Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) zverejnil nominácie na Ceny SOZA za rok 2013. Tie odovzdajú počas galavečera 19. novembra v bratislavskom Divadle Aréna. Ceremoniál obohatí hudobný program v podaní špičkových slovenských interpretov, ktorý budú môcť v zázname sledovať aj diváci Slovenskej televízie.

"Ceny SOZA sú pre Slovenský ochranný zväz autorský plochou, v ktorej môžeme prísť na verejnosť a odprezentovať šírku záberu, ktorú prináša hudobná kultúra," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ SOZA Anton Popovič. "Tým, že SOZA disponuje s dátami, ktoré dokumentujú reálny obraz používania hudby, tak máme pozíciu, že môžeme prostredníctvom nominácií komunikovať, čo v danom roku hudba priniesla a čo bolo v kultúrno-spoločenských súvislostiach najviac odprezentované," uviedol.

"Nominácie na Ceny SOZA vychádzajú z objektívnych štatistických ukazovateľov, čím prinášajú reálny obraz o tom, ktorí domáci autori a ktoré diela sú na Slovensku najhranejšie. O Cenách SOZA nerozhodujú ankety, ale objektívne fakty o vysielaní a verejných predvedeniach hudobných diel. Sme veľmi radi, že odovzdávanie Cien SOZA za rok 2013 v Divadle Aréna sa tentoraz deje v spolupráci s verejnoprávnou RTVS, ktorej vysielanie v súčasnosti výrazne posilňuje a obohacuje kultúrno-spoločenskú komunikáciu na Slovensku," dodal riaditeľ SOZA.

Najhranejší a najpredávanejší

Ceny SOZA odovzdajú tento rok po sedemnásty raz, pričom bronzovú plastiku Eurydika udelia v šiestich štatistických kategóriách. Okrem toho SOZA udelí aj tri honorárne ceny, a to Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí 2013, Zápis do Zlatej knihy SOZA 2013 a Veľká cena SOZA 2013.

V kategórii skladateľov najhranejších hudobných diel nomináciu za rok 2013 získali Peter Bič, Marián Kachút, Václav Patejdl, Ivan Tásler a Miroslav Žbirka. Z textárov nominácie dostali Boris Filan, Daniel Hevier, Vladimír Krausz, Kamil Peteraj a Martin Sarvaš. O Cenu SOZA za najhranejšiu skladbu sa tento rok uchádzajú skladby Hey Now a Thinking About You v podaní Peter Bič Project, Run Run Run a I Was Wrong speváčky Celeste Buckingham (na druhej spolupracoval aj Majk Spirit) a Keď sme sami kapely Hex. Skladby Hey Now a Run Run Run pritom získali nomináciu v rovnakej kategórii už v minulom ročníku. Cenu napokon získala pieseň Viac od Ivana Táslera.
 
Ako predstavitelia SOZA uviedli na tlačovej konferencii, kategóriu venovanú najpredávanejším nosičom záznamu tvorby slovenských interpretov sa tentoraz rozhodli rozdeliť na dve časti, pričom samostatne ocenia najpredávanejší zvukový záznam a zvukovo-obrazový záznam. V kategórii najpredávanejších CD nominácie získali Richard Müller & Fragile (Hlasy), Jana Kirschner (Moruša: Biela), Peter Lipa a Milan Lasica (Návšteva po rokoch), Kontrafakt (Navždy) a kolektív autorov nahrávky Pesničky pre detičky. Zo zvukovo-obrazových záznamov tvorby slovenských autorov dostali nominácie výlučne detské nahrávky: Fíha Tralala - Farebný svet, Spievankovo 3 a Spievankovo 4.

SOZA ocení aj slovenské súkromné rádiá s najvyšším podielom domáceho repertoáru vo vysielaní a osobnosti, ktoré získajú honorárne ceny. Ich mená sa verejnosť spolu s víťazmi štatistických kategórií dozvie na spomínanom ceremoniáli.

tlačová konferencia k Cenám SOZA za rok 2013 Zdroj: René MikoPredstavitelia SOZA oznámili nominácie na tlačovej konferencii 13. novembra

Galavečer bude aj prezentáciou menšinových žánrov

Kým samotné ceny sú ocenením pre autorov komerčne najúspešnejších a médiami najprezentovanejších hudobných projektov, program samotného odovzdávania cien je zameraný na pestrosť a "štatisticky nedocenenú" kvalitu. Aj tento rok preto SOZA pripravila žánrovo pestrý program, v ktorom zaznejú diela hudobných skladateľov v podaní špičkových slovenských interpretov. "Dramaturgiu podujatia sme postavili na tom, že odprezentujeme rôzne žánre, ktorých autorov SOZA zastupuje. V tomto roku to bude jazz, klasická hudba, populárna, experimentálne žánre a podobne," priblížil Anton Popovič.

Jedným z najväčších lákadiel sú jazzová hudobníčka Ľudmila Štefániková a Ľuboš Šrámek, ktorí sa predvedú v unikátnom spojení hudobníkov East European Artsemble. "Pre mňa je to veľká česť. Pozval ma Ľuboš Šrámek a ja si to cením, pretože to bude jedinečné a neopakovateľné vystúpenie. Pre mňa je to vlastne cena. A ešte väčšia pocta, ako keby som mala cenu dostať. SOZA je totiž objektívnou inštitúciou, ktorá monitoruje, čo sa hrá," teší sa na vystúpenie Ľudmila Štefániková, talentovaná hráčka na melodické perkusie - akustický vibrafón, xylofón a marimbu, ktorá zároveň pôsobí vo Francúzskej spoločnosti pre práva autorov SACEM.
 
V galaprograme ďalej vystúpia sopranistka Adriana Kučerová, huslista Milan Paľa, gitarista a skladateľ Juraj Burian, klavirista Peter Preložník a súbory súčasnej hudby VENI ensembleVENI ACADEMY. Adriana Kučerová so sprievodom renomovaného súboru Solamente Naturali predvedie slávnu áriu Georga Friedricha Händela z opery Xerxes, ktorá sa 25. decembra 1906 niesla ako prvá rozhlasovým éterom. Súčasťou programu budú aj hviezdy našej populárnej hudby - legenda československej populárnej hudby Pavol Hammel a formácia Peter Bič Project, ktorá má tento rok najviac nominácií.

Nominácie na Ceny SOZA za rok 2013

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel: 
Peter Bič 
Marián Kachút 
Václav Patejdl 
Ivan Tásler 
Miroslav Žbirka 

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel: 
Boris Filan 
Daniel Hevier 
Vladimír Krausz 
Kamil Peteraj 
Martin Sarvaš 

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu: 
Hey Now - Peter Bič Projekt (Peter Bič, Ivan Bič, Dáša Kostovčík, Jozef Zima, Matúš Pavlík, Vladimír Čekan) 
I Was Wrong - Celeste Buckingham & Majk Spirit (Celeste Buckingham, Martin Šrámek, Michal Dušička) 
Keď sme sami - Hex (Peter Dudák, Martin Žúži) 
Run Run Run - Celeste Buckingham (Celeste Buckingham, Martin Šrámek, Andrej Hruška) 
Thinking About You - Peter Bič Projekt (Peter Bič, Ivan Bič, Dáša Kostovčík, Jozef Zima, Matúš Pavlík, Vladimír Čekan) 

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu tvorby slovenských autorov: 
Hlasy - Richard Müller & Fragile 
Moruša: Biela - Jana Kirschner 
Návšteva po rokoch - Peter Lipa & Milan Lasica 
Navždy - Kontrafakt 
Pesničky pre detičky 

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov: 
Fíha Tralala - Farebný svet 
Spievankovo 3 
Spievankovo 4 

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní: 
Rádio Jemné melódie 
Rádio Lumen 
Rádio Modra 
Rádio Rebeca 
Rádio SiTy

Zdroj: SITA + Propaganda House
Foto: René Miko