Slovenský spevák, dídžej a skladateľ Erik Aresta, známy aj ako MC Erik, pripravuje pod značkou projektu We Love the 90's nový album. Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA, uvažoval nad tým už roky, až teraz však prišiel ten správny impulz. Na nahrávke plánuje spolupracovať s Ivanou Poláčkovou, známej vďaka televíznej šou Môj najmilší hit.

"Organizátori podujatia We Love the 90's, ktorého som tvárou a hlavne môj kolega, moderátor a druhá tvár tejto akcie Matúš "Gogo" Klajdač, chytili pocit, že som tak pohodlný a zahrabaný v tých kluboch v Prahe, kde robím dídžeja, že si povedali 'Poďme s ním niečo urobiť!'. Takže nedávno na schôdzke na mňa vyrukovali s tým, že mi chcú vydať album," prezradil Erik Aresta, ktorého táto myšlienka od prvej chvíle zaujala.

"Samozrejme som sa potešil, lebo myslím, že každý umelec, ktorý zažil halu s päťtisíc ľuďmi pod sebou ako spievajú tie veci, ktoré on zložil v papučiach v obývačke, si to chce zopakovať a túži po tom. Keď nejaký umelec hovorí, že už nie, tak podľa mňa kecá. Musím sa však priznať, že som celkom pohodlný, takže nebyť tohto impulzu, tak by som o novom albume ďalej len rozprával, ako to robím už niekoľko rokov. Potreboval som, aby ma niekto chytil za golier a za uši a potiahol dopredu," priznal.

Barbara má svoj život v USA

Na album plánuje okrem prerobených hitov z čias dua MC Erik a Barbara a jeho pôsobenia v skupine Maduar zaradiť aj novinky. Po jeho boku však tentoraz nebude stáť jeho niekdajšia spevácka partnerka Barbara Haščáková. "Ľudia, ktorí nás počúvali a ktorým sme sa páčili, by asi prijali, aby to bolo s Barbarou, no ako všetci viete, Barbara sa rozhodla pre život v USA a ja to musím rešpektovať. A viem, že to niekomu môže pripadať ako nahrádzanie speváčky, lebo Barbara bola v oboch projektoch nedielnou súčasťou a veľmi silným prvkom, no vzhľadom k tomu, že by som rád spieval aj svoje staré veci, ktoré majú na vystúpeniach stále veľký ohlas, som sa rozhodol pre spoluprácu s Ivankou Poláčkovou, ktorá je nielen úžasná speváčka, ale je Barbare dokonca hlasovo veľmi podobná," vysvetlil spevák, ktorý vydal posledný album s Haščákovou v roku 2010. Aj ten priniesol spojenie nanovo nahratých hitov z 90-tych rokov a zopár noviniek.

S Poláčkovou, ktorá sa zviditeľnila už v roku 2007 ako víťazka súťaže Môj najmilší hit, spolupracuje MC Erik už rok a pol. "Absolvovali sme už nejaký ten počet vystúpení a z Ivanky som nadšený. Keď som ju oslovil na spoluprácu, videl som to tak 50 na 50, pretože ten Barbarin prvok je taký silný a výrazný, že by som úplne pochopil, keby mi povedala, že do toho nejde, lebo nechce byť vystavená porovnávaniu. O to viac som sa potešil, že moju ponuku prijala. Rozhodlo sa to, keď som ju na spoločnom vystúpení s bývalými kolegami z Maduaru počul zaspievať pieseň Anjel a padla mi sánka - takže hneď, keď som si ju zdvihol zo zeme, som sa jej opýtal, či by pristala na spoluprácu."


"Spýtali sme sa aj chalanov, či by im to nevadilo, lebo tí s ňou spolupracovali predtým a dostali sme požehnanie. Bolo to od začiatku výborné v tom, že Ivanka mala už z predošlej spolupráce s Maduarom nacvičené skladby Do it, I feel good a Anjel, ktoré som zložil počas svojho pôsobenia v skupine, takže si len doštudovala Summer Nights, U Can’t Stop, Keď príde Láska a Save the Jungle a z toho momentálne pozostávajú naše vystúpenia. Všetky pesničky som už predtým, samozrejme, prerobil,“ ozrejmil 45-ročný rodák z Rimavskej Soboty.

Vážne témy nie sú preňho, chce ľudí zabávať 

Album, ktorý by rád vydal na jeseň, by mal ponúknuť viacero hudobných žánrov. "Rád by som, aby bol album žánrovo rôznorodý. V minulosti som zbožňoval Shaggyho alebo pesničku Informer od Snowa, to bola vec, ktorú som úplne miloval a strašne sa mi páčil aj Dr. Alban. V súčasnosti je moja najväčšia inšpirácia asi Sean Paul. On má tiež takú skomolenú angličtinu a je to niečo medzi rapom a spevom. Ten štýl hudby, ktorý robí, je mi veľmi blízky a má podľa mňa neskutočnú energiu," priblížil pre agentúru SITA.

Okrem štúdiovky chystá Aresta pre fanúšikov aj videoklip. "Chcel by som, aby mal nádych latina alebo reggaetonu, aby to bolo také letné. Ja mám k týmto veciam veľmi blízko, vyrastal som na R&B, hip-hope a komerčnej tanečnej hudbe, ale strašne rád mám aj latino a zbožňujem letné skladby," podotkol spevák, ktorý podľa vlastných slov nemá ambície vyjadrovať sa k súčasným spoločenským témam.

"Priznám sa, že som sa nikdy nepovažoval za umelca, ktorý potrebuje riešiť vážne témy. Nechcem zľahčovať medziľudské či politické vzťahy alebo dianie v Afrike, všetko sú to strašne dôležité veci, no myslím, že je tu plno umelcov s väčšou vážnosťou, ktorí sú ako stvorení na to, aby o tom vypovedali a aby na to upozorňovali. Ja som sa vždy cítil skôr ako bavič a zaplať pánboh za to, že dúha má milión farieb a tak, ako je dobré, že sú tu umelci, ktorí povedia tie vážne veci, tak sme potrební aj my, ktorí potom ľuďom tie hlavy vypláchneme a dáme ich odpočinúť a zatancovať si, nech na chvíľu zahodia starosti a hodia radšej bokmi do rytmu," dodal s úsmevom Aresta.

Fanúšikovia ho v Prahe stále spoznávajú

V rozhovore tiež prezradil, ako sa mu žije v českej metropole. "Robím už niekoľko rokov dídžeja v Prahe a dokonca aj tu ma ľudia stále spoznávajú. Je to síce skôr sporadické, ale veľmi sympatické, keď niekto príde a opýta sa, či sa môže so mnou odfotiť, že ma kedysi počúval a vyrastal na mne. Niektorí dokonca tvrdia, že som sa vôbec od tých 90. rokov nezmenil - to teda neviem - Pánboh zaplať za tie pribrané kilá. V deväťdesiatom piatom som vážil 57 kíl a mal som úplne vpadnuté líca. Našťastie už nevyzerám tak vychudnuto, no vtedy to asi patrilo k tomu imidžu. Teraz chodím do posilky, je to už súčasť môjho fungovania, aj keď ju v poslednej dobe trochu flákam,“ prezradil.

Napriek tomu, že si rád zaspomína na dávne časy, nepodlieha vraj veľmi nostalgii. "Niekedy mám zo seba pocit, že som strašne sentimentálny a potom zas príde iný moment a zrazu mám pocit, že sa bez problémov dokážem postaviť a ísť ďalej," poznamenal Aresta a ako príklad uviedol spomienku z čias, keď mal 22 rokov. "V tom roku som musel v jednej chvíli vyhodiť z rodičovského bytu starého medvedíka, lebo doňho naliezli mole. Ten medvedík mal v brušku takú vec, že keď ste ho obrátili, tak vydal zvuk. A zrovna keď som ho hodil do toho kontajnera, tak sa to stalo. Medvedík vydal zvuk a ja som sa pri tom koši skoro rozreval, bolo mi jedno, koľko mám rokov," zasmial sa rodák z Rimavskej Soboty.

"A naopak, tri roky na to som sa sťahoval v Prahe z jedného bytu do druhého a vyhodil som magnetofón, ktorý som strašne miloval. Miesto toho, aby som si ho odniesol, som si hovoril 'Čo ja s ním budem?' a postavil som ho ku kontajnerom, nech si ho vezme niekto, komu ešte poslúži. Takto som sa dokázal vzdať veci, na ktorú som si dokonca ako mladý sám zarobil. Otec mi vtedy povedal 'Chceš kazeťák? Tamto choď pozbierať marhule, so starkou ich predajte na trhu a potom si môžeš kúpiť magneťák.' Takže som zbieral marhule, starká ich predala a za tie peniaze som si ho kúpil. A potom som ho v Prahe bez najmenšieho citového záchvevu postavil k odpadkovému košu... Takže mám pocit, že mám niekedy také dve tváre a nikdy neviem, ktorá je kedy aktuálna," uzavrel MC Erik.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/ArestaErik