Fanúšikovia hudby Mareka Brezovského a Oskara Rózsu majú poslednú šancu počuť Hranu naživo. V sobotu 20. decembra a v nedeľu 21. decembra sa totiž v bratislavskom KC Dunaj uskutoční záverečný dvojkoncert projektu.

Na oboch koncertoch, ktoré sa vypredali v priebehu pár dní od ich zverejnenia na Facebooku, vystúpi komorná zostava v zložení Oskar Rózsa, Martin Valihora a Vladislav Šarišský, ktorá je hudobne najautentickejšou podobou Marekovej hudby, keďže tvoril väčšinou v triu. Po úspešnom turné v roku 2011, reedícii CD-čka, natočení DVD a vysielaní na obrazovke STV pôjde o posledné koncerty, ktorými sa uzavrie projekt Hrana.

"Vedel som od začiatku, že Brezo je geniálny skladateľ, ale to, aký obrovský dopad má jeho hudba, respektíve životný postoj na celú generáciu ľudí sa začína prejavovať až teraz, s odstupom času, ktorý je jediný pravdivý merateľ hodnoty vecí. Je krásne hrať ľuďom hudbu, ktorá odomyká srdcia a vidieť šťastné tváre na koncerte. Ďakujem Marekovi za všetko," hovorí Oskar Rózsa, ktorý stojí za celým projektom.

Režisér filmu HRANA: Talent je majetok celej spoločnosti, musíme ho chrániť

Aby Hrana nebola vnímaná ako revival samej seba

"Keď sme mali 17 rokov, dohodli sme sa, že mi Marek bude posielať muziku zhora. Keď odišiel, bolo mi jasné, že treba nahrať album. Potom trvalo x rokov, kedy sa nahrávka šírila slobodne medzi ľuďmi bez akejkoľvek mediálnej podpory a manipulácie. Potom ma Matej Drlička začal nahovárať na live, čoho som sa ja spočiatku obával, vzhľadom k mojím subjektívnym speváckym limitom. Nakoniec bola premiéra na Viva Musica! festivale, kde sedel režisér filmu Patrik Lančarič a následne sme realizovali turné a film. Úspech filmu bol pre nás všetkých prekvapením a satisfakciou," spresnil Rózsa, ktorého potešil enormný záujem fanúšikov o posledný koncert natoľko, že s triom pridali ešte jeden.

"Pre koncert navyše sme sa rozhodli jednak pre veľký záujem zo strany fanúšikov, čo je pre nás dôverný záväzok. A tiež po prvom koncerte v Žiline, ktorý bol fakt výnimočný, možno aj preto, že opäť hráme v triu v pôvodnom nástrojovom obsadení. Asi, ako sa vraví, v najlepšom treba prestať. Koncertmi v KC Dunaj symbolicky uzatvárame 20 rokov trvajúcu kapitolu Hrana. Nevylučujem, že sa opäť zídeme pri nahrávaní ďalšej Marekovej hudby a následne odprezentujeme nové skladby aj koncertne. Budúcnosť je otvorená a nápady stále máme. Rád by som zamedzil pocitu, že sa Hrana stala revivalom samej seba," uzavrel Rózsa.


Kto bol Marek Brezovský?

Marek Brezovský bol hudobný skladateľ a klavirista, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby. Zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby s mimoriadne silnou výpovednou hodnotou - na jednej strane umelecky vycibrené, na druhej strane bezprostredne živelné. Niektoré odrážajú pocity človeka zomknutého v putách závislosti, iné sú skôr energické či sympaticky drzé, no všetky sú svojím spôsobom nadčasové.

Album Hrana vznikol na podnet Oskara Rózsu, ktorý sa v roku 1999 rozhodol z archívov svojho kamaráta Brezovského povyberať skladby, naspievať jeho party a nahrať podklady so známymi inštrumentalistami. Pred štyrmi rokmi sa s Hranou predstavili na festivale Viva Musica! a rok na to sa začalo úspešné turné. Tohto roku prišiel do kín dokument HRANA - 4 filmy o Marekovi Brezovskom a už onedlho vystúpi v KC Dunaj projekt Hrana poslednýkrát.


Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Lobotková.

Foto: Facebook.com/hrana.film

Súvisiaci interpreti: Marek Brezovský, Oskar Rózsa