Mimoriadny jazzový úlovok sa podaril organizátorom bratislavského koncertného cyklu City Sounds. Do metropole Slovenska totiž 22. apríla 2015 zavíta spevák, herec a skladateľ Gregory Porter - aktuálny držiteľ ocenenia Grammy za najlepší jazzový vokálny album.

Rodák z Kalifornie začínal ako mimoriadne nádejný americký futbalista. Dostal plné atletické univerzitné štipendium, no zranil sa a od toho momentu sa jeho život obrátil k hudbe. V týchto časoch zároveň vzniká jeho spätosť s podivnou čiapkou, ktorá ho významne charakterizuje. "Svojho času som ju nosil kvôli chirurgickému zákroku, na chvíľu sa stala súčasťou môjho výzoru a rozhodol som sa, že ešte nejakú chvíľu bude. Ľudia ma teraz vďaka nej spoznávajú. Je to, čo to je," vysvetlil pre časopis Jazzweekly.

Gregory Porter sa doslova vrútil na medzinárodnú hudobnú scénu svojím debutovým albumom Water (2010), ktorý okamžite získal nomináciu na Grammy za najlepší jazzový vokálny album a v priebehu 15 mesiacov sa z neho stala medzinárodne etablovaná spevácka hviezda. Bol tiež členom pôvodného obsadenia It Ain't Nothin' But the Blues na Broadwayi. Jeho druhý album Be Good (2012) obsahuje rôznorodé skladby - od pokojných balád, až po horúce rytmy či  bluesovo zafarbené hymnusy.

V roku 2013 mu vyšiel vo vydavateľstve Blue Note Records famózny album Liquid Spirit, za ktorý získal v roku 2014 cenu Grammy za najlepší jazzový vokálny album. Kritici zvyknú nazývať Portera kráľom jazzu a porovnávajú ho s menami ako Joe Williams, Nat King Cole, Donny Hathaway či Marvin Gaye.

Gregory Porter cestuje po svete so skvelo zohratou kapelou, s ktorou koncertuje už tri roky. Formáciu tvoria Chip Crawford (klavír), Aaron James (kontrabas), Emanuel Harrold (bicie) a Yosuke Sato (altsaxofón). V tomto zložení sa skupina predstaví aj 22. apríla 2015 v Starej tržnici v Bratislave. Milovníci jazzu sa však môžu tešiť ešte na tri hudobné lahôdky, ktoré cyklus naservíruje jesennej Bratislave: koncert Branforda Marsalisa (Slovenský rozhlas, 17. november), Maria Biondiho (Ateliér Babylon, 25. november) a predvianočný koncert Cassandry Wilson (Nová scéna, 11. decembra).


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.