Druhé meno slávneho herca Roberta Downeyho Jr. by pokojne mohlo byť charizma. Tento šarmantný 48-ročný muž totiž nie je len skvelým hercom, ale aj vynikajúcim spevákom. Hudbe sa venuje už niekoľko rokov, no široká verejnosť sa o tomto jeho talente dozvedá až v týchto dňoch vďaka videu, ktoré sa stalo virálnym hitom.

Hoci špeciálna párty pri príležitosti 60-tych narodenín speváka Stinga sa uskutočnila ešte v roku 2011, zábery z nej sa na verejnosť dostali oveľa neskôr. Napriek tomu, že na podujatí vystúpili hudobné hviezdy ako Bruce Springsteen, Billy Joel, Stevie Wonder, Herbie Hancock či Lady Gaga, kráľom celej šou sa stal Robert Downey Jr., ktorý spoločne so Stingom bravúrne zaspieval skladbu Driven to Tears od The Police.

Nejde však o ich prvú spoluprácu. Pred pár rokmi sa Sting objavil v štvrtej sérii televízneho seriálu Ally McBealová, kde v jednej z častí s Downeym spieval pieseň Every Breath You Take. Mnohí diváci si v tej dobe mohli myslieť, že ide iba o televízny trik a že herec v skutočnosti nespieval. Nové video však dokazuje, že jeho spevácke kvality sú naozaj výnimočné.


Známy herec, neznámy spevák

Robert Downey Jr. je muž plný prekvapení. Aj napriek faktu, že počas svojej kariéry spieval na rôznych soundtrackoch k filmom ako Chaplin, Too Much Sun, Two Girls and a Guy či Kiss Kiss Bang Bang, jeho štúdiový album The Futurist, ktorý vyšiel v roku 2004, poznajú len jeho skalní fanúšikovia.

Nahrávka debutovala až na 121. mieste v rebríčku albumov Billboard a v prvom týždni po vydaní sa z nej predalo približne 16-tisíc kópií. Zaujímavosťou je, že Downey sa na albume nepredstavil iba ako spevák, ale v niektorých skladbách dokonca hral aj na klavíri. Čerešničkou na torte bol obal albumu, ktorý taktiež dizajnoval on sám.

Nie príliš potešujúcim je však hercovo vyjadrenie z roku 2006, v ktorom uviedol, že pravdepodobne už nenahrá žiadny ďalší album. Ako dôvod uviedol to, že sa mu nevrátila všetká energia, ktorú do svojho debutu investoval. Úspech videa so Stingom by mu chuť do hudobnej tvorby mohol vrátiť.


Robert Downey Jr. je okrem trilógie o Iron Manovi známy tiež napríklad z komediálnej drámy Skvelí chlapci (2000), mysteriózneho trileru Gothika (2003), kriminálnej snímky Kiss Kiss Bang Bang (2005), historickej drámy Dobrú noc a veľa šťastia (2005), mysterióznej krimi Zodiac (2007), komédie Deadline (2010) či z úspešných filmov Sherlock Holmes (2009) a Sherlock Holmes 2: Hra tieňov (2011). V roku 1993 ho nominovali na Oscara za titulnú úlohu v životopisnej dráme Chaplin (1992) a v roku 2009 za vedľajšiu úlohu v akčnej komédii Tropická búrka (2008).

Text: Hudba.sk, Rollingstone.com, archív SITA
Foto: Last.fm

Súvisiaci interpreti: Sting