Účinkovanie v britskom X Factore mladého slovenského speváka, skladateľa a moderátora Martina Haricha povzbudilo v tvorbe anglických piesní. Čerstvou novinkou, ktorá pripomína popovejšiu polohu britských Coldplay, nadväzuje na pieseň Chocolate, ktorú predstavil po svojom prekvapujúcom (a predčasne ukončenom) účinkovaní v ostro sledovanej súťaži.

"Prichádza čas pre malé odľahčenie, i keď textovo je to pre mňa nesmierne hlboká a skutočná skladba. Vždy, keď cítim, že treba vydať novú pesničku, prichádza ťažké rozhodovanie. V šuplíku totiž skrývam skladieb tak na tri albumy," povedal Martin Harich o čerstvej novinke. V chytľavej piesni, ktorej hudbu aj text si napísal sám, spája pesničkársku melodiku s moderným zvukom a výraznou tanečnou rytmikou v refréne. Aj napriek inšpirácii v tanečnej produkcii je v nej jednoznačne cítiť aj jeho sklon k britskej gitarovej hudbe. Pieseň je zároveň dôkazom, že nielen jeho vkus, ale aj hlas a prejav vekom dozrievajú. A to má ešte len 20 rokov. 

Skladba vznikla počas jeho ciest po Európe. Mladý hudobník totiž v poslednej dobe relaxuje buskingom - pouličným hraním na miestach, kde ho nikto nepozná, čo je preňho istou formou duševnej hygieny. V starej dodávke už navštívil viacero európskych miest, kde v uliciach s gitarou spieval pre radosť okoloidúcim turistom, domácim aj sebe. Počas jedného takéhoto večera "pod pouličnými lampami" vznikol aj gitarový a melodický základ piesne Under the Lamps. O jej finálnu podobu sa postaral Ján Zborovjan, ktorý podľa Martinových slov nie je "postihnutý" masovou tvorbou pop music. Talentovaný hudobník a producent, ktorý sa venuje štúdiovej práci a hľadaniu zaujímavých zvukových nahrávok, sa podieľal aj na prechádzajúcich Martinových singloch Chocolate a Tichý večer. O tom, že bol teraz jeho prínos ešte väčší, svedčí aj uvedenie jeho mena vo forme featuringu.

K novinke Harich vydal hneď dve videá, ich režisérom je Jakub Krška, s ktorým spevák už spolupracoval na piatich videoklipoch vrátane posledného k skladbe Čo potom. V prvom vizuáli je hudobník sám na pláži, pričom atmosféru pouličných lámp evokuje súmrak. Druhý je poňatý ako lyric video - doplnený je pôvodným anglickým textom aj jeho prekladom do slovenčiny - a vystupujú v ňom aj spevákovi najbližší rodinní príslušníci a priatelia vrátane sestry Lenky.


Nové EP a "do roka a do dňa" aj album

Po vydaní niekoľkých singlov je už čas aj na väčšiu kolekciu. S novým albumom sa ale Martin unáhliť nechce, preto najskôr chystá EP nahrávku s piatimi slovensky spievanými piesňami. Tri z nich sú už známe - Tichý večer, Kde bolo tam bolo a Čo potom - ďalšie dve budú novinky.

Názov minialbumu, ktorý vyjde ešte pred letom, je Pátram a bude predzvesťou dlhohrajúceho albumu, ktorý by spevák podľa vlastných slov rád vydal "do roka a do dňa". Finalista druhej série Česko Slovenskej SuperStar má zatiaľ na konte dva albumy - Príbeh snov (2011) a Nech (2013).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol PR manažér speváka Filip Vítek. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich