Strašidelná kombinácia, všakže? Hoci sa horor Fabrika smrti, v ktorom mal hviezdiť samotný "king of pop" Patrik 'Rytmus' Vrbovský, nikdy nedokončil, producent Róbert Slovák nezaháľal. Zverejnil aspoň parodickú spoveď o tom, ako to v skutočnosti bolo. Divák ale nečelí len čiernemu humoru a množstvu irónie. Slovák totiž žartuje aj hudobne - na scénu vrátil Martina Kittnera.

Tiež ste pravdepodobne pred piatimi rokmi počuli o prvom slovenskom horore Fabrika smrti: Mladá krv. Účinkovať v ňom mala herečka Táňa Pauhofová, moderátor Martin 'Pyco' Rausch, raper Patrik 'Rytmus' Vrbovský a iní. Mali, ale keďže sa film nedokončil, zostala len paródia.

V paradokumente si Róbert Slovák, úspešný reklamný tvorca, zahral sám seba – producenta, ktorému sa nepodarilo vyprodukovať prvý slovenský horor. "Tento film ale nie je horor. Prepísal som reálne zážitky, tie naozaj zlé vynechal, tie vtipné dopísal. Je to viac komédia ako horor. Alebo taký paradokument. Hraný, keďže sa to celé prakticky nakrútilo nanovo. V niektorých momentoch divák netuší, či sa pozerá na skutočné situácie, alebo je to celé zahrané," hovorí Róbert Slovák.

Martin Kittner Zdroj: Youtube

Tvorca nepoňal originálne len film, ale aj jeho soundtrack. Titulnú skladbu naspieval spievajúci kaderník Martin Kittner, no v zostave dvanástich skladieb je aj hokejová hymna, Peter Nalitch alebo Moby.

Prvý slovenský comeback

Veľká slovenská hviezda začiatku nového milénia Martin Kittner ohúril Slovensko hitmi Prečítaj list alebo Čítam ťa rád. Po takmer štrnástich rokoch neveľmi výraznej činnosti sa ho však tvorca filmu rozhodol znovuobjaviť a poskytnúť mu priestor. Nie však hocijaký, spievajúci kaderník, ako ho všetci v časoch najväčšej slávy nazývali, naspieval titulnú pieseň k filmu Prvý slovenský horor

"No a titulnú skladbu k filmu spieva Martin Kittner. Prearanžovaním pôvodnej piesne Len jedna, vznikla naša Len jedna 2. Jej text sme tiež 'zhororizovali' prepísaním niektorých slov: napríklad, namiesto slov 'láska' Martin teraz spieva 'hrôza'. Aranžovali ho veľkí machri, ale poprosili nás, aby sme nikomu neprezradili ich totožnosť," píše na svojom blogu Róbert Slovák, ktorý postupne vysvetľuje voľbu jednotlivých skladieb.


O vodke aj lacných Čechoch

Hudba k prvému slovenskému hororu, ktorý ním ani nie je, vyzerá naozaj ako strašidelná kombinácia. V konečnom dôsledku ale tento zoznam nie je vôbec taký zlý. Trampoty slovenského filmového producenta vám tak spríjemní ska-reggae skupina Polemic a ich Yes, You`re Right, hymna všetkých, čo radi konzumujú vodku od Františka Krištofa Veselého, ale aj každoročná modlitba hokejových fanúšikov v podobe Nech Bože dá. 

Keďže mal byť horor pôvodne orientovaný na záhadné miznutia turistov v Tatrách, Róbert Slovák využil túto skutočnosť a urobil si z nej žart. S Viliamom Laukom z Pudingu Pani Elvisovej vytvorili pseudoupozornenie, aby ste nekradli ponožky zo sandálov či dokonca celých Čechov. Tu však fóry z našich susedov nekončia a ich sporovlivosť počiarkujú skladbou Levní Song Andrey a Petra.


Zaujímavosťou je, že aj Moby sa pripísal do zoznamu umelcov podporujúcich tento film. "Veľmi ma potešil Moby, áno, ten naozajtný Moby, ktorý nám daroval svoju ešte nevydanú skladbu State. V rámci jeho projektu na podporu nezávislých filmárov sme do 24 hodín dostali súhlas na jej použitie grátis. Vyskytuje sa v sci-fi časti nášho filmu, avšak nakoniec sme z nej potrebovali asi len 12 sekúnd. Hádam sa neurazí," zdôvodňuje Slovák.

Kompletný soundtrack nájdete ako playlist TU.

Pozrite si trailer k filmu Prvý slovenský horor:


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube