Vo včerajšom finálovom kole sa súťažiaci popasovali s piesňami v rodnom jazyku, ktoré dokážu odhaliť viac ako svetové, prevažne popové hity. Diváci svojimi hlasmi rozhodli o vypadnutí Štěpána Urbana, čím sa postarali o poriadny šok nielen medzi súťažiacimi, ale i moderátormi a porotcami. Mladý spevák však dostal druhú šancu.

Po vyhlásení nečakaného výsledku hlasovania sa o slovo okamžite prihlásil Paľo Habera, ktorý očividne s vypadnutím Štěpána Urbana nesúhlasil. Navrhol preto svojím kolegom, aby speváka udržali v súťaži postredníctvom divokej karty. Po veľmi stručnej porade znel verdikt nasledovne: "Máme možnosť jednej divokej karty a v tejto chvíli ju vyťahujeme," vyhlásil rozhodne Habera, čím dostal do kolien aj samotného Štěpána.

Paľo Habera už niekoľkokrát, a to nielen v tomto ročníku, zdôraznil, že práve piesne v slovenskom a českom jazyku sú v tejto súťaži dôležité a žiadané aj z toho dôvodu, že hľadaná je česká alebo slovenská SuperStar. Pri Štepánovi bol vo včerajšom kole absolútne spokojný. "Je to test pre každého v tejto súťaži, keď dostane pesničku v našom jazyku. Až teraz vidíme, ako zniete v rodnom jazyku a mne si sa páčil. S gitarou ti to sedí," vyjadril sa Habera. Interpretácia piesne Davidla Kollera Chci zas v tobě spát oslovila aj Martu Jandovú: "Táto pesnička je ako stvorená pre teba, sadla na tvoj hlas." Kláru Vytiskovú jeho vystúpenie bavilo a Ondřej Soukup ocenil úprimnosť a naliehavosť prejavu.

O čosi rozpačitejší už bol duet s Emmou Drobnou - Cudzinka v tvojej zemi, ktorej pôvodnými interpretmi sú Xindl X a Mirka Miškechová. Marta ich označila za nesúrodý pár, v ktorom sa do dueta viac vložil Štěpán a Emma bola skôr sólo. Ondřej a Paľo zase Štěpánovi vytkli frázovanie a akési veselšie poskakovanie, ktoré sa k textu tejto piesne nehodí. No ani toto vystúpenie nenasvedčovalo tomu, že by mal Štěpán vypadnúť. Horúcou adeptkou bola aj v tomto kole Sabina Slepčíková, ktorá počas interpretácie piesne Teď královnou jsem já rozhodne nepôsobila ako kráľovná večera. Diváci ju však opäť podržali.

Kovalíček a Drobná to u porotcov vyhrali

Slovenské piesne vo včerajšom kole výrazne sadli predovšetkým dvom súťažiacim, ktorých výkony vyzdvihla v záverečnom hodnotení pred rozhodnutím o vypadávajúcom aj štvorica porotcov. Michala Dočolomanského nám pripomenul Pavol Kovalíček, ktorý si zvolil známu pieseň Zbohom buď, lipová lyžka. Jeho vystúpenie malo výnimočnú atmosféru, o ktorú sa postaralo predovšetkým vizuálne stvárnenie od Pavlovho oblečenia až po tanečníkov v krojoch a s valaškami, cez video premietané poza nich.

Ale samozrejme tiež Pavlova interpretácia a úvod s husľami. "Ja ťa žeriem. Si jedinečný, na nič sa nehráš," začala Marta. "Toto je najlepšie, čo si zatiaľ urobil. Folklór je čistý a ty si to zaspieval čisto, bolo to nádherné, úprimné," pridal sa Ondřej. "Slovanská melodika ti veľmi sedí. Dobrá trefa," pochválil ho aj Habera. "Bola som hotová z tvojich falzetov," priznala Klára, ktorá až doteraz vždy nachádzala na Pavlovom speve niečo, čo jej vadilo.

Emma Drobná si zvolila silnú skladbu Jany Kirschner Pokoj v duši, čím potvrdila svoj cit pre dobrý výber piesní, ktoré jej sedia. "Vždy, keď spievaš nejakú pesničku, vypadáš, akoby tá pesnička bola tvoja, akoby si prišla zaspievať svoj nový singel, si prirodzená a to je na tebe to najviac," pochválila speváčku Marta. "Ty máš ten dar, že si vyberáš veci, ktoré vypadajú tak, akoby si si ich sama vymyslela," pridal sa v rovnakom duchu Ondřej. Paľo jej výkon označil za tradične spoľahlivý a Klára pridala víziu do budúcnosti: "Môžeš po súťaži rozvíriť vody pop music," dodala Klára.

Už budúci týždeň sa finalisti v nezmenenom počte predstavia v kole venovanom hudobným legendám. Vypadávanie bude o čosi dramatickejšie. Nakoľko včera nevypadol žiaden súťažiaci, o týždeň budú musieť vypadnúť hneď dvaja finalisti. Nech pôjde o kohokoľvek, nezachráni ich už nič. Divoká karta bola iba jedna. Čo poviete, použili ju porotcovia na správneho finalistu?

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Superstar2015.nova.cz