Vo štvrtom ročníku udeľovania ocenení Esprit sa o priazeň kritikov a fanúšikov jazzu uchádza sedemnásť hudobných počinov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali organizátori, pričom zároveň upozornili, že takmer polovica nominovaných albumov sú debuty.

Rovnako ako v minulých ročníkoch súťaže Esprit zabojujú slovenskí jazzoví hudobníci a hudobníčky o priazeň odbornej poroty i verejnosti. Online hlasovanie organizátori spustili dnes na stránke www.jazz.sk, kde nájdete aj ukážky všetkých nominovaných albumov spolu s krátkymi profilmi hudobníkov a telies. Hlasovanie trvá mesiac, uzatvorí sa 15. apríla. O víťazovi hlavnej ceny, sošky v tvare kontrabasu z dielne sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk, rozhodne odborná porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov.

"História cien je pri štvrtom ročníku už známa. Myslím si, že toto podujatie je už dobre zaregistrované a má dobré referencie," priblížil na besede organizátor cien Boris Čellár, ktorý vyjadril radosť, že súťaž sa vyvíja, a že sa tento rok zvýšil počet nominovaných. "K nominovaným by som povedal, že takmer polovica z nich sú debutové albumy. Čo pre nás znamená, že o jazz je záujem medzi mladými, študujú ho a nakoniec, čo je najdôležitejšie, ho hrajú a nahrávajú," uviedol gitaristla a zakladateľ cien Esprit a portálu Jazz.sk.

Ako dodal, nominované albumy prezentujú široký hudobný záber - je tu zastúpený jazz fusion a jazz-rock, tradične spievaný jazz, tradičný jazz 30. rokov či štýl s prvkami folklóru. "Zviditeľňujeme slovenský jazz, hudobníci tým majú väčšiu predajnosť albumov. Na druhej strane máme odbornú porotu, ktorá je vyberaná a sú to profesionáli, ktorí pôsobia na hudobnej scéne dlhodobo, takže máme názor odborníkov na albumy. Nakoniec je tu hlasovanie verejnosti, čiže vidíme aj preferencie poslucháčov," povedal Čellár pre TASR.   

Nominácie v súťaži Esprit 2015:

AMC Trio - Very Keen Attack 
Anton Jaro & Jazz na Ex - Spacetime 
GrooveHub - Enter the Hub 
Ingrid Bezak - Deep Inside 
Jana Bezek Trio - Cracow 
Juraj Schweigert & The Groove Time - Novelty shop 
Kaunis Five - Kulosaari 
Ľuboš Šrámek & His E.E. Artsemble feat. Peter Erskine - White Dream 
Luboš Brtáň Organ Section - Steps Into the Past 
Lukáš Oravec Quartet feat. Vincent Herring - Piotrology 
Martin Uherek - Walkin´ My Own Way 
Miloš Železňák Trio - V bezvetrí a bezčasí 
Ondrej Juraši - Post 
Pavel Morochovič Trio - Awakening 
Saxophone Syncopators - Good Morning Ragtime 
Sisa Michalidesová a Benito Gonzalez - Dream Rhapsody 
Sisterhood of Klangpedal - Sisterhood of Klangpedal

Vypočujte si ukážky všetkých nahrávok

Odovzdávanie cien sa presúva do väčších priestorov

Slávnostné odovzdávanie cien sa opäť uskutoční na Medzinárodný deň džezu, ktorý organizácia UNESCO stanovila na 30. apríla. Na rozdiel od predošlých ročníkov, keď sa ceremoniály konali v budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave, sa tento rok podujatie presúva do bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Ako vysvetlil Boris Čellár, zmena súvisí s vysokým záujmom o účasť na podujatí.

Počas odovzdávania cien sa predstaví Lukáš Oravec so svojím kvartetom a Sisa Michalidesová s venezuelským klaviristom Benitom Gonzalesom, s ktorým nedávno vydala album Dream Rhapsody. Na podujatí ho slávnostne pokrstia. Okrem toho vystúpi ďalší vzácny hudobný hosť, ktorého meno organizátori prezradia v najbližších dňoch. Ceremoniál, ktorý budú moderovať Ján Sklenár a Lucia Siposová, opäť v priamom prenose odvysiela Rádio Devín.

Ceny Esprit udeľujú od roku 2013. V prvom ročníku odbornú porotu najviac zaujal gitarista Michal Bugala s albumom Y (2012), o rok neskôr spomínaný trubkár Lukáš Oravec (Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška, 2013) a na vlaňajšom ročníku triumfoval basgitarista Juraj Griglák s albumom Time to Fly (2014). 

Zdroj: SITA + TASR
Foto: TASR - Martin Baumann