Legendárny anglický hudobník zverejnil jedinú novú skladbu z pripravovanej kompilácie Nothing Has Changed. Tá bude doposiaľ najväčším prierezom jeho doterajšej kariéry, avšak novinka prekvapujúco nie je žiadnym ohliadaním sa dozadu. Naopak, ukazuje ho v polohe, ktorej sa možno David Bowie bude viac venovať v ďalšej tvorbe.

Pieseň Sue (Or in a Season of Crime) nahral Bowie spoločne s newyorským Maria Schneider Orchestra a svojím dlhoročným spolupracovníkom - producentom Tonym Viscontim. V rámci jeho tvorby má vďaka silnej atmosfére a nekonvenčnosti asi najbližšie k albumu Outside (1995), ktorý patrí medzi jeho najexperimentálnejšie nahrávky. Ide však o (art)rockový album, kým nová pieseň znie, akoby sa spevák stal frontmanom inštrumentálneho post-jazzového kvinteta Polar Bear.

Vydanie takejto skladby na kompilácii mapujúcej jeho 50-ročnú kariéru je o to väčším prekvapením, že minuloročný album The Next Day, s ktorým sa David Bowie po 10 rokoch odmlky úspešne vrátil na scénu, bol návratom k priamočiarejším rockovým pesničkám. Nahrávka bola síce jedným z najlepšie hodnotených albumov roka, niektorí kritici však už preto spevákovho "inovatívneho ducha" pochovali.

Dnes je jasné, že neprávom. Jedinou novou skladbou na kariéru-zhrňujúcej kompilácii totiž hudobník ukázal, že aj v "dôchodkovom veku" dokáže vykročiť do (vo svojej tvorbe) doposiaľ neprebádaných teritórií. A znie pritom prístupnejšie ako nekompromisná avantgarda z posledných rokov tvorby jeho amerického súputníka Scotta Walkera, s ktorým sa vždy navzájom inšpirovali.


Kompilácia Nothing Has Changed vychádza 17. novembra a ponúkne skladby, ktoré 67-ročný hudobník nahral v rokoch 1964 až 2014, vrátane materiálu z oficiálne nevydaného albumu Toy nahraného v rokoch 2000 až 2001. Základná verzia má podobu dvojalbumu, vyjde však aj deluxe verzia s tromi CD. Nahrávka bude dostupná tiež na dvoch vinylových platniach a v digitálnej forme. Viac info a zoznam skladieb na rôznych verziách kompilácie nájdete TU.

Autor: Patrik Marflák + SITA
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Bowie