Sedem mladých Iránčanov, ktorých v máji zatkli za nakrútenie virálneho videa k hitu Happy amerického hudobníka Pharrella Williamsa, v stredu odsúdili. Šiesti z nich dostali podmienku s hrozbou šesťmesačného trestu odňatia slobody a 91 rán bičom.

Siedmym odsúdeným je režisér videa Sassan Solemani, ktorý dostal podmienečný trest odňatia slobody na jeden rok a rovnaký počet rán bičom. U všetkých ide o trest s podmienečným odkladom na tri roky, čo znamená, že ak ich počas tohto obdobia znova nezatknú, tresty im anulujú.

Troch mladíkov a tri mladé ženy spolu s režisérom zatkli po tom, čo sa ich video ku skladbe Happy, natočené v Teheráne, stalo hitom na portáli YouTube. Iránskym úradom prekážalo, že ženy vo videu tancujú na verejnosti spolu s mužmi a nemajú na hlave hidžáb. K zatknutiu sa vtedy vyjadril aj samotný Pharrell Williams. "Je viac než smutné, že tieto deti zatkli za šírenie radosti," napísal na Twitteri. (poznámka: Hudobník, producent, spevák a raper sa už dnes večer predstaví vo Viedni. Zajtra doobeda vám prinesieme reportáž.)

Protagonisti videa sa po zatknutí museli ospravedlniť v televízii a po priznaní viny ich prepustili na kauciu. Teraz majú na výber, či verdikt súdu príjmu alebo sa rozhodnú voči nemu odvolať. "Spravím to, čo budú chcieť moji klienti. Sme však šťastní, že všetci dostali tresty s podmienečným odkladom," uviedol právny zástupca obvinených Faršíd Rofugaran.

TIP: Pripomeňte si "Happy mániu", ktorá začiatkom tohto roka ovládla aj Slovensko


Zdroj: SITA (Dailymail.co.uk, archív)
Foto:

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams