Jedna z najväčších osobností slovenskej hudobnej a kultúrnej scény, básnik a textár Kamil Peteraj má dnes 70 rokov. K významnému jubileu budú autorovi textov v desiatkach slovenských hitoch na konci septembra spievať a blahoželať najväčšie hviezdy slovenskej i českej populárnej hudby.

Kamil Peteraj je spolu s Borisom Filanom považovaný za zakladateľa modernej slovenskej textovej tvorby. Patrí medzi najznámejšie osobnosti slovenskej populárnej tvorby. Na svojom konte má celkom dvanásť Cien SOZA ako najhranejší autor, prvú získal v roku 1996. Svoju prvú báseň uverejnil v časopise Slovenské pohľady v roku 1964. Rok nato vydal prvú básnickú zbierku Sad zimných vtákov. Jeho básnické zbierky získali viacero literárnych cien a boli preložené do viacerých jazykov. Z februára 2012 je zatiaľ ostatná zbierka Bosá v priesvitných šatách.

Pesničkové texty začal písať na podnet Mariána Vargu, ktorý bol v tom čase členom skupiny Prúdy. Prvé dva texty napísal Peteraj už v roku 1968 na prvý album skupiny Prúdy - Zvoňte, zvonky. Boli to skladby Jesenné litánieDám ti lampu. Spolu s Jánom Štrasserom napísali texty pre muzikál Cyrano z predmestia. Počas svojej bohatej kariéry napísal texty pre viacerých interpretov slovenskej populárnej hudby, patria k nim Pavol Hammel a Prúdy (Medulienka, Podnájom, Keď pavúk svoje piesne dotká, Ľalia poľná, Koče plné ruží, Hermína), skupina Modus (Úsmev, Dievčatá, Roberta, Ty, ja a môj brat, Kapely starnú, Najkrajšie dievčatá), Miro Žbirka (Ako obrázok, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, Denisa, Múr našich lások, Motýľ admirál), Robo Grigorov (Bosý a sám, Modlitba lásky, Ona je Madona, Po víne, Pocta Majakovskému) či Laco Lučenič (Hádanky tiel, Z tých dní, Bodliak na plavkách).

Peteraj je tiež autorom hitových duet Mira Žbirku a Mariky Gombitovej V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v násTajnosľubná. Z jeho pera je aj text dueta Co bolí to přebolí Mira Žbirku a Marthy. Osobitnou stránkou jeho tvorby je spolupráca s Marikou Gombitovou. Pre ňu napísal texty všetkých pesničiek, ktoré vydala na deviatich albumoch v rokoch 1979 až 1994. Je tiež autorom textu piesne Horehronie, s ktorou Kristína v roku 2010 vyhrala národné kolo súťaže Eurosong 2010 a reprezentovala Slovensko v prvom medzinárodnom semifinále 25. mája v nórskom Oslo. Pre Kristínu napísal väčšinu textov piesní na albumy V sieti ťa mám (2010) a Na slnečnej strane sveta (2012) a tiež k novinkám vydaných na výberovke Tie Naj (2014).

Kristína nebude chýbať ani na veľkolepej oslave, ktorá sa uskutoční v utorok 29. septembra v bratislavskej Inchebe. Podujate s názvom Kamil Peteraj 70 - Galakoncert V slepých uličkách, ktorý je už teraz takmer vypredaný, bude prebiehať na dvoch pódiách a nebudú pritom chýbať kamery RTVS. Medzi potvrdenými účinkujúcimi sú aj Janko Lehotský, Pavol Hammel, Karel Gott, Miro Žbirka, Robo Grigorov, Peter Nagy, Peter Lipa, Robo Opatovský, Lenka Filipová, Katka Knechtová, Olympic, Fragile a ďalší. Prečítajte si viac


Zdroj: TASR
Foto: René Miko