Galakoncert s názvom Slovenské divy v Prahe sa uskutoční 1. februára 2016 v Lucerne. Svoju účasť na ňom doteraz potvrdili Jana Kocianová, Marcela Laiferová, Sisa Sklovska, Yvetta Blanarovičová, Katarína Hasprová, Eva Máziková, TWiiNS, Nela Pocisková, Zuzana Mauréry, Marcela Molnárová, Lucia Šoralová, Helena Blehárová a ďalšie.

S nápadom predstaviť na pódiu Mekky pražských hudobných sál výlučne slovenské speváčky a herečky naprieč hudobnými žánrami prišiel spevák a producent Martin France. "Mal som tam pripravený iný projekt, ale ten mi ukradli, tak som premýšľal, aký iný urobiť. Napadli mi Slovenské divy, pretože ako som zisťoval, v histórii Lucerny sa ešte nikdy nestalo, aby 14 slovenských interpretiek bolo takto pohromade, ani na Slovensku, nie to ešte v pražskej Lucerne," vysvetlil na stretnutí s médiami v Bratislave Martin France, hlavný producent koncertu.

Niektoré zo slovenských speváčok si v legendárnom hudobnom priestore zaspievajú po niekoľkoročnej pauze, iné sa tam predstavia vôbec po prvý raz. Všetky interpretky bude sprevádzať Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča. "Myslím, že by to mohla byť skutočne veľká udalosť a teším sa na to, že slovenské cunami divy rozdrvia Prahu, pretože takýto koncert tam ešte nebol," poznamenal Martin France k benefičnému podujatiu. Výťažok z neho (100 Kč z každej predanej vstupenky) poputuje na konto boja proti rakovine prsníka pre združenie Mamma HELP.

Protipólom slovenských umelkýň budú na pražskom galakoncerte ich hostia. Sisa Sklovska potvrdila, že privíta slovenské operné trio La Gioia. "Zážitok spievať v Lucerne je fantastický, spievala som tam niekoľkokrát, to je svetová sála," uviedla Sklovska. Spevák Martin France si s Janou Kocianovou zaspieva v česko-slovenskej verzii jej starší hit Má tu rádio, ktorý v originálnej verzii naspievala Donna Summer. Ako prekvapenie vystúpi dvojica Claudia a Ricco. "V Lucerne sme ešte nespievali, pre nás je to obrovská česť a obrovská výzva," uviedla za dvojicu speváčka.

Galakoncert otvorí Detský folklórny súbor Vánok z Veľkých Kapušian, ktorý by mal pražské publikom zaujať tancom v krojoch na hudbu Michaela Jacksona. "Prvý interpret to nikdy nemá jednoduché v rámci takéhoto koncertu, to publikum ešte nie je úplne roztlieskané, myslím si, že to splní svoj účel. Som presvedčený, že Vánok roztlieska Lucernu," povedal pre TASR Martin France s tým, že by si prial, aby známy pražský hudobný priestor návštevníci koncertu roztlieskali od začiatku až do konca. "Dúfam, že si to slovenské divy v Česku užijú, aby mali tú Lucernu plnú a aby vstala a tlieskala, to by bolo krásne," uzavrel.

Koncert vznikol pod záštitou vicepremiéra ČR a ministra financií Andreja Babiša, ministra kultúry ČR Daniela Hermana, starostu mestskej časti Praha 1 Oldřicha Lomeckého a pod záštitou hajtmana Stredočeského kraja Miloša Peteru.

Zdroj: TASR
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Lucia Šoralová, Nela Pocisková