Ani organizátori festivalov pre Vianocami nelenia. Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 16. do 19. júla v industriálnom prostredí Dolných Vítkovic, v včera ohlásil novinky v programe. Sziget zase zverejnil dlhoočakávané video z tohtoročného leta. Jedinečnú atmosféru Ostrova slobody si môžu fanúšikovia opäť vychutnať od 10. do 17. augusta.

Medzinárodný hudobný festival Colours of Ostrava v decembri potvrdil viacero kapiel, no najväčšie tromfy predstavil svojim fanúšikom v stredu. Svoju českú premiéru si na festivale odkrúti britský spevák Mika, ktorý od debutu Life In Cartoon Motion (2007) svojou chytľavou roztancovanou hudbou očaril milióny fanúšikov aj hudobných kritikov. Naopak, po štyroch rokoch sa do Ostravy vráti jedna z najhlučnejších kapiel sveta, temná rocková legenda Swans.

"Obidve novo potvrdené hviezdy snáď nemôžu stáť žánrovo ďalej od seba - Mika a jeho bezstarostný pohodový pop, ktorý strhol k tancu celú našu výpravu na minuloročnom festivale Sziget, a temná, hlukovo pohlcujúca gitarová symfónia legendárnych Swans. Aj napriek tomu obidve mená na Colours of Ostrava patria a budú to nezabudnuteľné koncerty," uvádza riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Swans Zdroj: PR / Colours of Ostrava

Okrem toho sa môžu fanúšikovia tešiť aj na ďalších osem kapiel. Sú nimi francúzska electroclashová skupina Black Strobe, známa z traileru k filmu Quentina Tarantina - Django Unchained, dánska melancholická formácia Choir of Young Believers, ktorých jemná skladba Hollow Talk znie v krimi seriáli Most, britská dvojica úspešne miešajúca surové blues s beatboxom Heymoonshaker, temné garážové bluesrockové trio CoCo & The Butterfields, amsterdamskí ska-punkeri Bazzookas aj holandskí NO Blues miešajúci blues s arabskou a africkou hudbou.

Popová hviezda s klasickým vzdelaním

Mika, vlastným menom Michael Holbrook Penniman, sa narodil v roku 1983 v Bejrúte libanonskej matke a americkému otcovi. Najprv žil vo Francúzku, od jeho deviatich rokov sa však rodina natrvalo presťahovala do Londýna. Svoj spevácky talent rozvíjal štúdiom klasiky aj hodinami u ruskej opernej divy Ally Ablaberdyevovej. Z jeho debut Life In Cartoon Motion sa predalo šesť miliónov a chytľavé popové hymny Grace Kelly, Love Today, alebo Relax, Take It Easy dobyii snáď hitparády po celom svete. Spevákove kvality potvrdili aj viaceré prestížne ocenenia - Brit Awards, The World Music Awards, The Ivor Novello Award, NJR Music Awards či nominácie na Grammy a francúzsky rytiersky Rád umenia a literatúry.

Na druhom albume The Boy Who Knew Too Much (2009) ukázal, že aj napriek globálnemu úspechu chce aj naďalej posúvať hranice popu, svoje sily na ňom spojil s inšpiratívnymi umelcami ako Imogen Heap alebo Owen Pallett. Na zatiaľ poslednom treťom albume Origin of Love (2012) spolupracoval s Pharellom Williamsom, producent Nickom Littlemoreom alebo Williamom Orbitom. V roku 2015 chystá Mika nový album, možno z neho niečo zaznie aj v Ostrave.


Inovátori na vrchole tvorivých síl

Swans sa vyše 30 rokov od svojho založenia (v rokoch 1997-2010 mali prestávku) nachádzajú na vrchole tvorivých síl. Ich nový album To Be Kind radia kritici medzi jeden z najlepších a najzásadejších albumov roka 2014. Frontman Michael Gira tvrdí, že súčasná zostava je tou najlepšou v histórii kapely, neustále pracuje na nových skladbách a odmieta sa vracať do minulosti.

Swans sa na začiatku 80. rokov rozhodli v poslucháčoch rozprúdiť a aktivizovať bolesť. Prišli so zvukovo najbrutálnejšou hudbou, akú do tej doby Amerika počula. S dvoma gitarami a basgitarami tlačili pred sebou strohý, neúprosný, agresívny masív, ktorý bol kombináciou no wave, industrialu, noise rocku a post-punku. Počas koncertov testovali, čo všetko publikum vydrží a patrili k jednoznačne nahlasnejším kapelám planéty. Po návrate na scénu na svojej sile nič nestratili, dnes sú predovšetkým priekopníkmi intenzívnych a epických rockových kompozícií, ktoré nepoznajú žiadne hranice.

Prečítajte si: Aspoň 20 minút hluku alebo Ohlušujúca omša Swans vo Viedni


Festival Colours of Ostrava 2015 ponúkne v unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovic štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. Tento rok festival navštívilo rekordných 40 777 návštevníkov. Hlavnými hviezdami boli Robert Plant, ZAZ, The National, John Newman, Bastille, MGMT či John Butler Trio. Festival sa tento rok prebojoval na shortlist prestížnej ankety Festival Awards Europe v kategórii Best Major European Festival. Viac informácii o festivale nájdete na www.colours.cz.

Takto vyzerá Ostrov slobody

Sziget, ktorý sa každoročne koná na ostrove Óbudai v Budapešti, patrí medzi najlepšie európske festivaly, o čom svedčia nielen úspechy vo fanúšikovských anketách, ale aj názory odborníkov a samotných kapiel. V ostatných rokoch sa Sziget stal vyhľadávaným miestom dovoleniek mladých ľudí z celého sveta. Správy o nenapodobiteľnej atmosfére nie sú žiadnou frázou, ale skutočnosťou - sedemdňový únik z reality ponúka "Ostrov slobody" v plnom vybavení. Okrem koncertov a tanečných parties do rána ponúka aj cirkusové predstavenia, tanečné a umelecké workshopy. Na Sziget pláži sa môžete osviežiť v Dunaji, vo festivalovom mestečku ochutnáte gastronomické pochúťky z celej Európy, v priľahlom centre Budapešti si môžete oddýchnuť pri návšteve historických pamiatok či kúpeľov.

Tohtoročný festival sa tešil rekordnej týždennej návštevnosti, kedy ho počas siedmich dní navštívilo 415 000 Szigeťanov z viac ako 85 krajín. Prví headlineri Sziget festivalu 2015 budú ohlásení už v najbližších dňoch. Ak ste festival ešte nenavštívili, jeho atmosféru si môžete vychutnať prostredníctvom tohtoročného aftermovie. Informácie o festivale v slovenčine nájdete na stránke sk.szigetfestival.com.


Pre úplnosť: aftermovie z tohtoročného leta ešte v októbri zverejnili aj organizátori Colours of Ostrava.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Zdenko Hanout za Colours of Ostrava a Silvia Turnerová za Sziget.

Súvisiaci interpreti: Mika, Swans