Legendárna rocková skupina Uriah Heep v máji utrpela veľkú stratu, keď do hudobníckeho neba odišiel dlhoročný pilier kapely Trevor Bolder. Basgitarista prehral boj s rakovinou a zdravotné problémy musel tento rok prekonávať aj spevák Bernie Shaw. Napriek tomu sa kapela nevzdáva a stále hrá. Už o dva dni zavíta prvýkrát do Nitry.

Skupina Uriah Heep odohrá v nedeľu exkluzívny koncert v krásnych priestoroch Divadla Andreja Bagara, kde predtým v rámci cyklu rockových koncertov vystúpili domáce legendy Fermata, Collegium Musicum a zaznela aj kultová Zelená pošta.

Anglická kapela predstaví okrem nesmrteľných hitov ako Lady in Black či Easy Livin' aj novšiu tvorbu z ostatných albumov Wake the Sleeper (2008) a Into the Wild (2011), na ktorých sa skupina spolu s nahrávkou Celebration (2009) dokázala vrátiť do formy po 10-ročnej pauze od každoročného kolotoča nahrávania, vydávania a turné.


Pri príležitosti blížiaceho sa koncertu sme kapele zavolali do Anglicka, kde nám telefón zdvihol klávesisák Phil Lanzon.

Ešte stále propagujete album Into The Wild alebo aktuálne hrávate "best of" program? Môžete naznačiť, čo budeme na koncerte počuť?

Je to zmes starých a nových vecí, tak ako to s Uriah Heep väčšinou robíme. Pretože máme fanúšikov, ktorí sú zaťažení na staré veci, ale aj takých, ktorí majú radi to nové. Vždy sa niekto ozve a pýta sa, prečo sme nezahrali jeho obľúbenú skladbu. Ešte stále hrávame veci z nového albumu Into The Wild. Zopár vecí bude aj z Waking The Sleeper.

Pred nedávnom ste v USA hrali kompletný album Demons And Wizards, na oslavu jeho výročia. Dočkáme sa podobných prekvapení?

Celý album už nehráme, ale určite hrávame veľa starých vecí, aj preto, že ľudia si ich pýtajú.

Takže Lady In Black a ostatné stariny vás ešte neprestalo baviť hrať?

Nie, pretože vždy, keď ich hráme naživo, tak ich hráme iným ľuďom. Takže je to podobný pocit, ako keby sme tú skladbu hrali prvý raz v živote. Inak by sme tie veci ani nehrávali.

Každá kapela má svojich fanúšikov rozdelených na dva tábory – tých, ktorým sa páčia staré piesne a tých, ktorí majú radi nové. Ako sa s tým pasuje Uriah Heep?

Nikdy nedokážete uspokojiť každého. Ale dá sa k tomu priblížiť a my sa o to snažíme. Preto vždy dbáme na to, aby sme na koncertoch hrali pestrý výber skladieb.

Pred nedávnom u vás zaskakoval váš bývalý spevák John Lawton. Kam sa stratil Bernie Shaw?

Mal zdravotné problémy. Musel podstúpiť operáciu prostaty, ale už je fit. 

Takže v Nitre už bude spievať opäť Bernie?


Samozrejme!

Pred nedávnom ste prešli smutným obdobím, keď zomrel váš basák Trevor Bolder. Ako ste v kapele dospeli k rozhodnutiu pokračovať aj po jeho smrti?

V prvom rade to bolo Trevorovo želanie. Nechcel, aby kapela skončila. Mimochodom, nebolo to prvý raz, čo sa Uriah Heep musel vysporiadať so smrťou hudobníka. Ale kapela vždy našla silu pokračovať.

Aké máte plány po tomto turné? Zavriete sa do štúdia a začnete tvoriť nový materiál?

Presne tak. Už máme nejaký materiál napísaný a v januári a februári plánujeme nahrávať úplne nový album.
 
Posledné roky muzikanti neustále lamentujú ako internet zničil hudobný priemysel. Dotklo sa to aj tak zabehanej kapely ako Uriah Heep?

Samozrejme. Už nedokážeme predať toľko cédéčiek ako kedysi. Takže musíme viac hrávať naživo. Sme radi, že sa nám v tom darí, pretože veľa umelcov si nedokáže nájsť prácu. Vďaka nášmu menu a našej histórii si môžeme zahrať kdekoľvek na svete. Táto situácia muzikantov núti veľa koncertovať, pretože iba tak dokážu zarobiť peniaze. V minulosti to nebolo tak náročné, mali sme na výber.

Takže hudba sa na jednej strane vrátila tam kam patrí, na pódium. Na druhej strane, viete si predstaviť, že by ešte dnes niekto nahral siahodlhé a zložité albumy ako napríklad kedysi Genesis?

Ak máte jedinečný album, dá sa to. Ale takých je málo. Pozrite sa na Ozzyho a Black Sabbath, nahrali comebackový album. To je niečo výnimočné. Ale vo všeobecnosti je to s albumami veľmi ťažké. 

V osemdesiatych rokoch ste boli jednou z prvých kapiel, ktorá mohla hrať za železnou oponou. Stále hrávate v týchto končinách, ako vnímate zmeny, ktoré sa tu udiali? Stále sme východná Európa?

Vtedy to bolo akoby sme hrali na inej planéte. V Rusku boli obrovské široké cesty, ale nejazdili po nich skoro žiadne autá. Ľudia stáli v radoch na chlieb. Odvtedy sa udiali obrovské zmeny. Osobitne v Rusku, kde hrávame často, pretože tam máme veľa fanúšikov. Cesty sú tam dnes plné áut, tak ako v akejkoľvek inej svetovej metropole. Často hrávame v mestách a niekedy aj vo veľkomestách. Ale v Rusku je dnes z každého mesta veľkomesto. Neuveriteľné!

Prednedávnom sme tu mali trochu mediálneho rozruchu okolo vašich kolegov z kapely Iron Maiden. Nejaká náboženská skupina chcela ten koncert zakázať, označila kapelu za satanistickú. Toto sa naposledy dialo tak pred dvadsiatimi-tridsiatimi rokmi. Vtedy to zažila snáď každá rocková kapela. Kedy sa to naposledy stalo vám?

Zatiaľ sa nás nepokúsili zakázať. Ale niečo podobné sa nám stalo v Amerike, už si nepamätám presne kedy. Nikdy to však nebolo tak vážne, aby nám zrušili koncert.

Ako je to s vašim hudobným vzdelaním? Učili ste sa sám?

Ako dieťa som chodil na hodiny klavíra, tam som sa učil klasickú hudbu. Ale ako tínedžera ma to prestalo baviť. Chcel som hrať pop, rock, alebo soul. Toto som sa už učil sám. A tak som sa naučil aj písať pesničky. Ale klasická hudba ma veľmi ovplyvnila.
 
Ak toto číta nejaký mladý muzikant, ktorý sa so svojou kapelou trápi v garáži, čo by ste mu odkázali?

Nie je to ľahké, všetci to poznáme. Ale najdôležitejšie je mať srdce a vášeň pre muziku. Treba sa toho držať, veriť v hudbu a pracovať na nej. Určite sa k niečomu dopracujete.

Autor: Daniel Hoťka
Foto: Uriah-heep.com

Súvisiaci interpreti: Uriah Heep