Česká topmodelka Eva Herzigová môže ako jedna z mála žien povedať, že vie, ako chutí nestarnúci slovenský elegán Richard Müller. "Ochutnala" ho totiž na krste nového albumu k projektu Hlasy, keď menovanú nahrávku uviedla vo štvrtok 12. septembra do života bozkom.

"Čo mám povedať o Eve Herzigovej a mne? Žiaľ, nikdy som sa nedostal tak ďaleko, aby stálo za to o tom hovoriť," uviedol šarmantnú štyridsiatničku Müller. Ako pritom prezradil, spoznali sa ešte v roku 1989 na jednej párty, ktorej predchádzal koncert skupiny Banket.

"Na tej párty sedelo jedno úžasné dievča, ktoré si niečo písalo do malého zošitka. Tak som za ňou prišiel a spýtal som sa jej, čo to robí. Ona odvetila, že slovíčka z ruštiny na zajtra. To je realita a ja som v tom okamihu vedel, že toto naozaj bude supermodelka, supermanekýnka, herečka, matka troch detí a prvýkrát aj krstná matka môjho CDčka," dodal spevák.

Vášnivý krst

Herzigová, ktorá sa s Müllerom zvítala bozkom na ústa, nešetrila úsmevmi na všetky strany a ako sama uviedla, album sa tiež rozhodla pokrstiť veľkou pusou. Neskôr ešte dodala, že Richarda pôvodne ani bozkávať nechcela, preto sa rozhodla takýmto spôsobom "obdarovať" aspoň jeho fotografiu na obale CD. Napokon si však fotografi prišli na svoje hneď dvakrát.

"Už v minulosti sme sa o podobnej možnosti hovorili, ale bohužiaľ to nevyšlo. Teraz sa to podarilo vďaka tomu, že Richard bude skladať hudbu k filmu Pohádkář, ktorý tu práve natáčam. A tak sme využili príležitosť, že sa stretávame pracovne na spoločnom projekte a ja prajem jeho novému CD veľa nadšených poslucháčov," uviedla svetoznáma kráska.

Na krste v zaplnenom Buddha Bare v centre Prahy sa zúčastnilo množstvo Müllerových blízkych, priateľov a kolegov, vrátane jeho dcéry Emy a partnerky Vandy Wolfovej, režiséra Juraja Jakubiska, či speváčky Terezy Kerndlovej, s ktorou naspieval hit Klid, mír a pokora. Nechýbala ani herečka a partnerka Braňa Kostku z Fragile Zdena Studenková, herec a spevák Jiří Macháček a hudobníci Xindl X a Dan Bárta.

"Som zo skladieb Richarda a Fragile príjemne prekvapený. Dobre zaranžované, citlivo vymyslené, postprodukčne ošetrené, veľmi fajn!" pochválil album Bárta, ktorý s Müllerom v rokoch 2011 a 2012 absolvoval úspešné Potichu tour. On sám vydal v týchto dňoch nové CD a chystá dokonca ešte väčšie turné ako slovenský spevák. (viac info)

Eva Herzigová a Richard Müller si sadli Zdroj: René MikoRichard Müller a Eva Herzigová - pozrite si fotoreport z krstu a zo zákulisia

Krajšie ako v pôvodnej verzii

Album Hlasy je kompiláciou piesní prerobených do a cappella verzií, ktoré so stálicou slovenskej scény naspievala formácia Fragile bez použitia jediného hudobného nástroja. Krátko pred samotným krstom jej členovia spolu s Richardom predviedli naživo hity Nebude to ľahké a Po schodoch a od hostí si vyslúžili nadšené ovácie. "Som veľmi zvedavý, akým spôsobom zareagujú fanúšikovia, lebo je to naozaj niečo úplne iné. A hoci hráme väčšinou známe skladby, česť výnimkam, tak ich hráme v aranžmánoch, ktoré nikdy nikto nepočul. V mojom ponímaní sú ešte ďaleko krajšie ako v pôvodnej verzii, a to je strašne príjemný pocit," priznal Richard Müller.

Album ponúka v jedinečnej novej úprave 13 známych piesní: Po schodoch, Naša láska letí, Tlaková níž, Čo s tým, Milovanie v daždi, Nebude to ľahké, Štěstí je krásna věc, Už asi nie si, Nočná optika, Cigaretka na dva ťahy, Vône, Do batôžka a OčenášO tvorbu aranžmánov sa postaral Braňo Kostka, ktorý v krátkom rozhovore pre Hudba.sk prezradil, že k tejto unikátnej spolupráci skoro nedošlo. "Stala sa nám taká vec, že Richardov manažér asi dva týždne telefonoval na zlé číslo, kde odkazoval, aby som sa ozval. Mne však bolo čudné, že ak Richard odo mňa niečo chce, prečo by som mu mal telefonovať ja? Jednoducho, došlo tam k takémuto nedorozumeniu kvôli zlému číslu, ale napokon to dopadlo dobre," spomína s úsmevom Kostka.

Jedným dychom pritom dodáva, že bol celou spoluprácou a prístupom Müllera veľmi príjemne prekvapený. Na našu otázku, ktorá z piesní sa mu do a cappella podoby najťažšie prepracovávala, odpovedal nasledovne: "Viete, tie najznámejšie skladby sú vždy tie, ku ktorým má človek najväčší rešpekt. Predsa len ich ľudia veľmi dobre poznajú a obľúbili si ich pre nejakú konkrétnu ingredienciu. Aby som ale bol konkrétnejší, ťažšie to bolo so skladbami Nebude to ľahké či Štestí je krásná věc."

"Proces tvorby a nahrávania je pri tomto žánri veľmi zložitý. My máme v štúdiu možnosť tie hlasy vrstviť, takže často použijeme aj 110 stôp. CD je zaujímavé tým, že my sme vlastne každé naše stretnutie a skúšku nahrávali, takže sme niektoré spevy nahrali aj desaťkrát. V momente, keď sme CD mali začať nahrávať, sme mali nahratých už osem verzií. Mali sme z čoho vyberať," dodal Kostka.

jedna z posledných skúšok projektu Hlasy Zdroj: René MikoTakto to vyzeralo na jednej z posledných skúšok projektu Hlasy - viac fotiek

Megaturné HLASY odštartuje už o pár dní a potrvá dva mesiace. Richard Müller a skupina Fragile sa predvedú na 35 koncertoch od Teplic až po Prešov.

Vstupenky na slovenskú časť turné:  Predpredaj.sk

Termíny vystúpení projektu HLASY: 

ČR:
14. 9. - Světlov, Zámek Nový Světlov 
15. 9. - Olomouc, Kino Metropol 
16. 9. - Ostrava, Dům Kultury 
19. 9. - Šumperk, Dům Kultury Šumperk 
20. 9. - Božejov, KS Městyse Božejov 
22. 9. - Brno, Janáčkovo Divadlo 
1. 10. - Praha, Lucerna (dva koncerty o 17:00 a 20:00)
2. 10. - Teplice, Krušnohorské Divadlo 
3. 10. - Karlovy Vary, Hotel Thermal 
6. 10. - Pardubice, Východočeské Divadlo 

SR:
7. 10. - Humenné, MsKS - PREDPREDAJ
8. 10. - Prešov, Kino Scala - PREDPREDAJ
9. 10. - Košice, Spoločenský Pavilón - PREDPREDAJ
10. 10. - Košice, Spoločenský Pavilón (pridaný koncert) - PREDPREDAJ
14. 10. - Trnava, DK Trnava - PREDPREDAJ
17. 10. - Nitra, PKO Nitra - PREDPREDAJ
18. 10. - Trenčín, Piano Club - PREDPREDAJ
19. 10. - Čadca, Športová Hala
22. 10. - Poprad, Dom Kultúry Poprad - PREDPREDAJ
23. 10. - Spišská Nová Ves, Reduta

ČR:
26. 10. - Příbram, Divadlo A. Dvořáka 
27. 10. - Liberec, Dům Kultury 
29. 10. - Plzeň, Měšťanská Beseda 
30. 10. - České Budějovice, Metropol 
3. 11. - Zlín, Kongresové Centrum 
4. 11. - Hodonín, DK Hodonín - Horní Valy

SR:
5. 11. - Žilina, Dom Odborov - PREDPREDAJ
6. 11. - Ružomberok, DK A. Hlinku - PREDPREDAJ
7. 11. - Banská Bystrica, Ministry Of Fun - PREDPREDAJ
10. 11. - Púchov, Dom Kultúry - Divadlo - PREDPREDAJ
11. 11. - Martin, Kino Moskva - PREDPREDAJ
12. 11. - Piešťany, Dom Umenia - PREDPREDAJ
13. 11. - Bratislava, NTC - 17:00 (pridaný koncertPREDPREDAJ
13. 11. - Bratislava, NTC - 20:00 (pôvodný koncert) 
PREDPREDAJ

Autor: Miroslav Meňhert (zdroj: Propaganda House - niektoré citácie + archív Hudba.sk)
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller