Svadby ako z filmu, a to doslova. Vo svojom najnovšom videoklipe Maroon 5 "prekazia" rad za radom niekoľko svadieb. Na skupinu sa však zvalila vlna kritiky kvôli neautentickým emóciám zúčastnených. To vytvorilo živnú pôdu pre dohady, či vo videu ide o reálne sobáše alebo je to zase len marketingový ťah zo strany hudobného priemyslu.

"Je 6. december 2014, prejdeme sa naprieč L.A. a prerušíme každú svadbu, ktorú cestou nájdeme," vyhráža sa na začiatku videa k singlu Sugar líder skupiny Maroon 5 Adam Levine. Potom so svojimi "kumpánmi" nastúpi do auta a začne hrať melódia tretieho singla zo štúdiovky V. To, ako sa maskuje celá kapela do zahalenej koncertnej konštrukcie, je do detailu demonštrované len na dvoch svadbách. Na rad sa dostane prechod a posledné opakovania refrénu, počas ktorých ukazujú zhrnutie ostatných "prekazených" sobášov.

O réžiu sa postaral David Dobkin, ktorý podobnú atmosféru zvečnil v o čosi dlhšej snímke Ako uloviť družičku (Wedding Crashers) s Owenom Wilsonom a Vincom Vaughnom v hlavných úlohách. "Bola to jedna z najväčších skúseností mojej kariéry," povedal Dobkin, ktorý sa s Levinom na spolupráci dohadoval údajne dlhých desať rokov. Nielen singel, ale aj leitmotív jeho videoklipu pripomínajú skladbu Birthday od Katy Perry s príslušným videom. Obe piesne produkovali producenti Cirkut a Dr. Luke (Lily Allen, Ke$ha) a nosným prvkom je splývanie funku s popom. Charakteristickou črtou videí je zas moment prekvapenia pre "bežných smrteľníkov".


Hra na city

Šokované tváre, slzy šťastia, dojatie - ťažko by sa verilo, že všetky tieto emočné prejavy sú v novej päťminútovke americkej skupiny len hrané. Na základe umelo vyzerajúcich emócií a neprirodzeného správania však predsa vznikli dohady. Tie doviedli magazín Cosmopolitan k pátraniu a skutočne na tomto videu niečo nesedí.

Adam Levine sa k nakrúcaniu videa vyjadril pre Entertainment Tonight nasledovne: "Bolo príjemné prekvapiť tých ľudí a urobiť ich šťastnými. My sme boli tiež šťastní z toho, že majú radi našu kapelu." Zrejme pod "tými ľuďmi" myslel niekoľkých hercov alebo modelku, ktorí si v klipe zahrali svoju rolu. Tak to aspoň tvrdí Cosmopolitan.

Jedným z dôkazov, ktoré by mali reálnosť svadieb obhajovať, je svadobná fotografia jedného z párov. Tá na internet unikla už v decembri vďaka fotografovi. O nečakanom vystúpení kapely Maroon 5 vedel len ženích, ktorý tak prekvapil nevestu.. V tomto prípade sa to podarilo, za čo žena ďakovala aj na sociálnych sieťach. Na Youtube tiež možno nájsť amatérske videá z jednej svadby zo 6. decembra, kde skutočne vidieť populárnu kapelu a zabávajúcich sa svadobčanov (TU a TU).

Modelka z letiska, herci z telky

Príbeh modelky Rainy Hein však už nebol taký pravý. V deň, kedy sa Maroon 5 rozhodli navštevovať svadby, bola niekdajšia účastníčka reality show America's Next Top Model na letisku a na Twitteri sa pochválila aj trapasom. To znamená, že video s ňou nemohlo byť nahrávané na Mikuláša. Čo sa týka jej "ženícha", dlhoročný priateľ modelky, a najnovšie aj herečky, vyzerá úplne ináč.

Možno si to aj herec Nico Evers-Swindell rozmyslel so svojou aktuálnou manželkou Megan Ferguson. Vo videoklipe si totiž "reálne" berie úplne inú ženu. Ak si Nica neviete vybaviť, hral v seriáli William and Kate. Na otázky Cosmopolitanu ohľadom videa neodpovedal. Rovnako ani ďalší seriálový herec Eric Satterberg. Ten vo videu vystupuje ako hosť Evers-Swindellovej svadby.

V skutočnosti natáčali tri dni

K videu sa však vyjadrila dvojica hercov Stephen a Barbara Woo, ktorí hrali rodičov nevesty alebo ženícha. Na sociálnej sieti Facebook otvorene priznali, že svadba dvoch aziatov bola naozaj iba zosnovaná režisérom. Zároveň uviedli, že štáb s kapelou nakrúcali počas troch dní hneď niekoľko hraných svadieb. Po pár hodinách však pôvodné vyhlásenie (v ich príspevku si pozrite históriu úprav vedľa dátumu) nahradili týmto: "Moje pôvodné vyhlásenie bolo iba pre mojich fanúšikov. Nikdy by som si nemyslel, že sa stane virálnym. Mením teda svoje vyhlásenie. Poviem len toľko, že je to skvelé video a užívali sme si byť jeho súčasťou." Zároveň Woo pod svojím príspevkom vymazal všetky pôvodné komentáre.

Argumenty sú to silné, no stále nič nevylučuje, že niektoré svadby, ktoré sa vo videu len mihli, mohli byť skutočne pravé. Zrejme pre väčší umelecký efekt je gro hudobnej snímky klasickým hraným klipom, ktorého profesionálne natočenie rozhodne nebolo len jednodňovým výjazdom plným spontánnych prekvapení. V poslednej dobe popoví umelci na svojich fanúšikov skúšajú podobné biele lži na úkor autentickosti stále častejšie. Určite si spomínate aj na prípad s raperom Macklemore. Väčšine ľudí je však jedno, či sú emócie skutočné, hlavne, že zlepšia náladu. Nikto sa predsa nechce pozerať na reálne možný scenár, že by väčšina svadobčanov na túto kapelu nadšene reagovať nechcela alebo by ju ani nepoznala...

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Maroon 5