Prvý večer najväčšieho európskeho showcase festivalu Eurosonic tradične patrí odovzdávaniu cien European Festival Awards (EFA). Ide o najdôležitejšie festivalové ocenenia, ktorých sa zúčastňujú všetci významní hráči v tomto segmente. Pre slovenskú delegáciu to bol úspešný a radostný večer a skvelý štart tohtoročnej výpravy.

Festival Pohoda býva v kategórii Najlepší stredne veľký festival nominovaný pravidelne, no až tento rok sa organizátorom podarilo túto prestížnu cenu prvýkrát získať. Okrem trenčianskeho festivalu boli v tohtoročných nomináciách aj etablované podujatia zo Španielska, Poľska, Rumunska, Maďarska, Srbska, Švajčiarska a Česka. Medzi nimi napríklad Bilbao BBK Live, Heineken Balaton Sound, Rock For People či slávny Montreux Jazz Festival.

Kaščák: Je to dobrá správa pre celú slovenskú hudobnú scénu

Pohoda získala ocenenie nielen vďaka hudobným profesionálom, ktorí finálneho víťaza vyberajú, ale aj vďaka návštevníkom a návštevníčkam, ktorí v prvom kole hlasujú za svojho favorita. Stredne veľký festival je na European Festival Awards daný dennou návštevnosťou od 10 000 do 39 999 ľudí. Toto ocenenie, ale aj samotná nominácia, je dôkazom toho, že aj na Slovensku vieme robiť festivaly na svetovej úrovni.

Tím Pohody na pódiu po ohlásení ceny EFA Zdroj: Oleksandra Sherhina

"Sme šťastní, Pohoda zažíva historický moment. Byť vyhlásený odborníkmi a odborníčkami zo svetovej hudobnej scény za najlepší európsky festival je fantastické. Som presvedčený, že ide o dobrú správu pre celú hudobnú scénu na Slovensku," hovorí šéf Pohody Michal Kaščák, ktorému radosť nepokazilo ani to, že na pódiu pri preberaní ceny svietil názov festivalu s nesprávnou skratkou krajiny (SLO = Slovinsko).

"Ďakujeme všetkým, ktorí sa na príbehu Pohody podieľajú, sme obklopení úžasnými ľuďmi - od tých, ktorí na festivale pracujú, cez dodávateľov, agentov a agentky, umelkyne a umelcov až po tých, ktorí Pohodu definujú najviac – naše návštevníčky a návštevníci. Tí nás hlasovaním dostali do užšieho výberu, z ktorého nás potom vybrala odborná porota. Opakujem to často, ale teraz je ten najsprávnejší čas – ak by existovala cena pre najlepšie festivalové publikum, Pohoda je jednoznačný víťaz a sme za to vďační. Osobne chcem poďakovať všetkým z nášho tímu – viem, koľko úsilia festivalu dávajú, ako dôsledne a srdečne ho pripravujú, výsledkom je aj táto cena. Prišla navyše v pravý čas – dodáva nám silu a odhodlanie, veľmi sa tešíme na spoločné stretnutia na ďalších ročníkoch," dodal Kaščák.

Štvrtá cena pre Pohodu, prvýkrát v hlavnej kategórii

Pohoda bola tento rok na European Festival Awards nominovaná aj na ceny The Event Safety Award (ocenenie za riešenia v oblasti bezpečnosti) a Take a Stand Award, ktorá sa udeľuje za aktivity spojené so spoločenskými postojmi organizátorov. Túto cenu už slovenský festival v minulosti raz získal – v roku 2019 za to, ako organizátori v programe ročníka 2018 ale aj ďalšími podujatiami organizovanými mimo samotného festivalu reagovali na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Prvú cenu EFA získala Pohoda rok predtým v kategórii The Green Operations Award za ekologické riešenia. Okrem toho dostal Michal Kaščák v roku 2019 ocenenie The Award for Excellence and Passion, čo je cena pre výnimočné osobnosti európskej festivalovej brandže. Tohtoročné ocenenie je teda pre Pohodu prvým v rámci hlavných kategórií Najlepší festival, ktoré sú rozdelené podľa veľkosti festivalov.

Hoci ceny EFA sa udeľujú za predchádzajúci rok, toto ocenenie prišlo ideálne práve v čase, kedy sa nadchádzajúci ročník Pohody rysuje ako najsilnejší za posledné roky. Organizátori už na konci minulého roka s prekvapivo rýchlou kadenciou ohlásili headlinerov Pohody 2024 Queens of the Stone Age, James Blake, Royal Blood, Skepta, Pendulum (live), Black Pumas, Morcheeba, Thievery Corporation, či silné mená mladej generácie, ako sú speváčka Arlo Parks, raperka Noname alebo Genesis Owusu. Z domácej scény sa po dlhých 16 rokoch na trenčianske letisko vráti Richard Müller a vystúpia aj Pražský výběr, Para, Le Payaco alebo autor oceňovaného albumu Cigán Fvck_Kvlt.

Najlepším veľkým festivalom sa tento rok stal nemecký Hurricane Festival. Organizátori budapeštianskeho Szigetu si prvýkrát prevzali cenu Take a Stand a najlepší line-up mal britský kráľ festivalov Glastonbury. Kompletný prehľad víťazov European Festival Awards 2023 nájdete na konci článku.

Slovensko na Eurosonicu 2024

Tímy Pohody a bratislavského showcase festivalu SHARPE, ktorý bol tento rok opäť nominovaný v kategórii Najlepší malý festival, však do holandského Groningenu v noci z utorka na stredu necestovali len kvôli odovzdávaniu EFA. Každoročne na Eurosonic chodia aj kvôli objavovaniu nových zaujímavých kapiel a umelcov, ktorí na festivale vystupujú, a získavaniu či utužovaniu kontaktov s hudobnými manažérmi, bookingovými agentúrami či organizátormi spriatelených festivalov. Okrem koncertov, ktorých sa v šiestom najväčšom meste Holandského kráľovstva počas štyroch dní koná viac ako 350, je súčasťou festivalu aj najväčšia európska hudobná konferencia.

V koncertnom programe Eurosonicu budú tento rok Slovensko reprezentovať speváčka a skladateľka Tamara Kramar a kapela Meowlau x Val, ktorá bola v Groningene už aj minulý rok, no ešte nie ako súčasť oficiálneho programu Eurosonicu. Vystúpila na paralelne sa konajúcom alternatívnom festivale Pinguin Radio Showcase. Po roku sa drum&bass-popová kapela na miesto činu vracia, na Eurosonic ju nominovalo Rádio_FM. Medzitým Meowlau x Val stihli vydať EP Daydream, na ktorom je aj skladba Groningen inšpirovaná práve minuloročnou výpravou.

Tá sa stala milou tradíciou od roku 2019, kedy na Eurosonicu vystúpilo až desať slovenských interpretov (každý rok má festival fokus na niektorú z európskych krajín). Celá delegácia vtedy zaplnila dva autobusy a štyri obytné lode zakotvené v centre mesta. Tento rok je opäť súčasťou výpravy – okrem vystupujúcich, zástupcov festivalov Pohoda a SHARPE, iniciatívy LALA Slovak Music Export a Rádia_FM – aj Hudba.sk. Náš redaktor Matej Kráľ vám po skončení festivalu svoje dojmy a zážitky sprostredkuje vo veľkom článku. Zatiaľ môžete sledovať jeho storky na našom Facebooku a Instagrame.

Meowlau x Val aj Tamara Kramar vystúpia na Eurosonicu už dnes večer (18.1.). Na konferencii sa ako speaker predstaví Michal Kaščák v paneli s názvom Live 24 – Lust for Live in Ukraine, kde bude hovoriť o tom, ako v súčasnosti funguje hudobné, resp. koncertné dianie na Ukrajine. Od začiatku vojny tam za svojimi ukrajinskými priateľmi z hudobného biznisu niekoľkokrát vycestoval a v máji s kapelou Bez ladu a skladu koncertoval v Kyjeve. V paneli s názvom Swimming against the tide: promoting new European talent in 2024 bude zase diskutovať stagemanažérka, produkčná a bývalá riaditeľka kultúrneho centra Nová Cvernovka Paula Poštolková.

Prečítajte si naše reportáže z Eurosonicu z ročníkov 2019 a 2023:

Slovensko z Eurosonicu 2019 vyťažilo maximum. Tento príbeh však ešte nekončí

"Thank you, bráško!" Sú veci, ktoré zažijete len na slovenskej výprave na Eurosonic

Víťazi cien European Festival Awards za rok 2023:

  • Take a Stand Award (cena za spoločenský postoj): Sziget Festival, Maďarsko
  • Line-up roka: Glastonbury, Veľká Británia
  • The Event Safety Award (cena za bezpečnosť): OpenAir St. Gallen, Švajčiarsko
  • Agent roka: Tom Schroeder – Wasserman Music
  • Najlepší malý festival: Maifeld Derby, Nemecko
  • Hudobný objav roka: Balming Tiger, Južná Kórea
  • The Brand Activation Award (cena za mimoriadnu spoluprácu so značkou): Heroes & Hype Festivals & Unilever Axe, Nemecko
  • Najlepší stredne veľký festival: Pohoda Festival, Slovensko
  • The Green Operations Award (cena za ekologické riešenia): Boom Festival, Portugalsko
  • Najlepší veľký festival: Hurricane Festival, Nemecko
  • The Award for Excellence and Passion (cena pre mimoriadnu osobnosť): Eric van Eerdenburg, Holandsko
  • Promotér roka: Alter Art, Poľsko
  • The Lifetime Achievement Award (cena za celoživotný prínos): Ruud Berends, Holandsko

Autor: Patrik Marflák (+ citácia z TS Pohody)