Skladba Každý sme iný od bratislavskej speváčky a skladateľky Barbory Bloom vyšla ako jej druhý sólový singel ešte v decembri 2015. Po takmer roku a pol pesnička dostáva aj vizuálne stvárnenie vďaka desaťčlennému tímu pod vedením režiséra Borisa Gomolčáka a skupine Barboriných najbližších ľudí, ktorí si v klipe zahrali.

Barbora Bloom sa na sólovú dráhu vydala necelé dva roky po tom, ako vyšiel prvý a pravdepodobne aj posledný album jej skupiny Bloom. Jej prvou sólovou piesňou, ktorá však pôvodne vyšla ešte pod menom kapely, bol singel Nebesá. Ten bol zároveň prvou spoluprácou speváčky s producentom Erikom "Lososom" Horákom (ex- Noisecut, Zlokot), ktorý celú jej debutovú sólovku posunul do elektro-akustickej polohy. Ukážkovým príkladom je práve druhý singel Každý sme iný. Pieseň s výrazným vokálom a klavírom decentne podfarbujú elektronické zvuky, refrénu zase dominuje povznášajúce violončelo.

Jedna z najstarších piesní z albumu 15/7, ktorý vyšiel v novembri minulého roka na značke Slnko Records, patrí medzi najsilnejšie kúsky v diskografii charizmatickej speváčky. Niet preto divu, že práve k nej natočila svoj najnovší klip. Ten je rovnako metaforický ako Barborine texty, ktoré sa dajú vyložiť rôznymi spôsobmi. Speváčka a skladateľka sa vo videu mení ako chameleón, no za tvárami rôznych postáv sa ukrýva jej vlastný príbeh.

"Ako tínedžerka som do neskorého rána vymetala diskotéky a bola som fakt namyslená. Potom som viedla život zarytej rockerky v mojej druhej kapele Soundrise a po vysokej škole som pracovala ako sekretárka vo veľkej firme," prezrádza Barbora. Podstatné podľa jej slov je, že každým jedným prestrojením, reprezentujúcim istú fázu života, sa hrala na niekoho, kým v skutočnosti nebola. "Bol to obranný štít, za ktorým mi nikto neublížil," vysvetľuje a dopĺňa, že zo všetkých postáv v nej vždy zostalo to dobré.


Až po čase zistila, že tá skladba je o nej

Barbora, ktorá sa s albumom 15/7 dostala medzi päticu interpretov, nominovaných na cenu Debut roka 2016 v ankete Radio_Head Awards, vysvetľuje, prečo s videoklipom k staršiemu singlu prichádza až teraz. "Niekedy veci musia dozrieť. Tak je to aj v prípade videa k skladbe Každý sme iný. Text som písala ako reflexiu vzťahu dvoch ľudí. Až pred pár mesiacmi mi došlo, že hovorím sama k sebe," hovorí speváčka o myšlienke, ktorú preniesla aj do klipu.

Najdôležitejšie je podľa nej naučiť sa rešpektovať samého seba. Niekedy na to prídeme sami, inokedy nám k tomu pomôžu iní ľudia. Buď nás inšpirujú, alebo sa učíme na ich chybách. Takýmito osobami sú pre Barboru blízki kamaráti a rodina. Niektorí z nich, konkrétne Tami Šimončíková Heribanová, Lubka Beierová, Mimi Nemčeková, Lukáš Kyška, Ivan Bednárik a Ondrej Hupka, sa vo videu sa objavili v čierno-bielych prestrihoch a tvária sa udivene či pobavene, keď vidia rôzne Barborine podoby z minulosti.

Aktuálnejší prirodzený výzor sympatickej ryšavky môžete vidieť vo videoklipe k skladbe Vône, ktorý zverejnila ešte na konci februára. Aj pri jeho nakrúcaní sa však vrátila do minulých čias, zaspomínala si totiž na svoje prvé auto - škodovku, ktorú zdedila po dedkovi. "Chodila som na nej do veľkej automobilky, kde som pracovala ako sekretárka šéfa logistiky a neraz sa mi opätok zapichol do podlahy a topánka zasekla pod pedál. Do toho auta pršalo a každá pneumatika bola iná. Dnes sa na tom strašne smejem, ako cica v kostýmku vystupovala zo starej škodovky," spomína Barbora, ktorá si auto na nakrúcanie klipu požičala od kamaráta.


Naživo môžete Barboru Bloom vidieť už vo štvrtok 20. apríla na koncerte v bratislavskom Nu Spirit Clube. Koncert odohrá so svojou novou kapelou, v ktorej nebude chýbať jej dlhoročný spoluhráč ešte z kapely Bloom Lukáš Kyška (akustická a elektrická gitara). Na basgitare bude Barboru sprevádzať Jozef "Yogi" Graus, na bicích nástrojoch Michal Bartánus, na klávesoch Jana Fujaková a stálu päticu doplní violočelistka Katarína Kozelková. Okrem Barbory s kapelou sa môžete tešiť aj na koncert jej kolegov zo Slnko Records, skupiny Hviezda.

Informácie a fotografie z nakrúcania redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváčky Barborabloom.sk a www.facebook.com/BarboraBloom.

Foto: Boris Gomolčák (koláž Hudba.sk)