Mladá česká speváčka Eliška Mrázová, ktorá sa v našich končinách zviditeľnila najmä vďaka tohtoročnej televíznej šou Hlas Česko Slovenska, ponúkla v týchto dňoch svoju singlovú novinku. Kým väčšina účastníkov speváckych súťaží sa snaží preraziť najmä tanečným rádiovým popom, Elis stavila na klasickú baladu.

V ostatnej sérii Hlasu sa Eliška Mrázová vynímala predovšetkým svojimi bláznivými a originálnymi verziami svetových hitov, do ktorých dokázala vkusne vniesť reggae nádych. Ten sa spolu s hrou na ukulele stal v súťaži jej neodmysliteľnou súčasťou, vďaka čomu sa výrazne odlišovala od ostatných súťažiacich. Za všetky jej vystúpenia stačí spomenúť nezabudnuteľnú "reggae Adele" či "bláznivú Rihannu". Práve preto je nežný baladický singel prekvapením. Pozitívnym.

Kým sa v priebehu Hlasu ČS mohlo zdať, že práve reggae rytmy sú pre speváčku tou najlepšou cestou, po ktorej by vo svojej hudobnej kariére mala kráčať, aktuálnou podmanivou novinkou sa jej podarilo všetko prevrátiť naruby a ukázať svoju umeleckú všestrannosť. Nebavil vás už pohľad na ukulele v jej rukách a šibalský úsmev počas uletených vystúpení v Hlase? Možno si ju zamilujete práve teraz, v melancholickej polohe.

Elis a Fernando Saunders Zdroj: Youtube

Dlhoročná spolupráca s Fernandom Saundersom


Novinku I Can't Live Without You pre 20-ročnú speváčku na jej debutový album Shubidu napísal americký basgitarista a spevák Fernando Saunders. Pod aktuálny singel sa podpísal nielen ako autor hudby, ale si v ňom s Eliškou rovno aj zaspieval. Talentovaná hudobníčka, ktorá zvykne vystupovať pod umeleckým menom Elis, tak predstavila v týchto dňoch svojim priaznivcom singel v podobe dueta, v ktorom dominuje práve jej spevácky prejav.

K singlu dvojica pred pár dňami zverejnila hravý videoklip, ktorého autorom je António Pedro Nobre. Spojil v ňom umenie českého výtvarníka Václava Šípoša a zábery na netradičnú spevácku dvojicu.


Medzi Elis a Saundersom v tomto prípade ani zďaleka nejde o prvú spoluprácu. Tá sa medzi mladučkou speváčkou a skúseným hudobníkom začala rozvíjať už v roku 2010, kedy Elis naspievala vokály na jeho sólový album Plant a Seed a tiež duet I’m No Angel. O rok neskôr spolu dokonca vystúpili na Colours Of Ostrava. Výnimočná spolupráca, z ktorej vzišiel aj aktuálny singel, pretrváva až dodnes.

Fernando Saunders je známy predovšetkým ako člen sprievodnej kapely Lou Reeda, s ktorým spolupracoval od 80. rokov 20. storočia. Tu sa však história jeho zaujímavých hudobných spoluprác ani zďaleka nekončí. Počas svojej kariéry hral aj s takými hudobnými esami ako Tori Amos, Jimmy Page, Luciano Pavarotti, Slash, či Jeff Back. Popri menách takýchto hudobných legiend na Saundersovej listine spoluprác, je o to výnimočnejšie vidieť aj meno Elišky "Elis" Mrázovej, ktorej sa podarilo zaujať hudobníka svetového formátu.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/ElisMrazovaOfficial