Prvý rýdzo český crowdfundingový projekt Music Cluster predstavuje ďalší produkt zo svojej liahne. Slovenská poprocková kapela Energia pod jeho krídlami vydáva nový singel a k nemu rovno aj videoklip. Šesťčlenné zoskupenie zo Skalice si túto dvojkombináciu nadelilo k svojmu 10. výročiu za sľubného prispenia svojich fanúšikov.

Prostredníctvom platformy Music Cluster sa hudobníkom na realizáciu tohto narodeninového darčeka podarilo vyzberať cez 92-tisíc Kč. Okrem zaistenia financií si kapela Energia od spolupráce s Music Clusterom sľubovala predovšetkým zviditeľnenie na česko-slovenskej hudobnej scéne a zároveň aj prechod z viac - menej amatérskej skupiny na profesionálne hudobné zoskupenie. K naplneniu tohto cieľa si mladí hudobníci nemohli vybrať lepšie – presne to totiž "svojim" kapelám platforma Music Cluster, orientovaná výhradne na podporu hudobných projektov, ponúka. Nejedná sa totiž len o službu sprostredkúvajúcu výber peňazí online, ale skôr o crowdfundingový hudobný label.

"Kapelám ponúkame komplexný servis a okrem pomoci
so zaistením financií im zároveň poskytujeme i naše know-how z oblasti profesionálnej audiovizuálnej produkcie a propagácie. Vedľa teoretického mentoringu ponúkame aj možnosť priamej realizácie projektu, na ktorý si u nás vybrali – máme k dispozícii profesionálne nahrávacie štúdio, natáčaciu techniku a, samozrejme, i tím príslušných odborníkov," vraví  jeden zo zakladateľov Music Clusteru Martin Vyhnánek.

Práve slovenská skupina Energia sa rozhodla využiť tieto služby v celej jej šírke: obidva ich projekty vznikli 
kompletne v produkcii Music Clusteru, videoklip sa natáčal priamo v ich rodnej Skalici, kam za nimi prišiel kompletný filmový štáb. "Sme prvá slovenská kapela, ktorá k natočeniu singlu a klipu využila takýto spôsob a sme radi, že sme mali možnosť využiť práve služieb Music Clusteru. Rady a tipy profesionálov z ich týmu pre nás boli veľmi cenné – dá sa povedať, že takmer k nezaplateniu," hovorí speváčka Monika Míšová.

Vzájomnú spoluprácu si pochvaľuje aj Attila Kováč, režisér videoklipu a ďalší zo zakladateľov MC: "Projekty, do ktorých sa rozhodneme vložiť náš čas, si starostlivo vyberáme a s autormi podrobne konzultujeme ich zámery a ciele. Väčšinou je totiž pre ich uskutočnenie potreba zmobilizovať kompletný realizačný tím: od reklamných kreatívcov a PR špecialistov, cez producentov, vydavateľov a grafikov, až po sound designerov, kameramanov, osvetľovačov alebo maskérku. V tomto prípade sa ale podľa môjho názoru investovaná energia vyplatila na obidvoch stranách a vznikla z toho pekná vec."


Podobných úspešných projektov už ale pod krídlami tohto ojedinelého crowdfundingového inkubátoru vzniklo viacej – medzi inými napríklad hudobné DVD pražskej kabaretnej skupiny Jelení Loje alebo CD Jako dort kapely Třetí sloka. Do konca roku 2013 je ďalej naplánovaná realizácia CD kapiel Poletíme? a Vagyny Dy Praga. Platforma Music Cluster prináša oproti bežným crowdfundingovým serverom nový rozmer a cez svoj profesionálny mentoring a produkčné služby dáva vzniknúť inovatívnemu prístupu k hudobnej produkcii, vhodnému do 21. storočia.

"Music Cluster je to, čo sme sami toľko potrebovali, keď sme začínali. Zistiť, čo potrebujeme, kto to urobí a čo nás posunie ďalej, nám dalo toľko práce, dohadov a peňazí, že sme sa rozhodli tieto svoje skúsenosti nahádzať do jedného vreca a naviac pridať aj riešenie," zhŕňa jeden z mentorov projektu, producent, hudobník a skladateľ Ondřej Škoch.

Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytla kapela Energia.