V rámci projektu Svjati, v ktorom sa v nedeľu o 20.00 hod. stretne stará i nová sakrálna hudba, bude v priestoroch bratislavského gotického chrámu účinkovať renomovaný švajčiarsky zbor Ensemble Corund pod vedením dirigenta Stephena Smitha.

Doplnia ho tiež poprední slovenskí hudobníci Igor Karška (husle, viola), Milan Paľo (husle, viola), Jozef Lupták (violončelo), Peter Jurčenko (kontrabas) a Michal Matejčík (harfa). "Tento koncert bude symbolickým vstupom do festivalu, rozličné podoby duchovnej hudby v premenách času prinesú okamihy krásy, priestor na zamyslenie i stíšenie a pokoj, ktoré v dnešnom uponáhľanom svete hľadáme a potrebujeme,“ povedal o projekte Svjati umelecký riaditeľ festivalu Jozef Lupták.

Koncert je pomenovaný podľa kompozície Svjati (1995) súčasného anglického skladateľa Johna Tavenera. Sugestívna skladba pre violončelo a zbor na cirkevnoslovanský text využívaný pri pravoslávnych smútočných obradoch vznikla na pamiatku Tavenerovho priateľa a vydavateľa Johna Williamsa. Violončelo v tomto diele reprezentuje kňaza alebo ikonu Krista a vstupuje do symbolického dialógu so zborom. Smútočnú hudbu spojenú s východným rítom vystriedajú zriedkavo uvádzané vokálne duchovné diela anglických skladateľov, renesančného majstra Williama Byrda, nazývaného aj "otcom anglickej hudby“ a barokového génia Henryho Purcella.

Výnimočná akustika dómu umožní týmto dielam vyznieť v plnej kráse v ich prirodzenom prostredí. Hudba, ktorá zaznie, bola uvádzaná pri korunováciách anglických kráľov i počas tajných bohoslužieb v období prenasledovania katolíkov v krajine. Diela Purcella, ktorého už súčasníci nazvali Britským Orfeom, sa vinú celým festivalom Konvergencie. Poslucháči sa s nimi stretnú aj v rámci recitálu svetoznámeho violistu Gartha Knoxa (19. 9.), i na záverečnom podujatí festivalu s názvom If Grief Could Wait nórskej speváčky Susanny Wallumrød a harfistky Giovanny Pessi, opäť v svätomartinskom Dóme (22. 9.). 


Pravidelnou súčasťou dramaturgie Konvergencií sú i diela slovenských skladateľov. V rámci koncertu Svjati si budete v nedeľu môcť vypočuť premiéru diela Pater noster od Petra Zagara i dvojice nádherných uspávaniek Dormi Jesu a Sweet and Low na text Alfreda Tennysona od Vladimíra Godára. Večer ukončí Cadman Requiem Gavina Bryarsa, ďalšieho z významných súčasných anglických skladateľov. Bryars dielo skomponoval v roku 1989 na pamiatku svojho priateľa zvukového režiséra Billa Cadmana, ktorý tragicky zahynul počas teroristického útoku nad škótskym mestom Lockerbie. Skladateľ kompozíciu upravil špeciálne pre festival Konvergencie. 

Redakciu Hudba.sk informoval tím festivalu Konvergencie.

Foto: PR