Iba 15-ročný talent zo Slovenska, džezový gitarista Andreas Várady, odohral tento víkend svoj set na hviezdnom večierku legendárneho amerického hudobného producenta Quincyho Jonesa v Las Vegas. Ten oslavoval svoje 80. narodeniny.

Po tom, ako Jones uvidel video z júla minulého roka, na ktorom Várady vystupuje v Miles Davis Hall vo švajčiarskom meste Montreux, napísal na sociálnu sieť Twitter odkaz: "Tento chlapec hrá na gitare neuveriteľne. Sprevádzajú ho Alfredo Rodríguez na klavíri, Henry Cole na bicích nástrojoch a Reinier Elizarde na basovej gitare." 

Vystúpenie na džezovom festivale v Montreux so skupinou Global Gumbo Group prinieslo 15-ročnému slovenskému talentu ešte ten istý rok ďalšie koncertné príležitosti v New Yorku a Las Vegas. Várady urobil na Jonesa taký dobrý dojem, že mladého gitaristu v januári zobral pod krídla svojej manažérskej spoločnosti.

Okrem toho sa však tento víkend predstavil aj na párty, ktorú si nenechali ujsť ani mená ako Stevie Wonder, Bono Vox, Barbra Streisand či Whoopi Goldberg. "Napísal som mu narodeninovú pesničku, ktorú zahrám - nazval som ju jednoducho Quincy," povedal Andreas pred cestou do USA pre severoírsky denník Belfast Telegraph.

So štýlom ovplyvneným menami ako Django Reinhardt, Wes Montgomery alebo George Benson účinkuje slovenský tínedžer rómskeho pôvodu na medzinárodnej džezovej scéne od svojich 13 rokov. Jeho rodina sa v roku 2007 presťahovala zo Slovenska do mesta Limerick v Írsku, kde sa nasledujúce dva roky venoval pouličnému hraniu a spievaniu.

Várady sa neskôr zoznámil s tamojším bubeníkom a hudobným producentom Davidom Lyttleom, ktorý v roku 2010 produkoval Andreasov debutový album. Vďaka nahrávke sa následne dostal do pozornosti skúsených džezových gitaristov Martina Taylora, Louisa Stewarta a Tommyho Emmanuela, s ktorými neskôr začal vystupovať. Na Slovensku je známy aj vďaka spolupráci s ďalším výnimočne talentovaným tínedžerom - bubeníkom Dávidom Hodekom. Prečítajte si o týchto "zázračných deťoch" viac


Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/andreas.varady

Súvisiaci interpreti: Quincy Jones