To, o čom sa šepkalo už niekoľko dní, sa dnes potvrdilo. Jedným z najväčších lákadiel tohtoročnej Bažant Pohody bude projekt Atoms For Peace, v ktorom sa spojili veľké mená svetovej hudby ako Thom Yorke z kapely Radiohead, jej neoficiálny "šiesty člen" a producent Nigel Godrich, či basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea.

"Sú chvíle, keď je šťastím robiť promotéra. Takou je aj potvrdenie vystúpenia skupiny Atoms for Peace na našom festivale," priznal Michal Kaščák, ktorý informáciu o vystúpení skupiny v Trenčíne potvrdil na dnešnej tlačovej konferencii festivalu Pohoda.

"Bookovací proces nebol jednoduchý. Od začiatku zimy sme vedeli, že je tu táto možnosť, ale potvrdené sme to mali až pred pár dňami," povedal Kaščák. Na otázku, či bude kapela hrať aj niekde inde v rámci strednej Európy s určitosťou nevedel odpovedať. "V rámci Česka a Slovenska budú zrejme iba u nás, no neviem to určite," uviedol.

Kaščák zároveň poznamenal, že aj keď sa vyhýbajú slovu headliner, čo sa týka veľkých mien je to z ich strany pre tento rok zrejme všetko. Najväčšími menami ďalších dvoch dní trojdňového festivalu budú austrálska formácia Nick Cave and The Bad Seeds (prečítajte si čerstvú recenziu nového albumu) a americká kapela The Smashing Pumpkins. Cave vystúpi v sobotu a Corgan vo štvrtok.

Na festivale, ktorý sa bude konať 11. až 13. júla 2013 na trenčianskom letisku, sa predstavia aj britské indie-rockové skupiny Kaiser Chiefs a Bloc Party, hviezdy labelu Ninja Tune Bonobo so živou kapelou a Amon Tobin ako dídžej s projektom Two Fingers, ďalej francúzske elektronické duo Justice, slávny bubeník afrobeatu Tony Allen, legendárny Orquesta Buena Vista Social Club s Omarou Portuondo, Geoff Barrow s projektom Beak, pesničkársky objav Sam Lee a mnohí ďalší.

Atoms For Peace streamujú očakávaný debut

Potvrdenie Atoms For Peace nemohlo byť lepšie načasované. Medzinárodná superskupina (hoci členovia toto označenie nemajú radi, inak sa nazvať nedá) totiž len včera zverejnila debutový album, na ktorom sa okrem hudobníkov spomenutých v úvode podieľali aj ďalší dvaja členovia formácie - bubeník Joey Waronker (Beck, R.E.M.) a perkusionista Mauro Refosco (David Byrne, RHCP). 

"Prvýkrát sme celú noc pili, hrali biliard a počúvali Felu Kutiho. Boli sme úplne v tranze a napokon z toho vznikli tieto skladby," povedal o nahrávaní Thom Yorke v rozhovore pre magazín Rolling Stone. "Jedna z najvzrušujúcejších vecí na konci nahrávania bol fakt, že sme si neboli istí, kde sa začína a končí človek a kde prístroje," dodal. Len doplníme, že v rovnaký deň ako Atoms For Peace, teda v piatok, zahrá na Pohode 2013 aj spomínaný Tony Allen, ktorý bubnoval práve na platniach Fela Kutiho. A kruh je uzavretý.

Deväťskladbový album s názvom Amok oficiálne vyjde o necelý týždeň - v pondelok 25. februára. Už dnes si ho však môžete legálne vypočuť napríklad na webstránke widgets.xlrecordings.com/amok.

Aktualizácia (25.2.2013): Prečítajte si recenziu


Možno raz príde aj Radiohead...

Názov skupiny Atoms For Peace pochádza zo slávneho prejavu amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera z roku 1953 a tiež zo skladby pochádzajúcej z Yorkeovho debutového albumu The Eraser (2006). Atoms for Peace sú zosobnením Yorkeovej vízie hrať tento elektronický album naživo. Po prvý raz spolu vystúpili 2. októbra 2009 v Los Angeles. V apríli 2010 absolvovali krátke turné po Spojených štátoch amerických. Hudobníci na ňom hrávali piesne z Yorkeovho sólového albumu, raritné veci od Radiohead ako Super Collider či Paperbag Writer a tiež úplne nové skladby. Neskôr sa kapela predstavila na americkom festivale Coachella a na japonskom podujatí Fuji Rock, kde odohrala zatiaľ jediný koncert mimo USA.

V pondelok sa Yorke a Godrich zúčastnili na Reddit Ask Me Anything session, počas ktorej prirovnali prácu na projekte Atoms For Peace po Radiohead k "jedení zmrzliny po dobrom obede". Na otázku, či sa Radiohead skutočne plánujú v lete vrátiť do štúdia, Godrich odpovedal, že majú pripravených asi 50 nových piesní. "Všetky sa mi páčia," dodal producent. Jeden z fanúšikov sa ho opýtal na to, čo najbližšie čaká Radiohead a Atoms For Peace. "Čo bude ďalej? No, nevideli sme sa naozaj dlho, takže sa v apríli a máji opäť zídeme v jednej miestnosti. Dúfam," povedal Yorke, no neuviedol, ktorú z kapiel má na mysli.

V každom prípade, na Pohodu v lete príde Thom Yorke, a ak sa mu v Trenčíne s Atoms For Peace zapáči, možno sa v najbližších rokoch Slovensko dočká aj skupiny Radiohead.



Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk, archív Hudba.sk, pm
Foto: AP Photo/Dave Martin

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace, Thom Yorke