Najslávnejšia virtuálna kapela Gorillaz predstavila prvú ochutnávku zo svojho dlho očakávaného piateho albumu. Pieseň má názov Hallelujah Money, je prvou zverejnenou skladbou skupiny po šiestich rokoch a k fanúšikom sa nie náhodou dostáva v predvečer inaugurácie nového amerického prezidenta.

Tvorcovia animovanej formácie, hudobník Damon Albarn a vizuálny umelec Jamie Hewlett, totiž novým singlom reagujú práve na veľkú zmenu na politickej mape sveta, ktorou je piatkový nástup Donalda Trumpa do prezidentskej funkcie. Nejde teda o len tak hocijaký návrat na scénu. Fanúšikov, ktorí čakali zábavný a "neškodný" singel v štýle hitov zo začiatku milénia ako Clint Eastwood alebo Feel Good Inc., prekvapí aj samotný zvuk skladby, ktorá je temná, pomalá, gospelová a plná metafor týkajúcich sa zhubného vplyvu peňazí a biznisu na politiku a spoločnosť.

videoklip Hallelujah Money Zdroj: Youtube / Gorillaz

Nič podobné doposiaľ Gorillaz nevydali, o to naliehavejšie novinka vyznieva. Prispieva k tomu aj videoklip, ktorý nakrútili v newyorskom mrakodrape Trump Tower. Jeho "hlavnou hviezdou" však nie je ani jedna zo štyroch známych kreslených postavičiek, ale britský spevák Benjamin Clementine, ktorý sa predvlani stal dosť nečakaným víťazom prestížnej ceny Mercury Prize.

O vizuál sa Gorillaz postarali spolu s režisérom Giorgiom Testim. Na pozadí za spevákom možno vidieť zábery na spoločenstvá rôznych kultúr zo súčasnosti aj histórie, objaví sa aj silueta postavičky menom 2-D (virtuálny frontman Gorillaz s hlasom Damona Albarna) a ťažobu celého klipu v závere nezvládne vystrašený SpongeBob, ktorý zdesene uteká niekam do púšte.

Formácia novinku opisuje ako "skladbu, ktorá skúma tému moci, veľkého biznisu a ľudskosti". Na sociálnych sieťach ju Gorillaz uviedli slovami virtuálneho basgitaristu Murdoca: "V týchto temných časoch všetci potrebujeme niekoho, ku komu budeme vzhliadať. Mňa. Preto vám dávam túto novú skladbu od Gorillaz ako záblesk pravdy uprostred temnej noci. Nemáte za čo." Následne sa rozlúčil so slovami "nový album sa nenapíše sám". Na trh by sa mal dostať ešte tento rok, jeho názov, dátum vydania ani ďalšie podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.


Prečítajte si: Gorillaz zverejnili videá zo štúdia, v jednom je aj Jean-Michel Jarre

Text: Patrik Marflák (zdroj: Pitchfork.com, Guardian.com)
Foto: Youtube / Gorillaz

Súvisiaci interpreti: Gorillaz