Fanúšikovia legendárnej kapely Elán sa konečne dočkali sprístupnenia takmer celého ich katalógu v digitálnych službách. Takmer dve desiatky albumov, vrátane tých, ktoré už dlhší čas nie sú zohnateľné na fyzických nosičoch, od dnes nájdete v katalógoch Spotify, Deezeri, iTunes či GooglePlay.

Fanúšikovia skupiny Elán tak budú mať neobmedzený prístup k takmer celej tvorbe, vrátane albumov z ich najslávnejšieho obdobia Ôsmy svetadiel, Nie sme zlí, Elán 3, Hodina slovenčiny, Detektívka, Nebezpečný náklad, Rabaka či Netvor z čiernej hviezdy Q7A.

Súčasťou digitálneho sprístupnenia nahrávok sú aj prvé štyri z piatich anglických albumov - Kamikadze Lover, Nightshift, Schoolparty a Missing. Posledný vyšiel v roku 1989 pod názvom Midnight In The City, ten sa však v Československu nikdy nepredával a nie je dostupný ani teraz v digitálnych službách.

Rovnako tam fanúšikovia nenájdu porevolučné albumy Hodina angličtiny (1994) a Hodina pravdy (1997) a kultový koncertný záznam Unplugged - To pravé... (1998). Fanúšikovia však nájdu v digitálnych službách kompletnú edíciu piatich albumov Legenda, čo môže vykompenzovať absenciu výberoviek vrátane tej ostatnej Kamaráti (2015).

Z najúspešnejšieho albumu sa predali státisíce kópií

"Keď na Vianoce 2015 sprístupnili Beatles svoj katalóg online, bola z toho hlavná svetová hudobná udalosť tých dní a definitívne potvrdenie významu digitálnej distribúcie hudby. Podobnú pečiatku v česko-slovenskom hudobnom priestore jej dnes dáva skupina Elán," hovorí Juraj Čurný, hudobný publicista a niekdajší šéf slovenskej pobočky vydavateľstva BMG Ariola, v ktorom Elán vydal niekoľko nosičov.

"Je svojím spôsobom symbolické, že do digitálneho sveta sa najúspešnejšia česko-slovenská skupina všetkých čias dostáva v 50. roku svojej existencie. Budú si ju môcť vo svojich počítačoch, tabletoch a smartfónoch v najvyššej možnej kvalite nielen pripomenúť a kdekoľvek počúvať pamätníci z vinylových, kazetových, či cédečkových čias, ale dostanú sa k nej aj stále nové generácie, ktoré spôsobom sebe vlastným objavujú hudbu svojich (pra)rodičov. A nepochybujem, že sa Elán ani v celosvetovom konkurenčnom prostredí streamovacích služieb nestratí," dodáva.

Komerčne najúspešnejším albumom skupiny Elán je titul Detektívka z roku 1986. Predalo sa z neho viac ako pol milióna kópií a podľa štatistík sa vďaka tomu stal najúspešnejším albumom v histórii česko-slovenskej populárnej hudby.



Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Elán