Uprostred leta 2014 nás v redakcii prekvapilo debutové EP neznámeho slovenského hudobníka Patrika Korinoka a jeho projektu I Am Planet. S radosťou sme ho predstavili našim čitateľom a ešte väčšiu radosť nám spravili pozitívne reakcie, nakoľko išlo o hudbu, ktorá nie je pre každého.

Nahrávka s názvom Silene stenophylla si svojou minimalistickou krásou pripomínajúcou tvorbu umelcov ako Nils Frahm či Ólafur Arnalds získala mnohých fanúšikov. Portály Bee.hy a Arcticdrones dokonca EP zaradili medzi najlepšie albumy roka 2014. Po takmer dvoch rokoch I Am Planet vydáva svoju prvú dlhohrajúcu platňu. Kým debutové EP uviedol mladý Michalovčan na trh sám, album vychádza pod hlavičkou prestížnych nezávislých vydavateľstiev Deadred Records (Slovensko) a Starcastic Records (Česká republika).

Hudobník spájajúci súčasnú klasickú hudbu s prvkami minimalizmu nazval novinku On the Way to Antarctica a ponúka na nej deväť skladieb nahratých pomocou piána, sláčikov a basgitary. Rovnako ako pri spomínanom EP spolupracoval s huslistom Martinom Liptákom, pre plnší zvuk si však tentokrát prizval na nahrávanie aj violistu Radovana Milana.

I Am Planet Zdroj: Zmok Photography 
"Počas tvorby nového albumu som hľadal spojenie medzi metafyzickými princípmi a absurditou každodenného života, ktorý častokrát odhaľuje viac pravdy ako akýkoľvek filozofický smer. Práve metafyzické princípy ma inšpirujú pri tvorbe najviac. Pocit neúplnosti, ktorý človek z času na čas pociťuje, mi dokážu zaplniť práve prírodné danosti, veci, ktoré sa nemenia a boli tu stále. Preto je pre mňa vždy veľkou výzvou a zároveň radosťou snažiť sa tieto nemenné princípy zachytiť v hudbe," hovorí Patrik Korinok o procese tvorby albumu. 

Jeho nahrávanie, mixáž a mastering prebehli v štúdiu Catesound v Bardejove pod zvukovým dohľadom Róberta Géciho, autorom artworku je samotný Patrik Korinok. Skladby vypovedajú príbeh plný zvratov a napriek tomu, že je album plný rôznorodých emócii a melanchólie, z nahrávky cítiť úprimnosť, nesilenosť a ľahkosť. Vydanie albumu sprevádza aj videoklip k skladbe When the Flowers Began to Disappear, ktorý vytvorili Patrícia Gyenesová a Barbora Vaculová a bol natáčaný v priestoroch Centra nezávislej kultury Záhrada v Banskej Bystrici.


Album On the Way to Antarctica vyšiel vo štvrtok 9. júna ako CD a download vo formátoch MP3, FLAC či AAC. Dostupný je na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile autora ako aj v sieťach iTunes, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu CD do kamenných predajní zabezpečuje spoločnosť Wegart.

I Am Planet okrem vlastnej tvorby spolupracuje aj so speváčkou Ivanou Mer, s ktorou zložili skladby pre spoločný album I Shall Hear in Heaven. Taktiež vytvoril husľové party pre skupinu Ničiteľ a jej pripravovaný album Matka.

Vypočujte si celý album na Bandcampe:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Viac sa dozviete na stránkach www.iamplanetmusic.comwww.deadred.sk.

Foto: Katarína Lazarová (titulná fotografia), Zmok Photography (foto v článku)