Známy český hudobník patrí momentálne medzi najpopulárnejšie osobnosti českého a slovenského šoubiznisu. Počet zhliadnutí jeho oficiálnych klipov prekročil hranicu 120 miliónov. V marci koncertuje v Česku, začiatkom apríla sa zastaví aj u nás.

Fanúšikovia potvrdzujú, že Xindl X patrí medzi populárne mená nielen na internete, ale aj v reálnom svete. Hoci prvé dva koncerty jeho českej časti turné sú až 28. februára a 1. marca - oba v Prahe - už dlhší čas sú vypredané. Na Slovensku hudobník sa zastaví začiatkom apríla, aby odohral dva koncerty počas dvoch dní v Bratislave a jeden v Novom Meste nad Váhom.

Od Pauhofovej k novému pesničkárskemu objavu

Na otázku, čo hovorí na aktuálnu vlnu popularity, Xindl X reagoval: "Mám samozrejme obrovskú radosť z toho, ako sa naše klipy páčia. Aktuálne dokončujeme video k ďalšej piesni z ostatného albumu. Môžem sľúbiť, že to bude zase niečo iné než to, na čo sú fanúšikovia doteraz zvyknutí," povedal pesničkár, vlastným menom Ondřej Ládek. Verí, že sa klip vydarí natoľko, že ho fanúšikovia zaradia medzi svoje najobľúbenejšie. Názov piesne, ku ktorej vzniká, však Xindl X zatiaľ tají. Pravdepodobne až jeho zverejnením sa tak dozvieme, ktorá ďalšia pesnička z ostatného albumu Kvadratura záchranného kruhu bude spracovaná.

Trojicou najobľúbenejších klipov Xindla X sú pesničky V blbým věku z albumu Čecháček Made z roku 2014 (17 miliónov prehratí), duet Cudzinka v tvojej zemi z toho istého albumu (15,5 milióna) a Anděl z debutového albumu Návod ke čtení manuálu z roku 2008 (12,4 milióna). Zaujímavosťou je, že dva z týchto úspešných videosinglov majú aj slovenskú účasť. Kým spomínaným duetom hudobník v lete 2015 zviditeľnil dovtedy takmer neznámu rodáčku z Považskej Bystrice Mirku Miškechovú, v klipe Anděl to bolo skôr naopak. Išlo totiž o prvý videoklip začínajúceho umelca a k jeho úspechu nepochybne pomohlo to, že si v ňom Ládekovho "anjela" zahrala už vtedy veľmi populárna slovenská herečka Táňa Pauhofová.


Turné, na ktoré  už o dva týždne vyráža, nesie názov Nový songy s kapelou & Starý fláky s kytarou. Z neho vyplýva, že Xindl X sa na koncertoch predstaví nielen so spoluhráčmi za chrbtom, ale aj tak, ako kedysi začínal - v pesničkárskej polohe s gitarou v ruke.

Hosťami turné sú Petr Lűftner, ktorý bude mať samostatný set, a tiež spomínaná slovenská hudobníčka pôsobiaca v Česku Mirka Miškechová. "Určite spoločne zaspievame aj náš duet Cudzinka v tvojej zemi," uviedla. Okrem tejto piesne sľubuje Xindl X nielen novinky z vlani vydaného ostatného albumu, ale aj dlho nehrané skladby zo svojej bohatej diskografie.

Nový songy s kapelou & Starý fláky s kytarou tour - Slovensko:  

5. 4. - Bratislava, Ateliér Babylon
6. 4. - Bratislava, Ateliér Babylon
7. 4. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note  

Hudba.sk informovala PR manažérka Johana Turnerová. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Dalibor Konopáč / Ondřej Pfeiffer

Súvisiaci interpreti: Xindl X