Kapela Protest the Hero už dlhšie vzbudzuje pozornosť. A to nielen svojou hudbou, ale aj spôsobom, akým ju robí, či predáva. Podobné je to aj s novinkou, ktorú ohlásila minulý týždeň.

Magnet týždňa

Príchod internetu uľahčil nielen nákup, ale aj kradnutie hudby. Postupne vznikali služby, ktoré jej dostupnosť ešte zväčšili. Jedným z následkov bolo, že tržby kapiel dlhodobo klesali. Zachrániť ich nedokázali ani firmy Deezer a Spotify. Práve naopak - od mnohých interpretov sa na ne zniesla veľká vlna kritiky. Sú ale kapely, ktoré to aj napriek tomu nevzdávajú. Jednou z nich sú práve spomínaní Protest the Hero. Album Scurrilous (2011) financovali za pomoci samotných fanúšikov. Teraz sa rozhodli ísť ešte ďalej. Minulý týždeň ohlásili službu Pacific Myth v spolupráci so stránkou Bandcamp. Je to vlastne jednoduché predplatné, vďaka ktorému za 12 dolárov ročne (alebo viac) získate prístup ku všetkým nahrávkam kapely. Oni sa zas zaväzujú, že každý 15. deň v mesiaci vydajú niečo nové. Znamená to koniec tradičným albumom? V najbližšej dobe sa tak určite nestane, ale do budúcna to možné je. Viac informácií nájdete na stránke Protest the Hero (v angličtine). (pm)

Šrot týždňa

Podľa stránky Billboard.com sa Fred Durst z Limp Bizkit plánuje presťahovať na Krym. Áno, ten Krym. A podľa ruského denníku Izvestia chce dokonca produkovať televízny seriál, ktorý by mal tento región propagovať. Najprv som si myslel, že si z nich len robí srandu. Ale jeho manželka, Kseniya Beryazina, pochádza práve z Krymu a podľa jeho vyjadrení ho už učí po rusky. Už nám teda len zostáva mu popriať šťastnú cestu... (pm) Mimochodom, na tému východnej Európy, Ukrajiny a Ruska rozprával spevák aj na úvod nášho rozhovoru pred júnovým bratislavským koncertom. (pozn. red.)

Novinky

Def Leppard
už o necelé dva týždne vydajú nový album, ktorý bude niesť názov kapely. Nepatrím síce medzi ľudí, ktorí naň netrpezlivo čakajú, ale musím uznať, že skladba Dangerous znie fantasticky. (pm)


Progresívni post-metalisti Intronaut sa radi hrajú s najpodivnejšími rytmami a nanášaním vrstiev, ktoré na prvý pohľad nelícujú. A pritom ich melódie (rozumej gitarové kreácie a vokály) znejú priamočiaro. Ich nadchádzajúca nahrávka pôsobí s novou zverejnenou skladbou znova o kúsok zaujímavejšie a neotrelým poslucháčom prinesie novú výzvu. Album The Direction of Last Things príde 13. novembra. (ak)


Swallow the Sun sa podujali na zaujímavý experiment. V rámci jedného vydania prinesú tri albumy nesúce hudbu troch rôznych žánrov. Prvý bude tradične death-doomový, druhý akustický a tretí funeral doomový. Čiže chronologickým posluchom budete stále spomaľovať a spomaľovať. Minule sme Vám priniesli pesničku z prvého, dnes to bude skladba z druhého dielu trilógie. Akustická Pray for the Winds to Come dokazuje, že akustický zvuk melancholické nálady v hudbe prehlbuje veľmi verne. Album Songs from the North I, II & III vznikol podľa neoficiálneho motta kapely "Gloom, Beauty & Despair". Tieto jesenné nálady nám prinesú i naživo - 13. decembra zahrajú v Košiciach. (ak)


Fínski folkmetalisti Korpiklaani ukázali nový videoklip na skladbu Ämmänhauta z ich aktuálnej nahrávky Noita, ktorá vyšla začiatkom mája tohto roka. Príbeh piesne rozpráva o pohrebisku, blízko ktorého vyrástol líder kapely Jonne Järvelä a tiež basák Jarkko Aaltonen. V ňom je údajne pochovaná čarodejnica, ktorá na okoloidúcich zosiela zlé sily, pokiaľ jej neprejavia úctu. Ak Vás zaujíma viac hudba ako folklórne príbehy, 5. novembra sa choďte pozrieť na kapelu, ktorá to rozbalí naživo v košickom Colloseu spolu s Rusmi Arkona. (ak)


Lotyši Skyforger do svojej hudby tiež nechávajú vo veľkom prenikať tamojší folklór a nadchádzajúce 20. výročie spoločného hrania oslávia vydaním DVD Senprūsija, ktoré zachytáva ich koncert v hale Sapņu Fabrika v rodnej Rige. V nedeľu 25. októbra navyše odohrajú koncert vo viedenskom Gasometri. (ak)


Ak ste i vy niekedy premýšľali nad tým, kto sa ukrýva pod maskou Papa Emeritu III., vokalistu okultistov Ghost, líder kapely Prong a gitarista Danzig Tommy Victor Vám záhadu pomôže vyriešiť. Na svojom Instagrame totiž zverejnil spoločnú fotografiu s kamarátmi ako Glenn Danzig, Phil Anselmo, Johnny Kelly, uprostred ktorej stojí švédsky hudobník Tobias Forge, ktorý bez masky hrá v kapelách Magna Carta Cartel, Repugnant a Subdivision. S maskou ho však poznáme ako hrozivo vyzerajúceho a taliansky hovoriaceho pápeža. Mnohí fandovia však jeho identitu poznali už dlhší čas. (ak)

Unikátny videoklip vydali Nóri Shining. V júni odohrali koncert na nórskom vrchu Trolltunga, z ktorého pochádza aj nová skladba Last Day, ktorú servírujú teraz, doprevádzanú nádhernými prírodnými scenériami. Ak máte na ich čierny jazz chuť a oželiete sneh a skaly, od 1. do 6. novembra budú brádziť najbližšie koncertné rezorty susedných krajín. (ak)


Post-hardcoreová úderka Toothgrinder, ktorá minulý rok zaujala mierne dillinger-ovským zvukom, čoskoro vydáva svoj dlhohrajúci debut, na ktorom bude i novo zverejnená skladba The House (That Fear Built). Je menej technická, priamočiarejšia a obohacujú (alebo ochudobňujú?) ju čisté vokály. Oproti prvému EP sa tu stráca osobitný výraz a kapela spadá do škatuľky "len ďalší post-hardcore". Hádam, že zvyšok albumu bude nakopávať viac. Doska Nocturnal Masquerade vychádza v januári. (ak)


Crown of Burning Stars od With the Dead je fakt ťažký doom na tripe. Ono, dosť ťažko sa to opisuje, takže si to radšej skúste pustiť. Nápovedou by vám mohlo byť, že táto nová britská banda je zložená z dvoch členov Electric Wizard a jedného člena Cathedral. (pm)


Doomový nádych má aj ďalšia vec, ktorá pochádza od Švédov Avatarium. Hypnotized je výborná skladba s úžasnou atmosférou, ktorá do jesene zapadne ako riť na šerbeľ. (pm)


Haluze týždňa

Ako ste si už iste všimli, covery máme radi. Napríklad aj Bleed od Meshuggah na sitare. (pm)


A vedeli ste, že predtým, než sa stala Katy Perry naozaj známa, si zaspievala napríklad s P.O.D.? V skladbe Goodbye for Now si zaspievala doprovod a párkrát sa s kapelou predstavila aj naživo. Čítajte viac v samostatnom článku (pm)


Je až nepochopiteľné, prečo toto niekto nespravil už skôr. Že čo? No zobrať všetky obaly albumov Iron Maiden a miesto Eddieho tam dať Mimoňov. Fakt. Pozerajte na DeviantArt. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/protestthehero

Súvisiaci interpreti: Limp Bizkit