Pustiť sa do coververzie nejakého hitu si vyžaduje značnú dávku sebareflexie, guráže a muzikantského citu. Bez tímu, ktorý v štúdiu dokáže spraviť zázraky, to často môže skončiť za hranicou počúvateľnosti.

Skvelých spolupracovníkov mala za sebou aj americká speváčka a herečka Miley Cyrus, keď nahrávala vlastnú verziu piesne Nothing Else Matters od kapely Metallica. S coverom jej pomohli aj Elton John, Watt, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo a bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith.

Po hudobnej stránke spolupráca splnila účel a priniesla príjemné prekvapenie. Jemne pozmenené motívy spolu s úžasným klavírom, sláčikmi, gitarou, vrátane energického sóla, a novým inštrumentálnym záverom akoby vytvárali svoj vlastný príbeh a udržiavajú pozornosť poslucháča až do posledného tónu. A najmä prinášajú dobrý pocit. Dvadsaťosemročná Miley však znie ako popová hviezda, ktorá síce dokáže zaspievať rockovú skladbu, no nie sú to vody, v ktorých by sa mala plaviť. Čierne tiene okolo očí a kožené nohavice jednoducho nestačia. Predstaviteľka Hannah Montany to dokázala aj v predchádzajúcich pokusoch, keď prespievala Black Dog od Led Zeppelin či Zombie od The Cranberries.

Aj v Nothing Else Matters ukázala, že na takéto piesne má rozsah i spomínanú guráž, no až príliš často sa objavuje pochybnosť o tom, či jej to môžeme veriť. V nižších polohách znie ako slabší odvar starnúcej Marianne Faithfull, ktorej hlasivky a osobnosť sú však prefiltrované rokmi a zrejme len Boh vie čím všetkým ešte. Najmä v stredných pasážach však znie Miley oveľa lepšie a aj vďaka šikovnej produkcii a hudobnému podkladu dokáže preniesť očakávanú emóciu. Skladbu sprevádza filmový videoklip, v ktorom osamelý muž putuje dňom i nocou cez púšť i hornatú krajinu, aby v závere našiel obrovské kyvadlové hodiny.


Novinka sa bude nachádzať na albume The Metallica Blacklist, ktorý sa dostane na svet v digitálnej forme 10. septembra pri príležitosti 30. výročia vydania eponymného albumu tejto slávnej heavymetalovej kapely prezývaného aj Black Album - Čierny album (1991). Na vinyloch a CD vyjde 1. októbra. Nahrávka bude obsahovať celkovo 53 verzií skladieb, ktoré sa nachádzajú na pôvodnom albume Metallica. Niektoré piesne budú v ponuke hneď od niekoľkých interpretov, ktorí im dopriali nový šat, a to naprieč rôznymi žánrami od country, hip-hopu, elektroniky až po metal.


Najviac verzií bude mať práve megahit Nothing Else Matters, ktorý na albume zaznie až 12-krát. Pesničku na nahrávku prespievali napríklad aj Dave Gahan z Depeche Mode, My Morning Jacket, Phoebe Bridgers či Chris Stapleton. Viacero verzií bude mať aj ďalšia notoricky známa skladba Enter Sandman, ktorú nahrali napríklad Mac DeMarco, Ghost, Juanes či Weezer.


Sad But True si vzali na starosť Sam Fender, Royal Blood či St. Vincent. Corey Taylor zo Slipknot alebo Biffy Clyro prispeli svojimi prevedeniami piesne Holier Than Thou. Ďalší hit z Čierneho albumu The Unforgiven nahrali Cage The Elephant, José Madero alebo Moses Sumney. Jazzman Kamasi Washington sa postaral o novú verziu piesne My Friend of Misery. Mexické gitarové duo Rodrigo y Gabriela zas o jedinú prerábku The Struggle Within. Viacerí už na internete zverejnili svoje príspevky z The Metallica Blacklist. Všetky peniaze z predaja tejto špeciálnej tribute nahrávky pôjdu na charitatívne účely. Bližšie informácie o albume a kompletný zoznam coververzií nájdete na oficiálnom webe kapely. 


Rovnako 10. septembra uzrie svetlo sveta aj remastrovaná reedícia Čierneho albumu, ktorá bude dostupná aj na CD a vinyle. Fanúšikovia a fanúšičky nájdu na oficiálnej webstránke aj nový merch kapely a môžu si objednať aj knihu Metallica: The Black Album in Black & White, v ktorej nájdu aj množstvo doteraz nepublikovaných fotografií.




Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/MileyCyrus

Súvisiaci interpreti: Metallica, Miley Cyrus