"Chcela som veľmi dlhú materskú. Ale zostala vo mne príliš pekná energia na to, aby to ostalo bez povšimnutia," rozpráva posledná slovenská zlatá slávica a čoskoro už dvojnásobná mamička Tina, ktorá tento rok potešila fanúšikov úspešným akustickým turné. Jej nový album je dôkazom, že ambientný akustický zvuk Tine pristane.

Rok 2014 sa pre slovenskú R&B divu niesol v duchu dvoch elementov – rodiny a akustických projektov. Tina nečakane potešila svojich fanúšikov hneď dvakrát – prvé prekvapenie prišlo na jeseň, keď sa vydala v tichosti a s minimálnou propagáciou na akustické turné. "Našla som štvoricu ľudí, ktorá dokázala zhudobniť moje predstavy a tým mi splnila sen o akustickom projekte. Nerobili sme to pre peniaze, o čom svedčí aj fakt, že sme išli bez finančného vkladu, bez sponzorov, bez proma, jednoducho sme sa rozhodli, že ideme a v krátkom čase sme si to odpromovali sami na sociálnych sieťach. Aj napriek tomu prišlo dosť ľudí, čomu sa tešíme," hodnotí akustické vystúpenia s odstupom niekoľkých týždňov.

Druhú novinku predstavila pár dní pred Vianocami, kedy oznámila, že vydáva nový album Unplugged CD 2004-2014, ktorým nadviazala na svoj akustický koncertný program. "Ten projekt je taký krásny, že som chcela, aby zostal zaznamenaný a keďže ohlasy boli fakt dobré, chcela som, aby tú hudbu počuli aj ľudia, ktorí nemali šancu prísť naživo. Či už boli z Česka alebo sa nedostali pre nízku kapacitu alebo sme jednoducho nehrali blízko ich mesta," vysvetľuje speváčka, ktorá sa zatvorila vo svojom obľúbenom nahrávacom štúdiu u Viktora Hazarda v Bratislave hneď po ukončení turné.

Aktuálnym singlom si splnila sen

Nová platňa bola nahratá za 10 dní. Ako Tina prezrádza, prevažnú väčšinu aranžov vytvorila sama v spolupráci s producentom a gitaristom Jojom Engererom. "Dozrela som a dokážem si presne povedať, čo a ako chcem a keďže Laura, Veronika, Esso aj Jojo sú veľmi šikovní, práca išla veľmi rýchlo a aj vďaka nim celý projekt stál na pevných základoch," pochvaľuje si svoj aktuálny tím. "Celé turné sme si obehali v päťčlennej zostave, ale na posledný koncert som si pozvala kontrabasistu Roba Sarközyho. Na poslednú chvíľu som sa namotala, že v singli Ďakujem potrebujem tento nástroj a nakoniec zahral vo viacerých pesničkách. Okrem neho mi zahosťoval aj neskutočný klavirista MistrK," dodáva na margo špeciálnych hostí, ktorí ju podporili i na poslednom koncerte klubového turné.

Ako dodáva, koncertný playlist bol tentokrát poriadne dlhý a nie všetky piesne z neho sa vo finále zmestili na tracklist akustického albumu. Stavila preto na tie najznámejšie a doplnila ich jedinou novou skladbou na albume, ktorou je jej aktuálny singel Ďakujem. Ani tá však vlastne nie je nová. "Ide o prerábku starého maďarského hitu, ktorý milujem už dlhé roky a bolo mojím snom ho raz prerobiť. Toto bol ideálny čas, keďže spevová linka má neskutočne krásnu emóciu a to bola polovica úspechu. Bolo treba napísať pekný text, ten sme nakoniec dali dokopy s mojím manželom. Večer pred plánovaným nahrávaním som ochorela, takže sa všetko muselo posúvať, ale hecla som sa a dostala zo seba maximum, keďže išlo o poďakovanie všetkým ľuďom, ktorí mi dávajú energiu na robenie hudby," rozpráva o singli, ktorého vizuál zverila kreatívnemu tímu zo spoločnosti Fullframe. "S výsledkom som spokojnejšia ako spokojná," dodáva.

Hoci sama o sebe tvrdí, že počas uplynulého roka pre tehotenstvo veľa práce nestihla, záver tohto roka dokazuje pravý opak. A napriek ďalšej materskej dovolenke, ktorú má pred sebou, si pomaličky začína robiť plány, súvisiace s návratom na scénu. "Toto turné a ohlasy na album ma nútia premýšľať inak ako to bolo v pláne. Chcela som veľmi dlhú materskú. Ale zostala vo mne príliš pekná energia na to, aby to ostalo bez povšimnutia. Keď nevyprchá, o rok by som chcela prísť s niečím novým. Nemyslím zatiaľ vo veľkom. Čas ukáže," dodala.


Ukážky z albumu Unplugged CD 2004-2014:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show.

Súvisiaci interpreti: Tina