Duo Zapaska z Ukrajiny už onedlho vyrazí na turné, v rámci ktorého sa predstaví v niekoľkých českých a slovenských mestách. Počas koncertu v bratislavskom Gorila.sk Urban Space plánuje pokrstiť i svoj nový album Kontur.

Jednoduché beaty a harmónie, dvojjazyčné texty spolu s drsnou gitarou, zvuková estetika indie z konca 80-tych rokov, jemne rozliehajúce sa vokály a elektrické perkusie - to je nový album od Zapaska. Duo na ňom ponúka skladby ako Junaky (Mládenci) či Vynogrand (Vinič) zmixované poľským experimentálnym hip-hopovým producentom Robertom Piernikowskim a ukrajinskou hviezdou world-music Ninou Garenetskou (DakhaBrakha). O produkciu novej nahrávky sa postaral mladý indie producent Omodad.

Album Kontur príde formácia predstaviť aj na Slovensko, kde vystúpi v Košiciach, Poprade, Spišskej Belej, Žiline, Prešove či Trenčíne. Krst albumu sa uskutoční 6. mája v Bratislave v Gorila.sk Urban Space. Súčasťou koncertu a krstu bude aj prezentácia Ukraine: Art, Love & Protest, ktorú pripravili Jana a Paša zo Zapasky. Album pokrstí Michal Kaščák (Pohoda festival). Duo sa okrem toho 30. mája od 20:00 spolu s Longital predstaví ako hosť relácie Slová_FM na Rádiu_FM.


Zapaska je spoločný projekt ukrajinskej dvojice hudobníkov Jany Shpachynskej a Pavla Nechytayloa. Obaja hrajú v rôznych kapelách (CheChe, Propala Gramota), Pavel sa zároveň venuje archeológii a Yana filozofii. Zapaska spája tieto dva svety do jedinečného indie-popu, ktorý je zmesou tradičnej ukrajinskej hudby a lo-fi minimalizmu, hip-hopu či blues.

Termíny koncertov:

01.05. - Břeclav (CZ), Piksla
03.05. - Košice (SK),Tabačka
06.05. - Bratislava (SK), Gorila Urban Space - krst albumu
07.05. - Poprad (SK), Groteska_cafe
08.05. - Spišská Belá (SK), Drum cafe
09.05. - Žilina-Záriečie (SK), Stanica
10.05. - Brno (CZ), Stará Pekárna
12.05. - Příbram (CZ), Čajovna Na Zemi
13.05. - Litoměřice (CZ), Letní kino
14.05. - Karlovy Vary (CZ), Paderewski
05.06. - Praha (CZ), palác Akropolis & Longital - krst albumu
06.06. - Prešov (SK), Christiania
07.06. - Trenčín (SK), HALA Merina

Zdroj: Slnko records, archív Hudba.sk
Foto: PR