Žiadna špeciálna kampaň, neznámy dátum vydania a nekonečné špekulácie o tom, či vôbec Beyoncé po materskej dovolenke a popri tohtoročnom svetovom turné svoj očakávaný piaty album stihla dokončiť. Odpoveď prišla dnes v noci - nielenže vydala bez ohlásenia celý album so 14 skladbami, ale zverejnila aj 17 nových videoklipov.

V noci zo štvrtka na piatok sa na iTunes úplne neočakávane objavila nahrávka s jednoduchým názvom Beyoncé, ktorou americká speváčka poprela všetky pravidlá vydávania popových albumov. Žiadna veľká promo kampaň, žiadny oficiálny singel či videoklip ako ochutnávka, žiadne avizovanie termínu vydania ani jeho opakované posúvanie, ako býva často zvykom u veľkých mien. Beyoncé oficiálny dátum vydania tohto albumu nikdy nezverejnila, hoci sa o jeho vydaní hovorí už minimálne rok. Neprezradila dokonca ani jeho názov.

Keď už sa fanúšikovia zmierili, že sa nahrávky tento rok asi nedočkajú, prišiel ako blesk z jasného neba, navyše s absolútne neočakávanou a bezprecedentnou dávkou vizuálneho obsahu navyše. Beyoncé ho preto nazýva vizuálny album. Na albume, ktorý vyšiel zatiaľ iba digitálne (CD formát by mal vyjsť na budúci týždeň), je totiž oficiálnych videí ešte viac ako samotných albumových skladieb.  "Chcela som, aby ľudia počuli skladby s príbehmi, ktoré sú v mojej hlave, pretože tie ich robia mojími. Aby ľudia zažili vízie, ktoré sa odohrávajú v mojej hlave," prezradila Beyoncé v prvej časti dokumentu o albume, ktorý spolu s odkazom na nahrávku zverejnila exkluzívne na svojej Facebook stránke. 

Album Beyoncé na iTunes

Beyoncé - vizuál k piesni Superpower Zdroj: digitálny bookletkaždá zo skladieb v digitálnom booklete má vlastný vizuál

Prepisuje históriu

Napriek tomu, že bývalá členka Destiny's Child tento rok nevydala ani jeden oficiálny predajný singel, zverejnila v ostatných mesiacoch niekoľko piesní, o ktorých sa hovorilo ako o promo singloch (zhrnutie tu). Ani jedna z nich však napokon nie je medzi 14 skladbami na čerstvo vydanom albume. V konečnom dôsledku tak čakanie stálo za to - Beyoncé fanúšikom ponúkla tento rok ešte viac novej hudby, než mohli čakať. O oficiálnych videách ani nehovoriac, 17 videoklipov vydaných naraz sa jednoznačne zapíše do histórie popu.

Krátke videá, ktoré režírovali napríklad Jake Nava, Hype Williams, Terry Richardson, Melina Matsoukas alebo Jonas Åkerlund, vznikli ku všetkým štrnástim skladbám na albume, tracklist vizuálnej časti albumu okrem toho obsahuje aj ďalšie tri videá - Ghost, Yoncé a Grown Woman. 30-sekundové ukážky všetkých klipov sa dnes ráno objavili na speváčkinom oficiálnom Youtube kanáli, vyberáme aspoň zopár z nich. Videá sa točili po celom svete (Houston, New York, Paríž, Sydney či Rio de Janeiro) počas speváčkinho turné The Mrs. Carter World Tour, v rámci ktorého v apríli po prvýkrát zavítala aj na Slovensko (reportáž).


Ako hostia sa na novinke predstavili speváčkin manžel Jay Z a tiež ich dcéra Blue Ivy, ďalej Drake, Frank Ocean a Chimamanda Ngozi Adichie. Producentsky a textársky sa na albume podieľali napríklad Sia, Justin Timberlake, Pharrell Williams, Timbaland, Miguel, Noah "40" Shebib, Hit-Boy alebo The-Dream. Podľa ukážok majú skladby oproti súčasnému rádiovému trendu viac minimalistický zvuk postavený na silných basových linkách. Okrem skladieb inšpirovaných súčasným klubovým undergroundom a elektronikou sa však nájdu aj piesne s nádychom retra a speváčkinho typického R&B štýlu. Minimalizmus nahrávky podčiarkuje aj jednoduchý obal.

Aktualizácia (24.12.): Prečítajte si recenziu albumu

Album ako pohlcujúci zážitok z hudby aj vizuálu

"Myslím si, že ľudia dnes vnímajú hudbu inak. Pamätám si, keď som pozerala v televízii Thriller s mojou rodinou. Bola to udalosť. Všetci sme sedeli pred obrazovkou a teraz, keď sa pozerám naspäť, tak cítim, že som mala šťastie, že som sa narodila v tých časoch. Chýba mi ten pohlcujúci zážitok. Dnes si ľudia vypočujú len pár sekúnd zo skladby na svojich iPodoch, nedokážu sa ponoriť do celých albumov. Je to celé o singloch a o vyvolaní mediálneho rozruchu," hovorí speváčka. "Je toho toľko, čo vchádza medzi hudbu, umelca a jeho fanúšikov. Povedala som si, že nechcem, aby niekto vypustil správu, kedy vychádza môj album. Chcela som, aby vyšiel, keď bude hotový, a priamo odo mňa k mojim fanúšikom."

"Povedala som môjmu tímu, že chcem natočiť video na každú pieseň a vydať ich všetky naraz. Všetci si mysleli, že som sa zbláznila, ale teraz sa to deje... Chcela som to tak preto, lebo cítim, že niečo sa z pop music vytratilo. Chcela som, aby ľudia počuli veci inak a aby mali iný prvý dojem, aby si mohli vypočuť nielen desaťsekundovú ukážku, ale aby mali možnosť zažiť naraz celú víziu tohto albumu. Bolo dôležité, aby sme to spravili ako film, ako zážitok. Chcela som, aby to ľudia mohli vidieť celé a aby videli, aké je to všetko pre mňa osobné. Takže som urobila svoje najlepšie umenie a dala som to von. Preto je to vonku dnes," vysvetlila v spomínanom dokumente o albume.

Aktualizácia (20:00): Minidokument bol neskôr sprístupnený aj na Youtube, pozrite si ho nižšie:


Tracklist albumu Beyoncé - Beyoncé:

1. Pretty Hurts
2. Haunted
3. Drunk In Love f. Jay Z
4. Blow
5. No Angel
6. Partition
7. Jealous
8. Rocket
9. Mine f. Drake
10. XO
11. Flawless f. Chimamanda Ngozi Adiche
12. Superpower f. Frank Ocean
13. Heaven
14. Blue f. Blue Ivy

ďalšie videá vo vizuálnej časti:

Ghost
Yoncé
Grown Woman


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Facebook.com/beyonce)
Foto: Beyonce.com

Súvisiaci interpreti: Beyoncé