Dve najúspešnejšie kanadské punkrockové kapely vyrážajú na spoločné turné. Sum 41 a Simple Plan, ktorí sa po úspešnej severoamerickej šnúre nazvanej Blame Canada rozhodli spojiť sily aj v Európe, vystúpia 6. októbra v bratislavskej Incheba Expo Arene.


Oba spolky oslavujú 20. výročie od vydania svojich najslávnejších albumov a koncertný program bude postavený práve na nich. Vystúpenie Simple Plan bude trvať 60-70 minút a Sum 41 odohrajú 90- až 100-minútovú šou. Vstupenky sú už v predaji aj v sieti Predpredaj.sk.

Program večera doplní lokálny support, podrobnosti organizátori zverejnia neskôr. Dnes vám prinášame profily oboch kapiel.

Rozhodol 41. deň dovolenky

Sum 41 vznikli v roku 1996 v meste Ajax v Kanade. Kapelu založil gitarista, spevák a hlavný skladateľ Deryck Whibley spolu s bubeníkom Stevom Joczom. Ich spoluhráčmi vtedy boli aj basgtarista Richard Roy a spevák Jon Marshall. Nazvali sa Kaspir a hrávali najmä prevzaté skladby svojich obľúbencov NOFX. Ešte v ten istý rok sa však na 41. deň spoločnej letnej dovolenky rozhodli premenovať na Sum 41. Ústrednú dvojicu po krátkom období personálnych zmien doplnili sólový gitarista Dave Baksh a basgitarista Jason McCaslin.

V tejto zostave vytvorili svoju prvú štúdiovú nahrávku pre Island Records - EP s názvom Half Hour Of Power, ktorá vyšla v roku 2000 a má prekvapivo presne 30 minút. Debutový singel Makes No Difference kapelu katapultoval medzi dobovú punkrockovú elitu a EP dosiahlo platinové predaje v Kanade.

Na tento úspech nadviazali Sum 41 debutovým albumom All Killer No Filler (2001). Platina v USA a Británii, trojnásobná platina doma v Kanade a singel Fat Lip na vrchole rebríčka Billboard Modern Rock Tracks z nich okamžite spravili hviezdy prvej kategórie.


Fanúšikovia aj odborná verejnosť s napätím očakávali, či sa kapele podarí prekonať neuveriteľne úspešný debut nasledujúcim Does This Look Infected? (2002). Komerčné úspechy neboli ani zďaleka také ako pri prvotine, napriek tomu si album získal srdcia fanúšikov surovejším zvukom a dospelejšími témami textov. "Nechceli sme nahrať album, ktorý by znel rovnako ako ten predchádzajúci. Nenávidím, keď sa kapely opakujú," povedal Deryck Whibley.

Personálne zemetrasenie a ďalšie problémy

Chuck je názov tretieho albumu kapely, ktorý vyšiel v roku 2004 a dostal meno po pracovníkovi OSN Charlesovi "Chuckovi" Pelletierovi, ktorý kapelu pomohol dostať z vojnovej oblasti v Kongu, kde práve natáčala spolu s organizáciou War Child Canada dokumentárny film pre MTV Rocked: Sum 41 in Congo. Prvý singel We Are All To Blame hovorí o tejto desivej skúsenosti.


Ďalšie nahrávanie a celkový vývoj Sum 41 poznačil odchod jedného z kľúčových členov, gitaristu Davea Baksha. Ten sa rozhodol venovať svojmu projektu Brown Brigade, kde mohol naplno rozvíjať svoje skladateľské ambície. Na štvrtej štúdiovke Underclass Hero (2007) už chýbal a tam sa začali aj ďalšie problémy. Na turné si Deryck poranil chrbticu a zvyšok koncertov museli zrušiť. Bolesti liečil alkoholom, čo malo za následok postupný rozpad manželstva s Avril Lavigne.

Screaming Bloody Murder z roku 2011 je posledným albumom pre bubeníka a zakladajúceho člena Stevea Jocza a zároveň prvým pre gitaristu Toma Thackera, ktorý sa až v čase jeho vydania stal oficiálnym členom, napriek tomu, že s kapelou v tom čase hrával už tri roky. Na prázdnu bubenícku stoličku zasadol Frank Zummo a k veľkej radosti fanúšikov sa do kapely v roku 2015 vrátil Dave Baksh.

V staronovej zostave vydali Sum 41 nahrávky 13 Voices (2016) a zatiaľ ešte stále aktuálny Order In Decline (2019). Na bratislavskom koncerte už to nemusí platiť, pretože kapela na tento rok avizuje vydanie nového dvojalbumu Heaven and Hell. Podľa vyjadrenia členov by nebeská časť mala čerpať z veselých punkrockových začiatkov kapely, kým tá pekelná bude nekompromisný heavy metal.


Jednoduchý plán?

Simple Plan pochádza z Montrealu a od roku 1999 zostavu tvoria spevák Pierre Bouvier, gitaristi Sébastien Lefebvre a Jeff Sinco a bubeník Chuck Comeau, ku ktorým sa o rok neskôr pridal basgitarista David Desrosiers. Pôvod názvu skupiny je opradený viacerými legendami. Najpravdepodobnejšia je tá, ktorá hovorí, že založenie kapely mal byť "jednoduchý plán na to, ako sa vyhnúť práci v reštaurácii s rýchlym občerstvením". Existuje ale aj možnosť, že si názov požičali od rovnomennej knihy.

Nech to bolo akokoľvek, plán vyšiel na jednotku už s debutovým albumom No Pads, No Helmets…Just Ball (2002), na ktorom si zahosťovali aj Mark Hoppus z Blink 182 alebo Joel Madden z Good Charlotte. Hity ako I’m Just A Kid alebo Perfect sú dodnes stálou súčasťou setlistu živých vystúpení. Na celom svete si album kúpilo viac ako milión fanúšikov a doteraz je ich najúspešnejším.


Úspech debutu kapele zabezpečil spoluprácu s hviezdnym producentom Bobom Rockom, ktorý stál napríklad za prelomovým čiernym albumom od Metallicy. Pod jeho dohľadom nahrali Simple Plan vyspelejší a rockovejší Still Not Getting Any… (2004) s megahitmi ako Welcome To My Life a Shut Up.

V nasledujúcich rokoch len potvrdili svoj status pop punkovej stálice a po albumoch Simple Plan (2008), Get Your Heart On! (2011) a Taking One For The Team (2016) tu máme aktuálny Harder Than It Looks. Ten vyšiel len pred mesiacom a dočkal sa veľmi priaznivého prijatia od fanúšikov a rovnako od kritikov. Obsahuje aj špeciálny singel Ruin My Life, v ktorom hosťuje práve Deryck Whibley zo Sum 41.

Všetky podrobnosti a aktualizované informácie o koncerte nájdete na Facebook evente.

Vstupenky:  


Zdroj: CS Music Factory

Súvisiaci interpreti: Simple Plan, Sum 41