Hneď na začiatku januára vyšiel jeden z najsilnejších albumov roka, ktorým sa David Bowie geniálne rozlúčil so svojimi fanúšikmi. Počas nahrávania albumu Blackstar však vznikli aj skladby, ktoré sa naň nedostali. Dve z nich si teraz môžete vypočuť vďaka rozhlasovým staniciam BBC.

Skladba When I Met You mala premiéru v show Shauna Keavenyho na BBC Radio 6 Music (počúvajte TU, čas 51:16) a už v momente, keď sa prvýkrát ozve Bowieho hlas, je jasné, prečo na temnom albume Blackstar nefiguruje. Témou pesničky sú pocity, ktoré do života môže priniesť osudové stretnutie, a vďaka rýchlemu tempu a tradičnejším aranžmánom by sa hodila skôr na jeho predchádzajúcu štúdiovku The Next Day (2013). Samozrejme, slovo "tradičné" treba brať u Davida Bowieho s rezervou - záver skladby je veľmi intenzívny a znie experimentálnejšie než väčšina bežných rockových pesničiek.

Druhá pieseň sa volá No Plan a prvýkrát zaznela v relácii Jeremyho Vinea na BBC Radio 2 (počúvajte TU, čas 46:14). V tomto prípade ide o melancholickejšiu, viac introspektívnu, no zároveň príjemne teatrálnu záležitosť, ktorá vrcholí podmanivým saxofónovým sólom. Obe novinky, a tiež tretia, zatiaľ nezverejnená pieseň Killing a Little Time sa budú nachádzať na očakávanom albume k muzikálu Lazarus, ktorý Bowie zložil spolu s írskym dramatikom Endom Walshom. Na všetkých troch piesňach sa podieľali aj producent Tony Visconti a kvarteto Donnyho McCaslina, s ktorým Bowie nahral svoju poslednú štúdiovku.

Spomínaná nahrávka Lazarus bude obsahovať aj skladby v prevedení hercov a herečiek z pôvodnej americkej produkcie muzikálu. Zaujímavosťou je, že ich spevácke party, sa nahrávali 11. januára, teda deň po smrti legendárneho interpreta, pričom niektorí z interpretov sa smutnú správu dozvedeli až v štúdiu. O produkciu albumu sa postaral Henry Hey, ktorý predtým spolupracoval na spomínanom Bowieho albume The Next Day (2013). Novinka sa na trh dostane už tento piatok 21. októbra a bude dostupná ako dvoj-CD alebo 3xLP.

Muzikál Lazarus, ktorý vznikol na motívy románu Muž, ktorý spadol na Zem (1963) spisovateľa Waltera Tevisa, mal premiéru 7. decembra 2015 v New York Theatre Workshop. Predstavenie v réžii Iva van Hoveho slávnostne uvedú 8. novembra aj v Londýne, kde ho v miestnom Kings Cross Theatre budú hrať do 22. januára 2017.

Tracklist albumu Lazarus:

CD 1:
1. Hello Mary Lou (Goodbye Heart) - Ricky Nelson
2. Lazarus - Michael C. Hall & Original New York Cast of Lazarus
3. It's No Game - Michael C. Hall, Lynn Craig & Original New York Cast of Lazarus
4. This Is Not America - Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus
5. The Man Who Sold The World - Charlie Pollack
6. No Plan - Sophia Anne Caruso
7. Love Is Lost - Michael Esper & Original New York Cast of Lazarus
8. Changes - Cristin Milioti & Original New York Cast of Lazarus
9. Where Are We Now - Michael C. Hall & Original New York Cast of Lazarus
10. Absolute Beginners - Michael C. Hall, Cristin Milioti, Michael Esper, Sophia Anne Caruso, Krystina Alabado & Original New York Cast of Lazarus
11. Dirty Boys - Michael Esper
12. Killing A Little Time - Michael C. Hall
13. Life On Mars - Sophia Anne Caruso
14. All The Young Dudes - Nicholas Christopher, Lynn Craig, Michael Esper, Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus
15. Sound And Vision - David Bowie
16. Always Crashing in the Same Car - Cristin Milioti
17. Valentine's Day - Michael Esper & Original New York Cast of Lazarus
18. When I Met You - Michael C. Hall & Krystina Alabado
19. Heroes - 4:43 - Michael C. Hall, Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus

CD 2:
1. Lazarus - David Bowie
2. No Plan - David Bowie
3. Killing A Little Time - David Bowie
4. When I Met You - David Bowie


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Consequenceofsound.net, archív)
Foto: Jimmy King

Súvisiaci interpreti: David Bowie