Ošiaľ okolo natáčania tanečných videí z rôznych miest sveta k Pharrellovmu megahitu neutícha. Momentálne sa až zdá, že sa nezastaví, kým nebude mať vlastné Happy video každé mesto na Zemi. Virálna mánia má veľký ohlas aj u nás - po Tatrách a Bratislave pribudli v posledných dňoch na Youtube aj ďalšie slovenské mestá.

Úspechu tohto virálneho hitu na Slovensku sa ale nemožno diviť. Za prvé, Happy videá sú skvelou možnosťou, ako ukázať (a zároveň prikrášliť) charakter menších i väčších miest. Sú teda tým správnym nakopnutím pre ľudí, ktorí chcú ostatným ukázať, že v ich meste sa vôbec nežije zle (a to na Slovensku ukazovať treba, lebo väčšinou všetci len frflú). A za druhé, hneď prvé relevantné slovenské video Happy (We are from High Tatras) nastavilo latku poriadne vysoko.

Tatranci zaviedli nový trend

Klip z Vysokých Tatier, ktorý je na Youtube od 18. marca, totiž v mnohých ohľadoch prekonal Happy videá, ktoré sa dovtedy točili v zahraničných mestách. Tie boli väčšinou tvorené nadšencami a fanúšikmi Pharrella Williamsa, bez väčšieho dôrazu na to, aby sa v záberoch okrem dobrej nálady propagovali aj kultúrne tradície a turistické atrakcie danej lokality. Tvorcovia tatranského videa však zvolili viac reklamný prístup, v ktorom spontánnosť tanca spojili práve so spomenutými vecami - tradičnými krojmi a zábermi z atraktívnych miest ako sú Lomnický štít, wellness centrá či lyžiarske zjazdovky a lanovky.

To všetko je síce pre niektorých Slovákov dôvodom na kritiku, pretože ide skutočne o selektívny obraz skutočnosti, no pre ľudí v zahraničí, ktorí odvrátenú stránku tatranskej reality nepoznajú, je profesionálne natočený a vizuálne dokonalý klip zaujímavejší ako väčšina Happy videí z iných kútov sveta. Svedčí o tom aj čerstvý fakt, že už mesiac po zverejnení je tatranské video s vyše 2,1 miliónmi prehratí vôbec najsledovanejším Happy videom na Youtube (nepočítame oficiálny videoklip a paródie, len videá z kategórie "We are from"). Slovenský klip tak prekonal aj parížske video, ktoré celú mániu odštartovalo - od začiatku decembra si ho pozrelo "iba" 1,9 milióna ľudí. Viac sa o začiatkoch virálneho hitu dočítate TU.

Videu z Vysokých Tatier pravdepodobne k celosvetovému prvenstvu dosť pomohla minulotýždňová medializácia v súvislosti so šou Oprah Winfrey. Tá Pharrella dojala k slzám, keď mu pustila zostrih Happy videí z celého sveta a v rámci jej výberu bol v jednej z najsledovanejších amerických relácií odvysielaný aj krátky záber na chlapíka v kroji so zasneženým horami v pozadí, pri ktorom slávna moderátorka vyslovila názov našej krajiny. Aj to určite prispelo k tomu, že si len za posledný týždeň pôvodné tatranské video pozrelo ďalších takmer pol milióna ľudí a v sledovanosti preskočilo už takmer pol roka staré video z Paríža.

Happy je už aj Trenčín, Košice či Banská Štiavnica

Pri obrovskom úspechu videa, ktoré za mesiac videlo niekoľkonásobne viac ľudí než akýkoľvek tradičný reklamný spot propagujúci Slovensko, je pochopiteľné, že na vlak "naskakujú" aj ďalšie mestá. U nás to totiž skutočne už nie je len o fanúšikoch, ale najmä o mestách, ktoré sa chcú takto spropagovať a zrejme vo väčšine prípadov natočenie videa financujú, v niektorých prípadoch dokonca organizujú (Nové Zámky).

Súbežne s tatranským videom vznikalo aj bratislavské, ktoré bolo tiež zverejnené ešte v marci, no hlavné mesto zostalo tak trochu v tieni Vysokých Tatier (za mesiac 242-tisíc prehratí). Z novších videí sa veľmi dobre darí najmä videu Happy Trenčín, ktorého tvorcovia stavili na známe osobnosti. Okrem neznámych vysmiatych obyvateľov mesta sa v ňom totiž objavia aj sestry Nízlové alias TWiiNS, primátor Richard Rybníček, futbalový reprezentant Martin Škrtel, hráči miestneho klubu AS Trenčín, či kaskadérsko-akrobatický tím Freerun Slovakia. Účasť osobností rôzneho veku a z rôznych oblastí pôsobenia priniesla videu veľkú medializáciu, a tak má už za týždeň od zverejnenia (14.4.) vyše 215-tisíc prehratí.

Od konca marca doteraz sa na Youtube objavili aj Happy videá z Komárna, Popradu, Banskej Štiavnice (jedno z najlepších aj bez celebrít), Ružomberka, Nových Zámkov, Košíc a Banskej Bystrice. Pozrite si ich nižšie.

TIP: Máte už pesničky Happy plné zuby? Zabavte sa na obrázku, ktorý sa v týchto dňoch začal šíriť na Facebooku.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams