Pätnásť rokov existencie a osemdesiaty album v poradí. V súvislosti so skupinou Longital a jej vydavateľstvom Slnko Records sa v poslednej dobe skloňujú viaceré výročia a okrúhle čísla. Vzhľadom na pozitívnu a dlhodobú hyperaktivitu oboch subjektov z bratislavských Dlhých dielov je to pochopiteľné.

Shina a Dano Salontay sa tentokrát rozhodli oslavovať svoje hudobné aktivity doma, a preto na 27. apríla pripravili akciu priamo pod kopcami Dlhých dielov, v oživenom bratislavskom Kamel klube (Molecova 2). Koncertný večer bude pripomienkou dvoch výročí a zároveň uvedením nového albumu Longital Suita, ktorý búra stereotypy o klišé spojeniach sláčikov s gitarovými skupinami.

"Kamel dlhé roky spal aspoň čo sa muziky týka, ale v poslednom roku sme si všimli, že to tam ožíva - koncerty, klubové filmy, divadlo," hovorí Shina. "Keď sme rozmýšľali, kde osláviť jubileum kapely, tak sme sa tam vybrali a našli sme to miesto krásne zachovalé, s duchom kultových koncertov a nadšením mestskej časti Karlova Ves. Je to prvý klubový koncert Longital v domácom prostredí a snáď tým aj my pomôžeme Kamelu k návratu na mapu kvalitných kultúrnych priestorov v Bratislave."

"Na svoj posledný koncert v Kamel klube si spomínam celkom jasne," hovorí Dano Salontay. "Bolo to niekedy v roku 1996 s bluesovou kapelou Mr. Band, v ktorej okrem speváčky Silvie Josifoskej a basistu Romana Kraica hrali aj moji najväčší hudobní kamaráti gitarista Martin Zajko a bubeník Ajdži Sabo. Kamarátka Shina sedela vtedy v publiku a točila koncert na walkman, nahrávku niekde mám v archíve. Hneď potom som odišiel do Ameriky študovať jazz a po návrate sme so Shinou, Maťkom a Ajdžim založili Dlhé diely. Písal sa rok 2001 a názov kopca, kam sme sa medzičasom so Shinou presťahovali, sme si požičali pre kapelu."

Dlhé diely na Dlhých dieloch aj nový album

Výnimočnosť koncertu podčiarkne fakt, že sa špeciálne pre tento večer dá dohromady spomínaná úplne prvá zostava skupiny Dlhé diely s Martinom Zajkom a Ajdžim Sabom. Skupina tak oslávi 15 rokov od založenia koncertným výberom z prvých piatich albumov a zároveň pripomenie svoju pôvodnú podobu. Po historickej zostave Dlhých dielov bude v programe nasledovať súčasné zoskupenie Longital s bubeníkom Mariánom Slávkom, ktoré oslavuje desaťročnicu. Táto časť koncertu však už nebude len o spomínaní, ktorého bolo za posledné roky dosť. Trojica predstaví nové, zatiaľ nevydané skladby, ktoré budú súčasťou pripravovaného albumu Divoko. Jeho vydanie je naplánované na jeseň tohto roku.

Vrcholom večera bude vystúpenie a krst albumu spomínaného špeciálneho projektu Longital Suita. Zomknutý celok ôsmich rovnocenných osobností - sláčikového kvarteta, Shiny (spev, basgitara, slák), Dana Salontaya (gitary, slák, vokály) , Mariána Slávku (bicie, piano) a zvukára Martina Čemu - predvedie piesňové krajiny Longitalu preložené do jazyka nových nástrojov. Všetko s obdivuhodnou ľahkosťou a bez strát na význame, zážitku či pôvodnom charaktere.

Prečítajte si: Longital Suita: Vášeň, profesionalita a impulzívny tanec rocku a vážnej hudby


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa o koncerte dozviete na stránkach www.slnkorecords.sk a na Facebook evente.

Foto: Ondrej Koščík

Súvisiaci interpreti: Longital