Na 20. ročníku festivalu Rock for People vystúpi aj spevák a gitarista Manu Chao. Nové mená tento týždeň potvrdili aj organizátori slovenskej Pohody, ktorí si však väčšie tromfy nechávajú na budúcu stredu (23.4.). Práve na tento deň sa totiž chystá tradičný Bažant Pohoda Deň_FM.

Päťdesiatdvaročný rodák z Paríža Manu Chao sa na Rock For People predstaví spolu s kapelou La Ventura. "Vedľa inšpiratívneho Manu Chaa doplňuje rockový kvartet gitarista Madjid, bubeník Philippe a basgitarista Gambeat. Divoko namixovaný kokteil rocku, reggae, punku, ska, zvukov napočúvaných na cestách a rytmov z celého sveta triumfuje na festivaloch po celom svete a iste roztancuje aj všetkých letných návštevníkov na hradeckom letisku," uviedli organizátori na oficiálnej webstránke festivalu Rockforpeople.cz.

Spevák, vlastným menom José-Manuel Thomas Arthur Chao, na podujatí vystúpil aj v roku 2006, kedy sa festival konal v Českom Brode. "Vtedy v krásnom letnom počasí dorazilo na jeho koncert asi 20-tisíc návštevníkov. Možno dodnes držíme český rekord v dĺžke rady pri pokladni. Ten deň bol zásadný, narazili sme na kapacitné mantinely, ktoré v Českom Brode už nešli prekonať a zároveň sme si overili, že kvalitné veľké mená našich divákov priťahujú," vyjadril sa Michal Thomes z agentúry Ameba Production.

Rock For People 2014 sa uskutoční v dňoch 3. až 5. júla na letisku v Hradci Králové. Účasť na podujatí už skôr potvrdili Biffy Clyro, Madness, Chase & Status, The Naked and Famous, Netsky, The Afghan Whigs, Asian Dub Foundation, Molotov Jukebox, We Came As Romans, Emmure, Tricot, Tom Odell, Holy Esque, The Strypes, School is Cool, Thepetebox a Lucie.


Čo prinesie Bažant Pohoda Deň_FM?

Najväčší slovenský multikultúrny festival Bažant Pohoda takisto priebežne zverejňuje svoj program, ktorý je už poriadne nabitý. Na väčší "balík" potvrdených kapiel sa môžu fanúšikovia tešiť už v stredu 23. apríla, kedy sa uskutoční špeciálny "pohodový deň" v partnerskom Rádiu_FM spojený s tlačovou konferenciou priamo v priestoroch Slovenského rozhlasu. Na nej organizátori každoročne zverejňujú aj veľké mená, no súčasťou Bažant Pohoda Dňa_FM sú aj koncerty domácich kapiel, ktoré môžu fanúšikovia navštíviť.

"V Komornom štúdiu sa začne live hrať už od ôsmej ráno a počas celého dňa sa predvedú kapely Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson, Para spoločne so Sendreiovcami, ale aj producenti a dídžeji Bad Mojo a Michael Priest, Ink Midget či Herzog Herzog. Zastúpenie bude mať aj čoraz obľúbenejší projekt pre mladé talenty Demovnica_FM, keď sa predstaví skupina Millhouse. Samozrejme, nebudú chýbať ani viacerí nehudobní hostia," uvádzajú organizátori na stránke Pohodafestival.sk, kde neskôr zverejnia aj presný harmonogram podujatia.

Organické techno, tradičný jazz aj avantgarda

18. ročník trenčianskeho festivalu je tento týždeň bohatší o štyri zaujímavé mená. Prvým je americký dídžej Theo Parrish, ktorý je významnou postavou detroitskej techno scény. Rodák z Washingtonu vyrastal v hudobníckej rodine v Chicagu. Hudba ho bavila už odmalička a neskôr ju študoval na Kansas City Art Institute. Po presťahovaní do Detroitu, kde pôsobil vo formácii 3 Chairs, sa postupne stal rešpektovanou osobnosťou undergroundovej tanečnej scény, predovšetkým pre spôsob, akým dokázal zakomponovať do avantgardných rytmov techna a housu dušu amerického soulu.

V súčasnosti Theo pripravuje nový album a vyráža na celosvetové turné, na ktorom zahrá svoje organické sety s live kapelou v projekte Teddy's Get Down. S legendou elektronickej hudby tak na Pohode zahrajú aj Akwasi Mensah na basgitare, Dumini DePorres na gitare, bubeník Myele Manzaza a klávesák Amp Fiddler, ktorý spolupracoval napríklad s Princeom.


Ďalšou zaujímavou novinkou v programe Pohody je Preservation Hall Jazz Band. "Súbor patrí k legendám nevyčerpateľnej hudobnej liahne z New Orleans, meno prevzal od kultového koncertného priestoru Preservation Hall, ktorý založili manželia Allan a Sandra Jaffeovci už v roku 1961. Dnes stojí na čele orchestra ich syn Ben, pod jeho vedením dýcha z kapely nielen silný duch jazzovej hudby, ale aj úcta k tradíciám a histórii," napísali o kapele organizátori festivalu, podľa ktorých pôjde o skutočný výlet v čase (viď video).

Formácia má na konte množstvo nahrávok, pričom zatiaľ posledný album s názvom That's It! ponúkla fanúšikom vlani. V kapele pôsobí osem členov - Charlie Gabriel, Ben Jaffe, Rickie Monie, Joseph Lastie Jr., Clint Maedgen, Freddie Lonzo, Mark Braud a Ronell Johnson.


Tretím tohtotýždňovým prírastkom je free-jazzové teleso Sun Ra Centennial Dream Arkestra, ktoré má taktiež mimoriadne zaujímavú minulosť. "Legenda hovorí, že Sun Ra prišiel na Zem pred sto rokmi. Počas svojho pobytu na našej planéte sa stal uznávaným freejazzovým hudobníkom a jeho Arkestar fascinujúcim súborom hravých muzikantov v trblietavých hábitoch a bizarných pokrývkach hlavy. Sun Ra dokázal do swingu a jazzu vkladať tie najavantgardnejšie hudobné kombinácie, vychádzajúce z estrády, moderného tanca, egyptskej kozmológie, východných filozofií, Biblie, numerológie, surrealizmu, gýča, ale aj afrických rytmov, surového bluesu, atonálnych melódií či elektronických experimentov. Jeho hra na klavíri oscilovala medzi jemnými melódiami až po syntetizérový chaos. Sun Ra opustil planétu Zem v roku 1993, no stále zostáva v skladbách, ktoré tu zanechal."

"Prednedávnom bol tento kontroverzný umelec, tvrdiaci o sebe, že nie je pozemšťan, ale pochádza zo Saturnu, uvedený do Alabamskej jazzovej siene slávy a pri príležitosti storočnice od jeho príchodu na Zem sa 25 hudobníkov a tanečníkov pod hlavičkou Sun Ra Centennial Dream Arkestra (a pod vedením jedného z pôvodných členov Marshalla Allena) vydalo po celej zemeguli oslavovať a hrať jeho skladby. V júli pristanú aj na trenčianskom letisku a predvedú svoj vesmírny free jazz," píše sa na Pohodafestival.sk.


A napokon tvorba domáceho experimentátora v českom podaní: rešpektovaný pražský súbor súčasnej hudby Agon Orchestra odohrá tento rok na Bažant Pohode svoj projekt Typornamento, v ktorom sedem generačne aj štýlovo blízkych skladateľov vytvorilo kompozície inšpirované grafickými partitúrami slovenského konceptualistu a priekopníka novej hudby Milana Adamčiaka.

"Tvorbu jedného z najodvážnejších slovenských umelcov predstavujú tri rovnocenné a často navzájom sa prelínajúce roviny – experimentálna poézia, hudobné projekty s presahmi k akčným prejavom a zvukovým objektom a grafické partitúry. Práve na tie sa zameral Agon Orchestra a na letisku tak zaznejú interpretácie, pod ktoré sa podpísali českí skladatelia Ivan Acher, Jan Jirucha, Petr Kofroň a Petr Wajsar a Slováci Martin Burlas, Peter Machajdík a Marek Piaček," spresnili organizátori Pohody.



Účasť na Bažant Pohode 2014 už skôr potvrdili Kraftwerk, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure, Tame Impala, Mogwai, Mount Kimbie, Mr. Scruff, Azealia Banks, Gilles Peterson, Fatoumara Diawara a Roberto Fonseca, Jana Kirschner, The Afghan Whigs, The Selecter, The Correspondents, Jambinai, A Tribe Called Red, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Juana Molina, Manu Delago Handmade, When Saints Go Machine, Molotov Jukebox, Tricot, Chinawoman, East India Youth, Seward, Bemet, Deap Vally, Putan Club, Broke, Bad Mojo & Michael Priest, Pig Ignerents, Band of Skulls, Money for Rope, LolaMarsh, Lucy Rose, Tune-Yards, Modeselektor, Brandt Brauer Frick, Never Sol, Repetitor, Slobodná Európa, Helfer, WWW Neurobeat a Pavel Fajt, A Moving Sound, Vec a Valihora, Ivan Mládek & Banjo Band, Analogik, Autumnist, Korben Dallas, Oratnitza, Walter Schnitzelsson, Bachtale Apsa, Čad, Esazlesa, Herzog Herzog, Talkshow, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, The Global Optimistic, Škvíry & Spoje, Vrbovskí Víťazi, Vložte kočku či Katarzia.

Zdroj: SITA (Rockforpeople.cz), Pohodafestival.sk
Foto: Facebook.com/manuchao

Súvisiaci interpreti: Manu Chao