Na tohtoročnej medzinárodnej pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest, ktorá sa bude konať v máji v azerbajdžanskom Baku, sa zúčastní 43 krajín vrátane Slovenska. Oznámili to organizátori z Európskej vysielacej únie (EBU). Meno speváka, ktorý bude reprezentovať Slovensko, však verejnoprávna RTVS nepotvrdila. Vlani sa pritom otvorene hovorilo o účasti superstaristu Mira Šmajdu.

"Interpreta predstavíme v najbližších týždňoch," uviedol dnes pre TASR hovorca RTVS Richard Šümeghy. Koncom minulého roka pritom RTVS oznámila, že na Eurosong pôjde spevák Miro Šmajda, pokiaľ podpíše zmluvu.

"Dlho sme tento krok zvažovali a rozhodnutie sa rodilo ťažko," povedal v novembri pre Medialne.sk programový riaditeľ STV Andrej Miklánek. "Eurovízia je osvedčený formát lákajúci veľké množstvo divákov a veríme tomu, že sa náš interpret konečne dostane do finále. V tom prípade by sme boli naozaj spokojní," dodal.

Šmajda by mohol zaujať napríklad skladbou Loneliness, ku ktorej na jeseň predstavil kontroverzný videoklip. Momentálne sa však verejnoprávne médium k jeho nominácii podľa Šümeghyho nevyjadruje. 

Miro Šmajda - Loneliness

Vedenie RTVS pôvodne pre nedostatok financií neplánovalo tento rok poslať na súťaž žiadneho slovenského zástupcu. Ich predchodcovia však už poplatky za Eurovíziu zaplatili a RTVS by v prípade odrieknutia účasti hrozilo penále. 

Počet účastníkov 57. ročníka Eurovision Song Contest tak aj so slovenskou účasťou ostane na rekordnej úrovni z rokov 2008 a 2011. Po trojročnej prestávke sa do súťaže vracia Čierna Hora, naopak prihlášku si oproti vlaňajšku nepodalo Poľsko - dôvodom je organizácia európskeho šampionátu vo futbale. Svojho zástupcu opäť nevyšle ani Česká republika.

O rozdelení účastníkov do dvoch semifinálových kôl sa rozhodne 25. januára, samotná súťaž prebehne v Baku v dňoch 22. (prvé semifinále), 24. (druhé semifinále) a 26. mája (finále).

V doterajšej histórii Eurosongu sa Slovensko zapojilo do siedmich ročníkov, ani raz sa však nášmu zástupcovi nepodarilo postúpiť do veľkého finále. Vlani v nemeckom Düsseldorfe reprezentovali Bratislavu dvojičky Twiins s piesňou I'm Still Alive. Celkovým víťazom sa vtedy stala azerbajdžanská dvojica Ell & Nikki.

Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Miro Šmajda