V piatok 27. septembra ponúkne Telekom Music City už tretiu tohtoročnú nádielku výnimočnej hudby. Po hip-hopovej Spišskej Novej Vsi a jazzovej Žiline tentokrát dve pódiá v košickom Kulturparku/Kasárňach ovládne rock, alternatívna aj elektronická hudba. Akcia začína o 18:00 a vstup je pre všetkých zdarma.

Žánrový mix bude v Košiciach mimoriadne bohatý a hneď prvý koncert bude naozaj výnimočný - program na prvom pódiu otvorí martinská formácia Čisté tvary. Alternatívna rocková kapela sa do povedomia dostala v roku 2004, keď ju pomohol zviditeľniť Oskar Rózsa. Po turné s Parou a víťazstve v súťaži Jim Beam Music vydali v roku 2005 svoj debutový album Meskalín. O tri roky neskôr nasledoval druhý a zatiaľ posledný album Rita von Anarchia (2008), no po turné k tomuto albumu a nominácii na Radio_Head Award 2009 v kategórii Najlepšia koncertná kapela sa Čisté tvary na niekoľko rokov odmlčali.

V jeseni 2013 sa táto výnimočná slovenská kapela vracia na pódiá, najbližší koncert odohrá práve na košickom Music City. Prehľad ďalších vystúpení nájdete na www.cistetvary.sk.


Program na prvom pódiu bude pokračovať v punk-rockovom štýle v podaní Slobodnej Európy, kultovej kapely založenej v roku 1989 bývalými členmi Zóny A. Budúci rok plánujú na svoje 25. výročie vydať nový album a sú tak plní energie, o čom nepochybne presvedčia aj návštevníkov košického Music City.

Vystúpenia prvého pódia vyvrcholia unikátnym projektom Hrana s kultovými pesničkami Mareka Brezovského a Oskara Rószu. Marek Brezovský bol významný a mimoriadne talentovaný slovenský hudobník, ktorý zomrel predčasne vo veku 20 rokov. Hrana je jeho prvým a aj posledným oficiálnym štúdiovým albumom s neklasickou hudbu. Ide o kompiláciu pôvodných skladieb, ktoré Brezovský nahral so skupinou Art M Trio a ďalšich prevažne rockových skladieb. Po jeho smrti sa o sfinalizovanie, nahranie a vydanie albumu v roku 1999  s pomocou mnohých popredných slovenských hudobníkov postaral kamarát a spoluhráč Oskar Rózsa. Hranu ste mohli naposledy naživo vidieť v roku 2012 na trenčianskej Pohode, Telekom ponúkne v Košiciach jedinečnú príležitosť zažiť prevedenie tohto výnimočného a mimoriadne emotívneho projektu znova.

Prečítajte si: Oskar Rózsa: "Na vystúpenie s Hranou som hľadal odvahu celé roky"


Druhé pódium košického Telekom Music City otvorí mladá prešovská kapela Papyllon, jedna z nových nádejí slovenskej hudobnej scény. Papyllon sa štýlom pohybuje medzi štýlmi grunge a indie rock. Po nich bude nasledovať elektronika mladého hudobníka Ink Midget (Adam Matej) známeho z dua Ink Midget & Pjoni. Za svoju debutovú sólovku Re-Leave (2012) bol na tohtoročných Radio_Head Awards ocenený cenou Najlepší album roka v kategórii Elektronická hudba.

Po mladých slovenských talentoch bude na druhom pódiu nasledovať česká elektro-folková kapela Fiordmoss, ktorá patrí v súčasnosti k najzaujímavejším českým nezávislým kapelám. Svojím názvom, ambientným, tajuplným a éterickým zvukom, ako aj dôrazom na vizuálne spracovanie svojich klipov odkazuje na tvorbu severských umelcov ako napríklad Björk. Vďaka hlasu a prejavu speváčky však majú celkom blízko aj k trip-hopovej legende Portishead. Minulý rok vydali svoju druhú EP nahrávku Ink Bitten a presťahovali sa do Mekky elektronickej hudby, Berlína.

Po polnoci bude hudobná produkcia pokračovať setmi legendárneho dídžeja Tokyho. Moderátorom večera bude hudobník a dramaturg Telekom Music City Martin Valihora.


Mestá a termíny Telekom Music City 2013:

11. 5. - Spišská Nová Ves
13. 6. - Žilina
27. 9. - Košice
3. 10. - Banská Bystrica

Partnerom projektu je spoločnosť Sony Mobile Communications, ktorá pre návštevníkov Telekom Music City pripravuje rôzne sprievodné aktivity. Mediálnymi partnermi projektu sú Rádio_FM a Hudba.sk. Viac na www.t-musiccity.sk.

Zdroj: PR
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk 

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary, Marek Brezovský