Ako uspieť v hudobnom priemysle? Ako vybudovať úspešné vydavateľstvo a ako vydávať hudbu? Aká je minulosť jazzu na Slovensku? A aká je jeho prítomnosť? Aký je príbeh vyhľadávaného nezávislého hudobného centra? Odpovede na tieto aj ďalšie otázky odznejú na konferencii Esprit Jazz Summit už 1. mája v Bratislave.

Slávnostným odovzdaním ocenení za slovenský jazzový album roka, ktoré 30. apríla udelia už po piatykrát, sa aktivity organizátorov ankety Esprit nekončia. Pokračovať budú hneď na druhý deň (1.5.) prvým ročníkom konferencie zameranej na tému "Jazz na Slovensku, jazz vo svete" pod názvom Esprit Jazz Summit 2017.

Cieľom podujatia je spojiť zahraničných organizátorov a slovenskú jazzovú obec, vytvoriť priestor na prezentáciu slovenského umenia a predstaviť zahraničiu to najlepšie, čo v jazzovom žánri máme. Zároveň zahraniční účastníci priblížia formou prednášok možnosti, ako sa slovenskí hudobníci môžu uplatniť aj na zahraničných pódiách.

"Využívame prítomnosť zahraničných porotcov v ankete Esprit a vytvárame priestor na dialóg domácej scény a skúsených organizátorov zvonku. Témy sú zaujímavé a verím, že prvý ročník konferencie položí základ kvalitnej spolupráce," upresňuje hudobník a organizátor Boris Čellár.

O minulosti jazzu na Slovensku aj o tom, ako uspieť v zahraničí

V programe konferencie vystúpi Peter Lipa, ktorý bude rozprávať o tom, ako fungovala jazzová scéna v uzavretom priestore socialistického Československa. Pripomenie tiež historické míľniky slovenského jazzu. Príbeh maďarského Hudobného centra priblíži György Wallner. Založiť a viesť priestor, v ktorom sa denne hrá, kde nájdete jazzový klub, skúšobňe a edukáciu pod jednou strechou nie je jednoduché. V Budapešti sa to však podarilo.

O košickom vydavateľstve Hevhetia a jeho 15-ročnej úspešnej činnosti porozpráva Ján Sudzina. Odpovie aj na otázky, aké atribúty sú potrebné k vydaniu albumu a k úspešnej ceste predaja tvorby. Slovo dostane aj jazzový hudobný publicista a redaktor jazzového vysielania rakúskeho Rádia ORF 1 Andreas Felber.

Rady ako uspieť v hudobnom priemysle odovzdá účastníkom prostredníctvom workshopu skúsený odborník Dubi Lenz, dlhoročný riaditeľ Rádia IDF a umelecký riaditeľ izraelského festivalu Red Sea Jazz, ktorý je aktívny aj v medzinárodnom združení Europe Jazz Network. Po tomto workshope sa bude konať aj diskusia so slovenskými hudobníkmi a manažérmi, na ktorej Dubi Lenz zodpovedá ich otázky.  

Okrúhly stôl a hudobný speed dating

Súčasťou programu bude aj diskusia "okrúhly stôl", počas ktorej sa bude možnosť pýtať sa jednotlivých hostí na všetko, čo môže slovenských hudobníkov, publicistov a manažérov zaujímať v súvislosti s jazzom v zahraničí.

Vynikajúcou príležitosťou predstaviť svoj hudobný projekt, album či aktivity umožní tzv. Speed Dating - možnosť osobne hosťom prezentovať svoje projekty a spýtať sa na možnosti prezentácie slovenskej tvorby v zahraničí či dohodnúť si priamo spoluprácu.  

Pre nominovaných hudobníkov v ankete Esprit 2016 je vstup na summit voľný a budú mať prednostné právo na Speed Dating s pozvanými hosťami. Ostatní záujemcovia majú rezerváciu miest zdarma do 25. apríla. Po tomto termíne môže byť rezervácia a účasť spoplatnená, v závislosti od kapacity sály. Odporúčame rezervovať si miesto vyplnením formuláru na www.jazz.sk.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zuzana Beňová. 

Foto: Ivan Kelement