile festivalu Facebook.com/neondancevent.

Foto: Facebook.com/neondancevent

Súvisiaci interpreti: Underworld