Kanadský spevák Justin Bieber dominoval na nedeľnom odovzdávaní American Music Awards v Los Angeles, keď premenil na víťazstvo všetky tri nominácie. Triumfoval v hlavnej kategórii Interpret roka, stal sa tiež Najobľúbenejším popovým/rockovým interpretom a za album Believe (2012) získal cenu Najobľúbenejší popový/rockový album.

"Toto je odkaz všetkým nenávistníkom, ktorí si mysleli, že tu budem tak rok alebo dva. Ja mám však pocit, že tu budem ešte veľmi dlho," uviedol pri preberaní jednej z cien osemnásťročný spevák, ktorého po rozchode so Selenou Gomez sprevádzala jeho matka Pattie Mallette. V jej prítomnosti tiež Justin Bieber predniesol najemotívnejšiu reč večera, ktorú zakončil slovami: "Je ťažké dospievať, keď sa okolo mňa toho toľko deje a všetci ma sledujú. Ale pokým vo mňa budete veriť, budem vás robiť hrdými."

Naopak Rihanna, ktorá bola nominovaná na štyri ceny, získala nakoniec iba jednu, keď sa jej štúdiovka Talk That Talk (2011) stala Najobľúbenejším soulovým/r'n'b albumom. Štyri nominácie mala na svojom konte aj americká raperka Nicki Minaj, ktorá však na triumf premenila dve z nich. Rodáčka z Trinidadu rovnako ako pred rokom ovládla sekciu rap/hip-hop, keď sa stala Najobľúbenejším interpretom a jej štúdiovka Pink Friday: Roman Reloaded (2012) zas Najobľúbenejším albumom.

Pink na AMA 2012
Pink na udeľovaní AMA 2012 - pozrite si najlepšie momenty na fotkách

Po jednej cene získali napríklad Bieberova krajanka Carly Rae Jepsen (Nováčik roka), Katy Perry (Najobľúbenejšia popová/rocková interpretka), Maroon 5 (Najobľúbenejšia popová/rocková kapela, duo alebo skupina), Taylor Swift (Najobľúbenejšia country interpretka), Usher (Najobľúbenejší soulový/r'n'b interpret), Beyoncé (Najobľúbenejšia soulová/r'n'b interpretka), Linkin Park (Alternatívny rock), Shakira (Latino) alebo Adele (Adult contemporary). Vôbec po prvý raz v histórii American Music Awards odovzdávali cenu aj v kategórii Electronic dance music, ktorú si odniesol David Guetta

Na udeľovaní cien, kde mená ocenených viacmenej kopírujú výsledky iných ankiet (no aspoň sa nesnažia tvrdiť, kto je "najlepší" a kategórie korektnejšie označujú slovom "najpopulárnejší"), vystúpilo množstvo súčasných hviezd. Okrem ocenených interpretov ako Justin Bieber, Nicky Minaj či Taylor Swift sa predviedla aj Christina Aguilera, No Doubt, Pitbull, Kesha alebo Pink, ktorá v obdivuhodnom výkone naživo predviedla tanečné číslo zo svojho vynikajúceho videoklipu Try.

Pink na American Music Awards 2012

Nechýbal samozrejme ani maskot všetkých tohtoročných udeľovaní hudobných cien, Juhokórejčan PSY, ktorý si na pomoc prizval niekdajšiu hviezdu dancefloorového rapu MC Hammera.

PSY a MC Hammer na American Music Awards 2012

Prehľad víťazov a víťaziek American Music Awards 2012: 

Interpret roka: Justin Bieber 
Nováčik roka: Carly Rae Jepsen 

Pop/Rock 
Najobľúbenejší interpret: Justin Bieber 
Najobľúbenejšia interpretka: Katy Perry 
Najobľúbenejšia kapela, duo alebo skupina: Maroon 5 
Najobľúbenejší album: Justin Bieber - Believe 

Country 
Najobľúbenejší interpret: Luke Bryan 
Najobľúbenejšia interpretka: Taylor Swift 
Najobľúbenejšia kapela, duo alebo skupina: Lady Antebellum 
Najobľúbenejší album: Carrie Underwood - Blown Away 

Rap/Hip-Hop 
Najobľúbenejší interpret: Nicki Minaj 
Najobľúbenejší album: Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded 

Soul/r'n'b 
Najobľúbenejší interpret: Usher 
Najobľúbenejšia interpretka: Beyoncé 
Najobľúbenejší album: Rihanna - Talk That Talk 

Ostatné žánrové kategórie
Alternatívny rock: Linkin Park 
Adult contemporary: Adele 
Latino: Shakira 
Contemporary inspirational: TobyMac 
Electronic dance music: David Guetta

Zdroj: SITA, pm
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Justin Bieber