Slávika 2012 v kategórii Videoklip roka si tento rok odniesli Ego a Robert Burian za video k hitu Žijeme len raz. Na druhom mieste však prekvapujúco skončila mladá pop-punková kapela Sám Sebou s videoklipom Smutná tvár. V článku nájdete klip aj mená kapiel, ktoré obsadili ďalšie miesta v prvej päťke.

Kategóriu Videoklip roka vyhlasujú organizátori ankety Slávik od roku 2011 v spolupráci s internetovou televíziou Huste.tv. Tento rok bolo v tejto kategórii celkovo zaznamenaných 5.147 unikátnych hlasov, počet prehratí videí presiahol 66-tisíc. Egovi a Robertovi Burianovi na víťazstvo s hitom Žijeme len raz stačilo 757 hlasov.

Vsuvka na zamyslenie: Pri takomto (nie príliš pôsobivom) počte hlasov pre víťaza v celoslovenskej ankete je jasné, že na ďalších miestach môže byť ktokoľvek. No aj tak je zaujímavé, že sú tam najmä menej známe kapely. Asi na sociálnych sieťach "bojovali" o hlasy svojich fanúšikov viac ako známi interpreti. Možno je zabehnutým a v rádiách často hraným menám táto kategória ukradnutá. Koniec vsuvky.

Druhé miesto obsadil spomínaný klip Smutná tvár, ktorý sme predstavili už v decembri. Jeho režisérom je  Martin "Anakin Fox" Hossa, ktorý spolupracoval na výrobe videoklipov napríklad s Rytmusom či Inekafe. Tretí je raper Strapo s videoklipom Sám doma a bohatý, štvorka patrí klipu Honey Honey od skupiny Smola a hrušky s hosťujúcou Zdenkou Prednou a prvú päťku uzatvárajú Paul Project a Suvereno s videoklipom Ak to musí byť.

Kráčajú v stopách Inekafe

Keď už Sám Sebou dosiahli tento "takmer úspech" (pre začínajúcu kapelu je dnes každé zviditeľnenie dobré), tak si ich teda krátko predstavme. Kapela hrá v zložení Matúš "Fafo" Fifik (gitara a spev), Róbert Faith (basová gitara a spev), Boris Bendík (gitara), Marek Fifik (bicie), textárom a manažérom skupiny je František Pavol.

V decembri 2012 vydali Sám Sebou debutový album Zrkadlo, ktorý počas spoločného silvestrovského koncertu v Spišskej Novej Vsi s kapelou Inekafe pokrstil líder bratislavskej kapely Vratko Rohoň. Po vypočutí viacerých pesničiek sa zdá, že práve skupina Inekafe mladých hudobníkov inšpirovala k vlastnej tvorbe. A podľa umiestnenia v ankete Slávik je zrejmé, že majú aj podobne aktívny fanklub, ktorý ich napriek nezáujmu rádií o mladé kapely dokáže aspoň na internete podporiť a pomôcť k zviditeľneniu.


Redakciu Hudba.sk o umiestnení kapely Sám Sebou v kategórii Videoklip roka ankety Slávik 2012 informoval František Pavol. Informácia o ďalších umiestnených v prvej päťke pochádza zo stránky Forza.sk, sekcia Anketa Slávik. Vsuvka: Hudba.sk.

Foto: Radim Kopec

Súvisiaci interpreti: SámSebou