BBC Radio 6 Music odvysielalo v uplynulých dňoch rozhlasovú sériu rozhovorov Courtney Love's Women. Rocková ikona v nej vyzdvihla silu žien v hudobnom priemysle, ktoré ju ako speváčku formovali. Hovorila o Patti Smith, Nine Simone či PJ Harvey. Osem odvysielaných epizód však následne zatienil rozhovor pre britský magazín The Standard, v ktorom ostro kritizovala Madonnu, Lanu Del Rey, Beyoncé či Taylor Swift. Medzi ich fanúšikmi tak rozpútala emočnú búrku.

Courtney Love je známa svojou úprimnosťou. Tak, ako s láskou hovorila o hudobníčkach, ktoré ju silno ovplyvnili, rovnako úprimne a ostro kritizovala tie, ktoré sama nemá rada. Pri tom všetkom si sama uvedomuje, že jej vyjadrenia sú útočné a môžu ublížiť. "Ľudia hovoria, že som nepríjemná. Áno, som a nikdy sa za to nebudem ospravedlňovať. Vždy som chcela byť známa ako sviňa. Byť obľúbenou nikdy nebolo pre mňa. Kurt sa chcel páčiť, ale ja nie," povedala hneď v úvode rozhovoru, čím naznačila, že si servítku pred ústa ani tentokrát dávať nebude.

"Je skvelé, že v hudobnom priemysle je toľko úspešných žien, no z mnohých sa stáva klišé. Teraz je každá úspešná žena klonovaná, takže hudby je príliš veľa. Všetci sú rovnakí. Ak počúvate niečo na Spotify, budete bombardovaní množstvom vecí, ktoré sú úplne rovnaké," začala svoje kritické rozprávanie. Ako prvú si na mušku vzala Beyoncé a jej najnovší album Cowboy Carter. "Páči sa mi myšlienka Beyoncé urobiť country album, pretože je to o tom, že čierne ženy vstupujú do priestoru, kde predtým mohli byť len biele ženy. Ako koncept to milujem. Jednoducho sa mi nepáči jej hudba."

O čosi silnejšie slová použila v prípade Taylor Swift, ktorú pritom sama v roku 2021 nazvala "obrovským vzorom pre mnohé mladé ženy". Teraz to Courtney vidí inak: "Talyor nie je dôležitá. Môže byť bezpečným miestom pre dievčatá a pravdepodobne je Madonnou súčasnosti, ale nie je zaujímavá ako umelkyňa." Lane Del Rey, ktorú často v dobrom spomínala vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach, zase odporúča sedemročnú pauzu. Vydať štyri albumy za päť rokov sa jej zdá preexponované. "Odkedy prespievala pieseň Johna Denvera, nič sa mi od nej nepáčilo, a myslím si, že by si naozaj mala dať sedem rokov pauzu. Až do Take Me Home Country Roads som si myslela, že je skvelá. Keď som nahrávala svoj nový album, musela som ju prestať počúvať, pretože ma príliš ovplyvňovala," priznala Courtney.

Pri Madonne zašla až do osobných antipatií. Rivalita medzi speváčkami je známa už dlhé roky. "Nemám rada Madonnu a ona nemá rada mňa." Týmito slovami len potvrdila nevraživosť voči Madonne, ktorú ostro kritizovala aj v roku 2007, keď na svojom blogu napísala: "Madonna je skvelá obchodníčka, ale je slabá ako umelkyňa a všetci to vieme. Mám ráda Madge, ale ako relevantný hudobník? To je vtip."

Je paradoxné, že tieto názory prezentuje Courtney Love práve v čase, kedy v čerstvo odvysielanej osemdielnej rozhlasovej relácii robí presný opak – vyjadruje obdiv k ženám hudobníčkam. Tie, ktoré ju v jej začiatkoch formovali a podnecovali ju k vlastnej tvorbe, miluje, kým k tým, ktoré v súčasnosti formujú novú generáciu speváčok, sa vyjadruje kriticky. Pritom mnohé z nich donedávna obdivovala alebo bola dokonca ich poslucháčkou. "Zdá sa, že len nenávidí iné umelkyne, čo je smutné," píše jeden z komentujúcich na sociálnej sieti. "Ženy, ktoré nenávidia iné ženy, sú znudené," píše sa v ďalšom. "Ach, Courtney, prichádza veľká búrka," napísal fanúšik Lany Del Rey. Fanúšikovia Taylor Swift sa teraz vrátili k príspevku, v ktorom sa o speváčke vyjadruje obdivne a opakovane ju tam nazvali hadom.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Standard.co.uk)