V ostatnej dobe bolo okolo Slipknotu dosť veľa rozruchu. Pripravovaný album je už na spadnutie a kapela cez týždeň predstavila prvé video, v ktorom vystupujú aj jej členovia. Vrátane nového basáka a bubeníka.

Magnet týždňa

Video k avizovanému prvému singlu je – ako sme už u Slipknotu zvyknutí – tak trochu brutálne. The Devil In I nepatrí medzi ich najlepšie výtvory. Zaujímavé je ale hlavne kvôli novým maskám a dvom členom. Bubeníkova identita aj naďalej zostáva veľkou neznámou. Ohľadom basáka ale zarezonovala na internete informácia, že by sa mohlo jednať o technika kapely Mastodon. Alessandro Venturella má totiž na ruke veľmi charakteristické tetovanie, ktoré je dobre rozoznateľné aj v novom klipe. Nuž, nechajme sa prekvapiť. (pm)


Šrot týždňa

Jedna rada do života – keď nastupujete do auta, uistite sa, že je vaše. Platí to dvojnásobne, ak ste Ozzy Osbourne a sprievod vám robia redaktori bulvárnych médií. Ale musím uznať, že výraz v jeho tvári, keď si uvedomil svoju chybu, je na nezaplatenie. Pozerajte na TMZ. (pm)

Legendárni Led Zeppelin čelia žalobe pre porušenie copyrightu. Právnik už nefungujúcej americkej skupiny Spirit, ktorá pôsobila v 60. rokoch v štáte Pennsylvania podal na zepelínov žalobu, pretože legendárny hit Stairway to Heaven sa nápadne ponáša na pesničku Taurus spomínanej kapely Spirit, ktorá vyšla na ich debutovom albume v roku 1968. Právnici spoločnosti Warner Bros a obvinenej kapely musia na žalobu odpovedať do 22. septembra. Žeby si nejaký skrachovanec chcel trochu prilepšiť na dôchodok? Pripomeňme, že z kapely Spirit žijú len dvaja členovia, ktorí by na takomto spore mohli (či chceli profitovať): basák a spevák Mark Andes a klávesák Jay Ferguson. Schválne: podobá sa Vám tá pieseň? (ak)


Novinky

Minulý týždeň nám v redakcii veľkú radosť spravili dva oživené projekty. Prvým sú industrialisti Fear Factory, ktorí po krátkej odmlke podpísali zmluvu s vydavateľstvom Nuclear Blast. Áno, tušíte správne. Pripravujú nový album, ktorý začnú nahrávať v októbri a vyjsť by mal budúci rok. Viac info prinesieme akonáhle budú. (pm)


Druhým je supergrupa poskladaná z členov Faith No More, (ex)Slayer, Melvins a Mr. Bungle. Aj teraz tušíte správne. Fantômas sú späť! Zatiaľ len preto, aby odohrali koncert v Čile, ale možno sa dočkáme aj novej hudby. Pri Pattonovi človek nikdy nevie. (pm)


Slovenskí progresívni death metláci God Defamer vydali svoj nový album Relics. Počúvanie je to viac ako zaujímavé. Ochutnať môžete vo videu nižšie. Ak sa vám album páči, podporte výbornú slovenskú kapelu. (pm)


Celkom zaujímavá vec k nám doletela od novej kapely Red Zone Rider, v ktorej hrajú Vinnie Moore (Alice Cooper, UFO), Kelly Keeling a Scot Coogan. Video (a hlavne song) By the Rainbow’s End vás prenesie do zlatej éry hard rocku. Výborné počúvanie. (pm)


Hardcore/grind bandu Iron Reagan som si zamiloval na prvé počutie. Keďže ju zakladal Tony Foresta z Municipal Waste spolu s členmi Cannabis Corpse a Darkest Hour tak to ani ťažké nebolo. Ak vám tieto kapely niečo hovoria, určite si vypočujte ich druhý album The Tyranny of Will, ktorý priniesol Metal Hammer. (pm)



Konečne sme sa dočkali novinky od Exodus. A nie hociakej. Do songu Salt the Wound z ich desiatej štúdiovky Blood In, Blood Out (vyjde v polovici októbra) si pozvali aj Kirka Hammeta z Metallicy, ktorý s Exodusom kedysi hrával. (pm)


Keby ste náhodou nevedeli, tak Cannibal Corpse zajtra vydajú svoj nový album A Skeletal Domain. Ako ochutnávku si môžete vypočuť skladbu The Murderer’s Pact. Poriadny klasický death metal. (pm)

Americká metalová kapela While Heaven Wept je na scéne už 25 rokov. Kapela na značke Nuclear Blast tento rok vydáva svoj piaty album zvaný Suspended at Aphelion. Novinku kompetentní popisujú samými superlatívami a vy ste tu na to, aby ste to zhodnotili sluchom, ktorý neklame. Skladba Icarus and I znie fajn. Epickému zvuku dominuje prekvapujúci heavymetalový vokál, ktorý sa strieda s growlom. Veľmi zaujímavá kombinácia, ktorá by Vás mohla osloviť. Žáner doom metal, ku ktorému sa kapela hlási predsalen by mal znieť trochu pochmúrnejšie. Album bude obsahovať jednu skladbu rozdelenú do 11 častí či kapitol a hosťovali na ňom bývalí členovia Fates Warning. (ak)


Parádny old school death na novej skladbe servírujú američania Necrophagia. Ich nový album WhiteWorm Cathedral je hudobnou poctou slávnemu hororu Exorcista z roku 1973. Hobľujúcich satanášov si prosím vypočujte na stránke Bloody Disgusting. Album príde 28. októbra. (ak)

Server Metalsucks streamuje song z nadchádzajúceho albumu post-metalovej kapely Beak, ktorej zvuk určite zaujme. Kapela pochádza z Chicaga a vo svojom zvuku sa inšpiruje velikánmi Neurosis a Isis aj keď vokál trochu viac tlačí na pílu. Druhý zásek v ich diskografii sa volá Let Time Begin a vychádza 23. septembra. Z neho pochádza aj skladba Souls in Streams, po ktorú si musíte ísť na tento odkaz. Prvý album Beak zvaný Eyrie vyšiel v roku 2012 a je k dispozícii na ich bandcamp profile. (ak)

Výborná správa prišla z tábora kapely Soen, progressive metalového projektu ex-bubeníka z Opeth, Martina Lopeza, s ktorým na prvom albume spolupracoval Steve DiGiorgio (Death, Testament, Sadus), ktorého medzičasom na basgitarovom poste vystriedal Stefan Stenberg. Kapela na november pripravuje svoj druhý štúdiový album, ktorý sa bude volať Tellurian. Vieme, že album produkoval gitarista kapely Joakim Platbarzdis a mixoval ho známy a ocenený David Bottrill, ktorý robil aj pre Tool, King Crimson, Rush či Smashing Pumpkins. Mimochodom ich tvorba sa veľmi ponáša práve na Tool a dúfame, že aktuálne našli osobitejší zvuk. Obal albumu, ktorý si môžete pozrieť na Facebooku kapely, vytvoril mexický maliar José Luis López Galván. (ak)


Fínski heavymetalisti Sonata Arctica znovu nahrali svoj debut Ecliptica z roku 1999, od ktorého vydania uplynulo už 15 rokov. Pri tejto príležitosti kapela vyleštený album vydá pod názvom Ecliptica Revisited a to 24. októbra. Pre fanúšikov pôjde o zaujímavú retrospektívu, ktorú ukáže napríklad aj zverejnená skladba Kingdom for a Heart. Pripomeňme, že kapela vydala svoju poslednú, teda ôsmu radovku v marci tohto roku. (ak)


Haluz týždňa

Kto by nepoznal kreslený seriál SpongeBob? Rovnako na tom ale určite nebude značne uletený projekt xSPONGECOREx, ktorý robí skladby na motívy spomínaného animáku. Ale vašim deťom ich zrejme púšťať nebudete. Je to totiž solídny hardcore s masívnymi breakdownmi. Počúvajte na Bandcampe. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Slipknot

Súvisiaci interpreti: Ozzy Osbourne, Slipknot